Avocatul Gheorghe Piperea: Mugur Isărescu nu „joacă” pentru români. Acesta este motivul pentru care a majorat ROBOR-ul!

Avocatul Gheorghe Piperea l-a acuzat pe guvernatorul BNR că, prin erorile pe care le-a făcut, a determinat creșterea ROBOR,  rata medie a dobânzii la care se împrumută băncile între ele. Piperea spune că semnalul a fost dat de Mugur Isărescu încă din martie 2017, „de la amvonul Băncii Naționale”, când a spus că „trebuie să crească dobânzile”.  ROBOR se calculează „cartelar și subiectiv”, a afirmat Piperea într-o emisiune la Antena3.
Avocatul Gheorghe Piperea: Mugur Isărescu nu „joacă” pentru români. Acesta este motivul pentru care a majorat ROBOR-ul!
„Subiectiv, pentru că la stabilirea acestui indice de dobândă la care se împrumută băncile între ele, nu partică toată lumea din banking, ci numai 10 bănci, alea pe care le alege domnul Isărescu ca fiind băncile sistemice. 10 bănci, din 41. Cartelar, pentru că în decursul istoriei – nu spun, pentru că nu am dovezi, deocamdată, că ROBOR-ul nostru este stabilit cartelar.  Dar există un indice de dobândă interbancară, identic cu al nostru, LIBOR, cel care se stabilește la nivel global, de 15 bănci, care a fost manipulat, în mod cartelar, ca să se facă niște zeci de mii de miliarde de dolari.
Părerea mea este că Mugur Isărescu nu joacă pentru români, pentru că începând din martie 2017, de la amvonul Băncii Naționale, domnul Isărescu a spus ‘trebuie să crească dobânzile’. Și în februarie 2018 a continuat spunând: ‘eu văd inflația, până la Paști, undeva la 4%’. A fost 4,75% și înainte de Paști. Ce a făcut domnul Isărescu când a spus acest lucru – nu are voie să facă asta – a invitat comercianții să majoreze prețurile”, a explicat Gheorghe Piperea.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a atins joi un nou record al ultimilor trei ani și jumătate, respectiv 2,46% pe an, de la 2,42% pe an cât era miercuri, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR), conform Agerpres. Sursa : activenews.ro
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s