Anunţata recesiune economică ar putea fi mai gravă decât criza financiară din 2007-2008

Un studiu realizat recent de EY România a arătat că mai mulți directori generali consideră că recesiunea economică va fi mai gravă decât criza financiară din perioada 2007-2008.

Marea majoritate a directorilor executivi (în jur de 98%) se pregătesc pentru o recesiune economică determinată de tensiuni geopolitice, de întreruperea lanțului de aprovizionare și de incertitudini legate de Covid-19. Însă, aceștia par să fie împărțiți în ceea ce privește durata, profunzimea și gravitatea acesteia, a arătat un studiu publicat de EY.

48% dintre respondenți prevăd o încetinire moderată a economiei globale

Studiul CEO Outlook Pulse, realizat în ianuarie 2023, a înregistrat opiniile a 1.200 de directori generali din lume cu privire la perspective, provocări și oportunități. Studiul a constatat că 48% dintre aceștia prevăd o încetinire moderată a economiei globale, iar mai mult de jumătate (55%) dintre cei care se pregătesc pentru o încetinire persistentă se tem de o recesiune mai gravă decât criza financiară globală din 2007-2008 în privința duratei și amploarea acesteia.

„Pentru prima dată din 2020 (sondajul inaugural CEO Outlook), politicile restrictive în materie de reglementare, comerț și investiții (28%) au depășit problemele legate de COVID-19 (19%) ca principal motiv pentru care respondenții CEO și-au modificat planurile de investiții.

Ca urmare a acestor provocări geopolitice exacerbate, 97% dintre respondenți își revizuiesc planurile, 44% dintre ei amânând o investiție planificată și aproape o treime (32%) oprind cu totul investițiile planificate”, a arătat cercetarea, potrivit CECCAR Business Magazine.

Este de așteptat ca România să înregistreze un avans al PIB de o singură cifră în 2023

Așadar, studiul a arătat că aproape o treime (32%) dintre respondenți consideră că incertitudinea legată de direcția politicii monetare și creșterea costului capitalului reprezintă cele mai mari riscuri pentru creșterea viitoare a afacerii lor.

Vladimir Putin e pe MOARTE! Ce i-au făcut liderului de la Kremlin

Conform consultanților EY, deși îngrijorările legate de incertitudinea legată de Covid-19 s-au diminuat, aproape o treime dintre directorii executivi (32%) încă o menționează ca un risc cheie pentru compania lor (în scădere de la 43%, în octombrie 2022).

„În pofida perturbărilor economice tot mai puternice, alimentate de consecințele geopolitice ale războiului în curs, România, deși situată la granița cu Ucraina, continuă să contracareze tendințele și este de așteptat să înregistreze un avans al PIB de o singură cifră în 2023. Asta nu înseamnă, totuși, că directorii generali din România vor fi izolați de recesiunea economică globală.

Faptul că 89% dintre respondenți iau în considerare încheierea de tranzacții, sub o formă sau alta, în următoarele 12 luni, rezonează puternic cu activitatea observată pe piața românească, care a înregistrat o creștere a numărului de tranzacții în 2022 și nu există încă niciun semn de încetinire a acesteia.

Directorii generali ar trebui să își reevalueze acum fundamentele afacerii, să se concentreze pe principalele puncte forte și să ia deciziile necesare pentru a accesa oportunități care să contribuie la creșterea organizației”, a declarat Peter Latos, partener, lider al departamentelor de Consultanță, Strategie și Tranzacții la EY România.

39% dintre respondenți plănuiesc să crească investițiile în sustenabilitate

În ciuda estimărilor negative, liderii de companii sunt în căutare de oportunități pentru a obține un avantaj competitiv. Încheierea de tranzacții de un fel sau altul rămâne o prioritate pentru respondenți (89%) anul acesta. Aproape jumătate dintre ei (46%) își propun să avanseze pe partea de fuziuni și achiziții, 58% cu asocieri în participație sau alianțe strategice și 34% cu cesionări, a nuanțat sursa citată.

Pentru a schimba și mai mult direcția și a ieși mai puternici și mai competitivi din recesiune, 39% dintre respondenți plănuiesc să crească investițiile în sustenabilitate, ca un aspect esențial al strategiei și ofertei lor, inclusiv în ceea ce privește prioritățile de tip net-zero și alte priorități sociale și de mediu.

Sursa :capital.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s