Ungaria sfidează Europa. Este singurul stat care nu participă la noul contract pentru vaccinuri Pfizer

Ungaria sfidează Europa. Este singurul stat care nu participă la noul contract pentru vaccinuri Pfizer

Decizie fără precedent luată de Ungaria în plină criză sanitară și financiară. Un purtător de cuvânt de la Bruxelles a făcut anunțul. Potrivit acestuia, Ungaria este singurul stat membru al Uniunii Europene care a decis să nu participe la noul contract semnat de blocul comunitar cu companiile Pfizer şi BioNTech.

De menționat este faptul că prin noul contract semnat de blocul comunitar cu companiile Pfizer şi BioNTech, UE îşi rezervă alte 1,8 miliarde de doze de vaccin, a mai precizat purtătorul de cuvânt de la Bruxelles.

„Ungaria s-a retras din acordul cu Pfizer”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de Reuters.

Potrivit sursei citate, la Budapesta, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban a confirmat că Ungaria nu va participa la faza următoare a achiziţiei de vaccinuri, organizată de Uniunea Europeană.

De menționat este faptul că, deși Ungaria a decis să nu participe la noul contract semnat de blocul comunitar cu companiile Pfizer şi BioNTech, țara a comandat deja mai mult de 10 milioane de vaccinuri occidentale. Acestea urmează să fie livrate până la finele lui 2022. Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas într-un briefing de presă, scrie  MTI.

Vaccinurile pe care le preferă Ungaria

Totodată, Gergely Gulyas a mai adăugat că vaccinurile pe care Ungaria le așteaptă sunt suficiente, chiar și în cazul în care ar urma să fie nevoie și de cea de a treia doză. Pe lângă asta, Ungaria mai are și alte surse de unde poate procura vaccinuri în cazul în care este într-adevăr nevoie.

„În plus, există şi vaccinuri estice la îndemână”, a adăugat Gulyas.

Acesta a mai vorbit și despre evoluția campaniei de vaccinare anti-covid. Potrivit lui Gergely Gulyas, odată ce 5 milioane de cetăţeni au fost vaccinaţi, se aşteaptă ca numărul de vaccinări să scadă considerabil, „chiar mai mult decât după pragul de 4 milioane”.

„În total, ne putem aştepta la 5,5 milioane (de persoane vaccinate), 6 milioane dacă suntem optimişti”, se arată în estimările acestuia.

Amintim faptul că în cursul zilei de joi, Comisia Europeană a anunţat că a semnat cel de-al treilea contract cu BioNTech şi Pfizer, prin care rezervă alte 1,8 miliarde de doze de vaccin în beneficiul statelor membre ale UE, în perioada cuprinsă între sfârşitul anului 2021 şi 2023. Precedentele două contracte prevăd livrarea către UE a 600 milioane de doze de vaccin.

Sursa: https://www.capital.ro

Un gând despre „Ungaria sfidează Europa. Este singurul stat care nu participă la noul contract pentru vaccinuri Pfizer

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s