A trăi în prezent este o binecuvântare

Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, fiecare dintre noi avem o misiune, o chemare, un talent propriu cu care ne-am născut. El ne-a fost dat pentru a ne bucura de el, pentru a-l dezvolta şi pentru a arăta şi semenilor noştri cât de important şi preţios este. Chiar dacă ne-am născut cu acest talent, fără un efort susţinut, îl putem pierde pe drum (câţi copii talentaţi trăiesc în anonimat şi,probabil, nu au şanse să şi-l dezvolte prea curând !).

Cumpătarea creează o viaţă echilibrată

Ne dorim în permanenţă câte ceva şi parcă niciodată nu avem de ajuns. Nu contează ce ne dorim, dar acest fapt exprimă o nemulţumire, este o uşoară aroganţă faţă de divinitate (noroc că nu este aşa de sobră şi răzbunătoare !). Această nemulţumire nu este neapărat ceva negativ, este chiar un factor de progres,dacă ne gândim la dorinţele legate de evoluţia profesională sau educativă.

Nuanţa negativă intervine doar atunci când având un lucru, ne exprimăm nemulţumirea doar pentru că ne dorim altă culoare,de exemplu. Să nu uităm că există mulţi care nu au avut norocul să li se îndeplinească vreo dorinţă, pentru că ei nu au nici apă de băut ! Trebuie să avem cumpătare în toate, de la modalitatea de a ne hrăni până la a munci.

Fără un echilibru, viaţa noastră devine un calvar. Prin urmare, şi în materie de dorinţe trebuie să existe o măsură,cum şi în materie de risipă.

Dorinţele se referă doar la viitor

Când ne dorim ceva cu ardoare, gândurile noastre sunt proiectate în permanenţă spre viitor, niciodată spre clipa prezentă. În felul acesta noi ne programăm în continuu, dar uităm să ne trăim cu adevărat viaţa. Am uitat să apreciem frumosul, arta, muzica, un zâmbet, un gest … pentru că noi suntem cu gândul departe, peste 10-15 ani.

PUBLICITATE

În acest mod, normal că nimic nu ne mai mulţumeşte pentru că nu avem nici timpul şi nici atenţia necesară pentru a vedea ce lume frumoasă este în jurul nostru, ce oameni frumoşi, ce peisaje ne-a dăruit natura s.a.m.d. Este lesne de înţeles de ce budiştii spun că prima cauză a nefericirii este dorinţa. Acesta este unul din motive : nu ştim să trăim în prezent.

Nu avem deprinderea de a aprecia în profunzime, cu ochii « sufletului », fiecare fiinţă care este în preajma noastră,cum, de altfel, nici pentru noi înşine nu avem timp şi nici răbdare să ne ascultăm. Suntem într-o permanentă fugă, căutăm mereu-mereu ceva ce ne lipseşte,când ,de fapt, avem tot ce ne trebuie chiar acum.

A trăi în prezent este una din marile realizări ale omului. Nu se poate compara clipa prezentă cu nimic : trecutul nu se mai întoarce, viitorul nu a sosit încă şi nici nu ştim cum va fi.Deci, ce rost are să ne pierdem regretând sau plănuind lucruri,când în faţa noastră se află însăşi VIAŢA ,care se desfăşoară ca un spectacol majestuos EXACT ACUM ? Să trăim prezentul pentru a înţelege bine ce a fost în trecut şi ce va aduce viitorul.

Sursa: secretele.com

Publicitate

2 gânduri despre „A trăi în prezent este o binecuvântare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s