Alimente folositoare și alimente dăunătoare pentru tiroidă

Atunci când tiroida, cea mai mare glandă a sistemului endocrin, funcționează deficitar, apar afecțiuni ca: hipertiroidia și hipotiroidia.
  Alimentația este foarte importantă pentru menținerea sănătoasă a acestei glande.
  Ce alimente sunt folositoare pentru o bună funcționare a tiroidei: 
  Este important să folosim sarea iodată de gătit  la pregătirea alimentelor(cam 5g/zi aduc un aport de 100 micrograme de iod) deoarece iodul este principalul element care ajută tiroida să sintetizeze cei doi hormoni tiroidieni: tiroxină (T4) și triiodotironină (T3). Hormonii tiroidieni sunt stocați de glanda tiroidă și sunt eliberați de aceasta atunci când este necesar.
  Alimente care conțin iod sunt: peștele(mai ales ton, hering, somon), fructele de mare și este bine să le consumați de 2-3 ori pe săptămână.
  Nucile, migdalele  și semințele de dovleac sunt o sursă de fier și de seleniu, două minerale care ajută la o bună funcționare a glandei tiroide. Câteva astfel de fructe bogate în uleiuri sau semințele de dovleac este recomandat să le consumați zilnic.
  Salata verde, spanacul și leurda sunt o sursă importantă de magneziu și acesta este un alt mineral care are un rol important în funcționarea tiroidei. Un deficit de magneziu în organism poate să fie indicat de anumite manifestări cum ar fi : oboseala, bătăile neregulate ale inimii, crampele musculare.
  Alimente dăunătoare pentru glanda tiroidă: 
  Soia influențează negativ producția de hormoni tiroidieni în cazul când o persoană are o cantitate insuficientă de iod în organism.
Alimentele care au conținut bogat de zahăr și aspartamul(îndulcitor artificial) pot influența producția de hormoni tiroidieni și trebuie consumate cu prudența.
  Alimentele care conțin tiocianați(substanțe care pot împiedica absorbția de iod, încât glanda tiroidă nu mai produce suficienți hormoni) așa cum sunt broccoli, conopida și varza kale trebuie evitate, mai ales în stare crudă de persoanele cu hipotiroidism. (foto:romaniaonline.info)

Sursa : cyd.ro
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s