Planul secret al SUA de a ataca Libia

Planul secret al SUA de a ataca Libia

Statele Unite au cerut Arabiei Saudite sa le ofere arme combatantilor din orasul libian Benghazi, in contextul in care Washingtonul doreste sa evite implicarea militara in Libia.

In incercarea disperata a SUA de a nu se implica militar in Libia din cauza conflictului prelungit dintre sustinatorii lui Kadhafi si opozanti, americanii au cerut Arabiei Saudite sa le dea arme rebelilor din Benghazi. Regatul saudit, care a trecut printr-o “zi a terorii”, protest al comunitatii musulmane, tara care a interzis protestele, nu a reusit pana acum sa indeplineasca cerintele de la Washington, desi regale Abdullah il uraste pe liderul libian, pentru ca a incercat sa-l omoare acum un an, scrie The Independent.

Solicitarea Washingtonului se inscrie in cadrul cooperarii militare dintre Statele Unite si Arabia Saudita, un aliat arab cu o pozitionare strategica.

Arabia Saudita a fost informata ca militantii anti-Kadhafi au nevoie de rachete antitanc, de obuze de mortiera si de sisteme antiaeriene.

Echipamentele militare pot ajunge la Benghazi in 48 de ore, dar vor trebui sa fie livrate la baze aeriene. Daca gherilele opozitiei vor reusi sa atace fortele loiale lui Kadhafi din vestul Libiei, presiunile politice asupra Statelor Unite si NATO pentru stabilirea unor zone cu interdictie de survol se vor diminua.
Expertii militari americani au declarat ca stabilirea unor zone cu interdictie de survol ar necesita atacuri aeriene americane asupra bazelor libiene, situatie in care Statele Unite ar fi de partea oponentilor lui Kadhafi.

Sursa : 9am.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s