Ameninţarea celui de-Al Treilea Război Mondial! Scânteia de la care ar putea porni măcelul

Ameninţarea celui de-Al Treilea Război Mondial! Scânteia de la care ar putea porni măcelul

Omenirea stă sub semnul unei ameninţări tot mai prezente. Două mari super-puteri, Statele Unite şi China sunt mai tensionate ca niciodată. Care este scânteia care ar putea duce imediat la un conflict militar de proporţii la nivel internaţional?

Atacul Chinei şi răspunsul americanilor ar putea duce la un război în toată regula!

Totul ar începe atunci când China ar prelua controlul, cu ajutorul forţelor armate, asupra Dongsha, un mic atol în Marea Chinei de Sud, între Taiwan și Hong Kong, unde sunt staționați circa 500 de militari taiwanezi. Poate urma apoi ocuparea altor insule din apropierea Taiwanului sau chiar o invazie a insulei guvernate democratic, pe măsură ce Beijingul testează și provoacă determinarea Washingtonului de a apăra Taiwanul.

Americanii nu deţin o modalitate de a constrânge China să înapoieze insula sub controlul Taipeiului, indică raportul Centrului American pentru o Nouă Securitate.

Sancţiunile economice impuse de americani au produs efecte mult prea greoi şi au părut, oricum, prea slabe pentru a influenţa deciziile Beijingului. Cât despre o acţiune militară a SUA, asta ar risca să escaladeze într-un război, pe care atât americanii, cât şi Taiwanul vor să-l evite

Ajutorul dat de Japonia, crucial pentru stoparea intenţiilor Chinei

Pe de altă parte, raportul american pune accent pe necesitatea unei abordări multilaterale. Statele Unite, Taiwan, Japonia şi alte ţări trebuie să se implice, în primul rând, pentru a împiedica statul chinez să ocupe Taiwanul.

În orice scenariu, cooperarea Japoniei este critică în obținerea unui mijloc de descurajare eficient. Americanii şi taiwanezii trebuie să pună la punct, chiar de acum, o acțiune coordonată de a construi un mijloc de descurajare împotriva unei agresiuni limitate sau a unei constrângeri din partea Chinei asupra Taiwanului, se mai arată în raportul citat.

În ultimele săptămâni, China a pus tot mai multă presiune militară pe Taiwan. Ministrul Apărării de la Taipei a venit chiar cu o profeţie teribilă: China va fi capabilă, până în 2025, să conducă o “invazie totală” a insulei.

Îşi modifică sau nu americanii politica cu privire la China şi Taiwan? Declaraţiile lui Biden generează confuzie

În urmă cu o săptămână, liderul de Casa Albă, Joe Biden, spunea răspicat că americanii vor sări în ajutorul Taiwanului, dacă acesta din urmă va fi atacat de China: “Da, avem un angajament în acest sens”.

Casa Albă a încercat ulterior să clarifice comentariile lui Biden privind Taiwanul, arătând că președintele “nu a anunțat nicio schimbare în politica noastră și nu există nicio schimbare în politica noastră”.

SUA furnizează armament de apărare Taiwanului, dar Washingtonul a rămas intenționat ambiguu dacă va interveni militar în cazul unui atac din partea Chinei. Potrivit politicii „O singură Chină”, SUA recunoaște revendicările Chinei asupra suveranității Taiwanului.

Sursa : capital.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s