Guvernul îi sponsorizează SRI construcția unui nou spital cu circuit închis

SRI iși relochează spitalul de urgență Agrippa Ionescu și primește aproape 100 de milioane de euro – bani de la buget pentru noul sediu, potrivit unui proiect de lege al Guvernului publicat pe site-ul Secretariatului General. Din Strada Ioan Mincu, spitalul se mută în Bulevardul Vasile Milea, nr 5 G, pe un teren de 11.000 mp, administrat de SRI. În fapt, va fi un spital nou-nouț, la care nu va avea acces toată lumea, ci doar cadrele și afinii, care este finanțat în proporție de peste 90% de la buget.

Astfel, din 474 milioane lei, cât este valoarea estimată totală a investiției, 466 de milioane vor fi fonduri bugetare, prin Compania Națională de Investiții, SRI urmând să pună și el 8 milioane de lei în acest proiect. Reamintim că Serviciul are un buget anual de peste 500 de milioane de euro, permanent în creștere, de mulți ani de zile, de unde ajustări bugetare s-au făcut în mai toate ministerele. În Nota de Fundamentare a proiectului de lege, este specificat distinct ce sponsorizează SRI, și anume: “asigurare a rețelelor de utilități necesare funcționării obiectivului, obținerea unor avize, acorduri și autorizații, organizare de șantier și cheltuieli conexe, taxe, cote aferente Casei Sociale a Constructorilor”. Restul cade în seama CNI.

Terenul din Bulevardul Vasile Milea este înscris  în cartea funciară nr. 227805 a municipiului Bucureşti, fiind liber de sarcini conform extrasului de carte funciară. Trei ani va dura construcția, la final vor fi disponibile 247 paturi și 147 de locuri de parcare.

Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Construire sediu pentru Spitalul Clinic de Urgența «Prof. Dr. Agrippa Ionescu» (relocare)”, realizat prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” – S.A. Finanţarea obiectivului de investiţii prevăzut la art. 1 se face de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei și Serviciului Român de Informații, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse legal constituite, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii…. Terenul pe care se propune relocarea sediului din București al spitalului este în suprafață de 11.382 mp și se află în intravilanul municipiului Bucureşti, este în proprietatea publică a Statului Român și în administrarea Serviciului Român de Informaţii Se propune construirea unei clădiri cu un regim de înălțime de S+D+P+6E+Eth, generând un volum marcat de o orizontalitate puternică, distribuit în lungul Bulevardului General Vasile Milea și un volum compact cu un regim de înalțime S+D+P+2E în planul secund al sitului”, este descrierea succintă a proiectului.

În prezent, Spitalul Agrippa, încă îşi desfăşoară activitatea în două locaţii, respectiv în sediul din municipiul Bucureşti şi în sediul din comuna Baloteşti, judeţul Ilfov.  Sediul din Municipiul Bucureşti al Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. dr. Agrippa Ionescu”, situat pe strada Arhitect Ion Mincu nr. 5-7, sectorul 1, a fost restituit în natură, în totalitate, persoanelor îndreptăţite, folosința imobilului fiind asigurată, în prezent, prin plata unei chirii. Din punct de vedere tehnic, actualul spital se bazează pe o infrastructură concepută acum 80-100 de ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită faţă de realităţile de astăzi, clădirea principală având o vechime (aproximativ 100 de ani) ce nu permite integrarea optimă a circuitelor intraspitaliceşti şi ridică dificultăţi majore în adoptarea de noi tehnologii din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirii.

Consultațiile sau internările în spitalul SRI sunt rezervate cadrelor foste și actuale ale serviciului sau rudelor aparținătoare, acesta nefiind cu acces la liber, pentru toată lumea.

Sursa : https://www.cotidianul.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s