Peste 80.000 de persoane au protestat aseară în București și alte orașe din țară

Protestul din Piaţa Constituţiei din București s-a încheiat aseară în jurul orei 23, iar traficul a fost reluat în faţa Palatului Parlamentului. În Capitală și majoriatea marilor orașe din țară au fost prezenți mai bine de 80.000 de protestatari.

Manifestaţia începută în jurul orei 18,00, în Piaţa Universităţii a adunat aproximativ 50.000 de persoane. Ulterior, protestatarii s-au deplasat în marş către Palatul Parlamentului, unde s-a consumat şi punctul culminant al protestului, când zeci de mii de oameni şi-au aprins luminile de la telefoane, creând o atmosferă impresionantă.

S-au scandat mesaje anticorupţie, împotriva coaliţiei de guvernare, a liderilor acesteia şi s-au solicitat alegeri anticipate. De asemenea, manifestanţii au cântat imnul naţional, dar şi melodii patriotice.

Din recuzita acestora au făcut parte steagurile tricolore, vuvuzelele, dar şi elemente inedite, cum ar fi un bucium sau un steag dacic. Mulţi dintre protestatari au venit cu lumini laser, iar pe o clădire din piaţă au fost proiectate mesaje anti-PSD şi anticorupţie.

Circa 30.000 oameni au ieşit în stradă sâmbătă seara în mai multe oraşe din ţară, pentru a protesta împotriva modificării legilor justiţiei în Parlament, precum şi împotriva PSD, la Cluj-Napoca numărul manifestanţilor fiind de aproape 10.000, iar la Timişoara, de circa 5.000.

La Sibiu, au ieşit în stradă 4.000 de persoane, la Iaşi, circa 3.000, iar la Braşov, Galaţi şi Baia Mare, câte 1.000. Manifestaţii de amploare mai mică au avut loc şi în alte oraşe ale ţării: Craiova, Constanţa, Arad, Bistriţa, Târgu Mureş, Reşiţa, Satu Mare, Brăila, Zalău şi Botoşani.

Printre scandările protestarilor s-au numărat „Hoţii”, „Jos PSD”, „Jos Guvernul”, „PSD, ciuma roşie”, „Uniţi salvăm toată România”, „Vrem Justiţie nu corupţie”, „DNA să vină să vă ia”. De asemenea, în majoritatea oraşelor, oamenii au plecat în marş pe străzi, fiind blocată sau restricţionată circulaţia pe mai multe artere. Protestatarii au avut asupra lor pancarte, vuvuzele şi steaguri tricolore. (Agerpres)

CLUJ 

Aproximativ 10.000 de persoane în momentele de apogeu, potrivit unor estimări ale forţelor de ordine, au protestat, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, împotriva modificărilor la legile justiţie şi împotriva PSD. Protestatarii s-au adunat lângă Monumentul Memorandiştilor, în zona centrală a oraşului, începând cu ora 18,00, şi au purtat pancarte cu mesaje precum „Suntem cu ochii pe voi”, „Uniţi salvăm toată România”, „Dragnea, tot nu scapi de puşcărie”, „Penalii n-au ce căuta la guvernare”. De asemenea, ei au scandat „Hoţii”, „Mincinoşii”, „Jos PSD”, „Jos Guvernul”, „PSD, ciuma roşie”, „Uniţi salvăm toată România”.

După ora 19,00, protestatarii au pornit din zona centrală într-un marş spre cartierul Mărăşti, blocând în drumul lor circulaţia autovehiculelor. Pe traseu, ei şi-au continuat scandările şi, de asemenea, au cântat Imnul României.

Protestatarii au revenit, în cea mai mare parte, în zona centrală a oraşului, după ora 21,00, iar începând cu ora 21,30, manifestanţii au început să se disperseze. Protestul s-a derulat fără incidente. Printre protestatari s-au numărat şi parlamentari ai USR, inclusiv preşedintele formaţiunii, Dan Barna.

TIMIŞ 

Protestul de sâmbătă, organizat de Societatea Civică din Timişoara, a adunat în Piaţa Victoriei din oraş peste 5.000 de participanţi, potrivit organizatorilor, care şi-au exprimat nemulţumirile faţă de modificările aduse legilor Justiţiei, Codului fiscal, precum şi faţă de guvernarea PSD+ALDE şi UDMR care „face legi pentru acoperirea penalilor”. Au participat foarte mulţi tineri studenţi sau angajaţi, dar şi părinţi care şi-au însoţit copiii studenţi la marş.

Oameni de cultură ai Cetăţii au citit mesaje transmise de Diaspora română de pe mapamond, care cere alianţei PSD+ALDE respectarea valorilor democraţiei în România şi parcursul european al ţării.

„Societatea Timişoara s-a născut în stradă. Niciodată nu am fost mai uniţi decât acum, în cei 28 de ani de după Revoluţie. În memoria celor care au luptat în Piaţa Operei în 1989, vă spun că nu vom permite să se încalce Justiţia sau să se treacă în derizoriu lupta împotriva corupţiei şi să fie desfiinţat DNA. Mai bine să vină DNA să-i ia pe cei corupţi”, a spus preşedintele Societăţii Timişoara, Florian Mihalcea.

Un alt organizator al protestului, Adrian Marcu, le-a cerut celor prezenţi în Piaţa Victoriei să nu mai rateze dreptul la vot în ciclurile electorale şi să rămână vigilenţi la toate derapajele clasei politice. În jurul orei 19,00, miile de protestatari au pornit în marş pe un traseu central care a trecut prin Piaţa Huniade – Primărie – Catedrală – bulevardul Regele Ferdinand – Piaţa Horaţiu – bulevardul Republicii – Piaţa Victoriei/Operei. Pe parcursul marşului a fost blocată circulaţia pe aceste trasee rutiere, dar şi pe străzile adiacente, fără ca şoferii să fie deranjaţi de timpii de aşteptare în trafic.

„CCR sluga PSD”, „Jos Tăriceanu, Dragnea şi Dorneanu”, „Tudorel, să te ia statul paralel”, „Vrem Justiţie nu corupţie”, „DNA să vină să vă ia” au fost câteva dintre lozincile ce s-au putut auzi pe parcursul protestului care s-a încheiat în jurul orei 21,00.

SIBIU 

Aproape 4.000 de protestatari au mărşăluit timp de peste două ore, pe principalele bulevarde din Sibiu, într-un protest anti-PSD şi anti-Guvern. Protestarii au scandat: „Guvern de hoţi şi de mafioţi!”, „PSD, ciuma roşie!”, „Hoţii!” şi „Bucureşti nu uita, Sibiu-i de partea ta!”.

Protestatarii s-au strâns la finalul protestului în faţa sediului Primăriei Sibiu din Piaţa Mare. Nu s-au semnalat incidente.

IAŞI 

După un traseu de aproape patru kilometri, mai puţin de 150 dintre cei peste 3.000 de ieşeni care au ieşit la protest şi au mers în marş pe străzile din centru s-au întors în Piaţa Unirii. Strânşi în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza, manifestanţii au cântat imnul naţional, au fluturat steaguri şi au scandat printre fluierături, huiduieli şi zgomot de vuvuzele, lozinci prin intermediul cărora şi-au manifestat nemulţumirile faţă de reprezentanţii Guvernului şi faţă de modificarea legilor justiţiei. Ultimii protestanţi au plecat spre case în jurul orei 21,30

La Iaşi, numărul persoanelor care au venit sâmbătă seara pentru a protesta în Piaţa Unirii a fost de peste 3.000 de persoane, înainte ca aceştia să plece într-un marş pe străzile din centrul oraşului. Pe traseu au scandat „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Veniţi cu noi, vă fură şi pe voi”, „PSD, ciuma roşie”, „Ieşiţi din casa dacă vă pasă”, „ALDE-PSD, aceeaşi mizerie”, „ALDE-PSD, trădători de patrie”. În timpul protestului din Piaţa Unirii manifestanţii au mai scandat „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Vrem autostradă, nu penali pe stradă”, „Justiţie, nu corupţie”, „PSD, ciuma roşie”, „Parlament penal marş la Tribunal”, „Demisia, demisia”, „Legi pentru toţi, nu pentru hoţi”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”.

BRAŞOV 

Circa 1.000 de braşoveni au protestat sâmbătă seara împotriva modificării legilor justiţiei şi împotriva PSD. Oamenii au ieşit în stradă începând cu ora 18,00 şi s-au adunat în faţa Prefecturii. Numărul participanţilor a crescut treptat, de la câteva zeci la 1.000 de persoane, la o oră şi jumătate de la începerea protestului, potrivit forţelor de ordine. „DNA să vină să vă ia”, „Până dimineaţă radem o mustaţă”, „Hoţii”, „Demisia”, „Mincinoşii”, „Nu vrem să fim o naţie de hoţi”, „Uniţi, salvăm toată România”, „Justiţie, nu corupţie” au scandat manifestanţii printre fluierături, huiduieli şi zgomote din vuvuzele. În jurul orei 19,30 s-au deplasat pe strada Republicii, în Piaţa Sfatului, unde au rămas o jumătate de oră, timp în care au reluat scandările.

După o jumătate de oră protestatarii au început să plece din Piaţa Sfatului, în jur de 200 revenind în faţa Prefecturii, unde au mai rămas câteva zeci de minute, după care protestul s-a încheiat fără incidente.

GALAŢI 

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat pe platoul din faţa Prefecturii Galaţi şi au mărşăluit pe principalele artere ale oraşului până la Palatul de Justiţie. Oamenii au scandat împotriva PSD, dar şi-au arătat nemulţumirea şi faţă de decizia preşedintelui Klaus Iohannis privind desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier. „Îi apără pe hoţi. Ne-am săturat. Sperăm să ne facem auziţi, dar nu cred că avem vreo şansă. Până şi Iohannis s-a dat cu ei. Eu l-am ales şi am sperat că ne va reprezenta. Vor să facă legi doar pentru ei”, a spus un protestatar.

„Am ieşit încă de la început, apoi am făcut o pauză, dar acum am decis să ieşim din nou în stradă pentru că fac doar ce vor ei. Sperăm să se schimbe ceva, dar au ieşit şi peste 600.000 de oameni în stradă şi nu i-a băgat nimeni în seamă”, a declarat o femeie. Protestatarii au scandat „PSD, ciuma roşie”, „DNA să vină să va ia”, „Hoţii, hoţii”.

După ce au protestat timp de o jumătate de oră în faţa Prefecturii Galaţi, oamenii au plecat în marş pe strada Domnească şi pe strada Brăilei. Poliţiştii au fost obligaţi să blocheze circulaţia pe cele două străzi pentru ca protestatarii să se poată deplasa pe carosabil. Protestatarii au mers în marş până la Palatul de Justiţie, după care au revenit în faţa Prefecturii, de unde au plecat spre case. Tot sâmbătă, un autocar cu aproximativ 50 de persoane şi o coloană de şase automobile au plecat din Galaţi la Bucureşti pentru a participa la protestul din Piaţa Universităţii.

Sursa : capital.ro

Publicitate

Un gând despre „Peste 80.000 de persoane au protestat aseară în București și alte orașe din țară

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s