Poate fi concediată Laura Codruța Kovesi? Ce urmează după evaluarea ministrului Justiției

Poate fi concediată Laura Codruța Kovesi Ce urmează după evaluarea ministrului Justiției

Poate fi concediată Laura Codruța Kovesi? Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va prezenta miercuri rezultatul evaluării activității Laurei Codruța Kovesi și a procurorului general, Augustin Lazăr. În cazul unor concluzii negative grave, se poate ajunge la demiterea celor doi sau a unuia dintre ei.

Tudorel Toader, ministrul Justiției, va prezenta miercuri rezultatul raportului activității procurorilor-șefi Laura Codruța Kovesi și Augustin Lazăr, iar concluzia verificării poate duce la schimbarea unuia sau a amândurora. Deși, conform unor surse judiciare, analiza va fi negativă, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României privind ilegalitatea anchetei din OUG 13, nu se va propune înlocuirea șefilor de la DNA și Parchetul General. Va fi mai mult o avertizare, așa cum ne-au comunicat sursele menționate. Această ipoteză nu a fost confirmată oficial de reprezentanți ai Ministerului Justiției, iar Tudorel Toader a refuzat orice comentariu până mâine.

„Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară (n.r. – duminică) Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferinţă de presă unde voi da toate amănuntele”, a explicat Tudorel Toader.

Mai mulți specialiști din Justiție – foști procurori sau miniștri, actuali judecători – ne-au explicat consecințele acestei evaluări, fie că aceasta va fi pozitivă sau negativă.

Conform legislației, în cazul în care evaluarea va fi negativă, Tudorel Toader poate concuziona chiar că Lăzăr și Kovesi au făcut abuzuri grave. Chiar dacă el nu îi poate schimba din funcție pe șefii de la DNA și Parchetul General, ministrul poate cere în această situație președintelui țării să-i demită pe cei doi sau doar pe unul dintre ei. Motivul: au încălcat grav Constituția. Aici trebuie precizat că Klaus Iohannis a spus că nu va face schimbări și că el este mulțumit de activitatea șefilor de la cele două Parchete.

În cazul unui refuz al președintelui de concediere a lui Kovesi și Lazăr, se poate ajunge până la suspendarea sa. “Președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat în ședință comună. Președintele României, CSM și ministrul Justiției nu au dreptul să încalce Constituția, să bage sub preș o încălcare gravă a Constituției pentru ca s-ar crea un precedent teribil”, este de părere Traian Băsescu, care a devenit între timp un adversar al lui Kovesi.

În cazul în care evaluarea va fi pozitivă sau negativă, dar nu destul de gravă ca Tudorel Toader să ceară demiterea Laurei Codruța Kovesi sau a lui Augustin Lazăr, atunci cei doi vor române în continuare la șefia DNA și a Parchetului General. Sursa : libertatea.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s