Pastorala de Crăciun a IPS Irineu: „Omul de astăzi n-are timp pentru Dumnezeu, nici pentru familie. Să ne schimbăm prin înnoirea minții. Dacă lumina lui Dumnezeu se stinge în viața noastră, se stinge și demnitatea divină la care am fost chemați”

Mitropolitul Olteniei și Arhiepiscopul Craiovei, IPS Irineu, îi îndeamnă pe credincioși, în Pastorala de Crăciun, să se schimbe prin „înnoirea minții” pentru depășirea crizei morale generate de goana după succesul proiectelor personale minore, care nu îi mai lasă omului timp „nici pentru Dumnezeu, nici pentru familie, nici pentru copii, nici pentru săraci, nici pentru străini”.
„Sfântul Evanghelist Luca ne istorisește aproape fugitiv că pentru Preasfânta Fecioara Maria și Dreptul Iosif nu era loc la casa de oaspeți. Inevitabil, în sufletul fiecăruia dintre noi se naște întrebarea privind răspunsul pe care l-am da dacă ei ar bate la ușa noastră. Ar fi loc în sufletul nostru și în casa noastră pentru Pruncul mântuitor? (…) Din cele spuse de Sfinții Evangheliști, putem intui criza morală a vremurilor noastre: avem loc cu adevărat pentru Dumnezeu în inimile noastre, atunci când El încearcă să intre la noi? Avem timp și spațiu pentru El? Oare nu este respins de noi chiar Dumnezeu? Această problemă începe, în primul rând, cu faptul că omul de astăzi n-are timp pentru Dumnezeu.
Cu cât se poate mișca mai repede și cu cât devin mai eficiente instrumentele care ne fac să economisim timp, cu atât avem mai puțin timp la dispoziție pentru credință și pentru sufletul nostru. Efectiv, dacă stăm să socotim bine, timpul nostru este deja consumat pentru altceva. (…) Noi ne vrem pe noi înșine, vrem lucrurile care se pot atinge, căutăm fericirea pământească, lucrăm pentru succesul proiectelor noastre personale minore. Suntem într-atât de plini de noi înșine, încât nu rămâne niciun loc pentru Dumnezeu. Firește, nici pentru ceilalți nu există spațiu: nici pentru familie, nici pentru copii, nici pentru săraci, nici pentru străini. Pornind de la aceste constatări dureroase, ne dăm seama cât de necesar este îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Schimbați-vă prin înnoirea minții!”, afirmă IPS Irineu în Pastorala de Crăciun.
Mitropolitul Olteniei vorbește, totodată, despre modul în care omul trebuie să vadă lumea și pe el însuși, despre libertate și pacea interioară care îi sunt descoperite de Nașterea Domnului și despre faptul că există unele învățături omenești false despre Dumnezeu care îi pot îmbolnăvi pe oameni și la care „trebuie să fim cu luare aminte”.
„Acolo unde Mântuitorul Iisus Hristos este uitat sau chiar negat nu există nici pace și nici libertate. Unii cred astăzi că religia ar fi cauza violenței și a războaielor în lume și cred, prin urmare, că omenirea ar trebui, mai întâi, eliberată de credință și, apoi, s-ar putea instaura pacea. Alții consideră credința fermă într-un singur Dumnezeu drept cauză de intoleranță. Este adevărat că sunt unele învățături omenești și false despre Dumnezeu, care pot îmbolnăvi pe oameni și îi pot conduce la intoleranță, la violență și la război. Împotriva acestor deformări ale gândirii umane trebuie să fim cu luare aminte, întemeiați în propovăduirea irenică a Bisericii Ortodoxe și atenți la prezența tainică a lui Dumnezeu în viața noastră. Trebuie să fim pe deplini convinși că, dacă lumina lui Dumnezeu se stinge în viața noastră, se stinge și demnitatea divină la care am fost chemați”, spune Mitropolitul Olteniei.
IPS Irineu mai arată că „Fiul lui Dumnezeu s-a făcut om ziua de Crăciun ca să arate valoarea adevăratei libertăți, dar aceasta a fost coruptă și pervertită prin neascultare și păcat aducând orizontul morții, care este și cel mai mare obstacol al libertății”.
Mitropolitul Olteniei face și un apel către enoriași și le cere să participe cu toții „tineri și vârstnici, preoți și credincioși” la viața duhovnicească a Bisericii Ortodoxe și fiecare să conștientizeze care este darul său divin, care îi sunt îndatoririle și rostul personal în „Biserica lui Dumnezeu cea Una, singură, sfântă, sobornicească și apostolică” pentru a săvârși cu responsabilitate fapte bune.
Sursa : activenews.ro
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: