Rusia: Amplasarea rachetelor americane in Romania si Polonia, o amenintare la adresa Moscovei

Ambasadorul Rusiei la NATO a criticat planurile de amplasare a unor rachete americane in Romania si Polonia in cadrul scutului antiracheta spunand ca ar reprezenta “o potentiala amenintare la adresa Rusiei”, relateaza Radio Polonia citat de NewsIn.

“A treia si a patra faza a scutului antiracheta propus de Statele Unite in Europa comporta o potentiala amenintare la adresa Rusiei”, a afirmat vineri ambasadorul Dmitri Rogozin, dupa ce secretarul de stat Hillary Clinton si ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski au confimat saptamana aceasta ca SUA vor amplasa un sistem defensiv de rachete in Polonia, ca parte a scutului european antiracheta propus de presedintele Barack Obama.

Ambasadorul a spus ca Rusia a fost de acord la summitul NATO din noiembrie sa coopereze cu un sistem antiracheta european deplin integrat, si nu cu doua sisteme diferite – unul condus de Rusia si unul de NATO, separat – dintre care unul ar fi “un scut antiracheta american deghizat”.

Moscova s-a opus categoric planurilor initiale din timpul Administratiei republicane a lui George W. Bush de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia vazand in aceasta o amenintare la adresa Rusiei.

Rogozin a criticat si desfasurarea recenta a unei baterii de rachete americane Patriot in Polonia, la doar 60 de kilometri de Kaliningrad, “o regiune foarte sensibila”, dupa cum a accentuat el.

Polonia gazduieste temporar rachetele Patriot si soldatii americani necesari desfasurarii lor, care vin de la regimentul 7 de artilerie antiaeriana, cu baza permanenta in Germania.

Incepand din primavara anului trecut, Romania desfasoara negocieri cu Statele Unite pentru amplasarea a trei baterii de rachete interceptoare in cadrul fazei a treia a scutului antiracheta in etape propus de Washington. Faza a treia ar urma sa fie operationala din anul 2015.

Rusia si-a exprimat nemultumirea in trecut si cu prezenta americana la Marea Neagra, facilitata de Romania prin punerea la dispozitia fortelor SUA a bazei de la Mihail Kogalniceanu.

Sursa : ziuaonline.ro

Citeste :

Hillary Clinton confirma infiintarea unei baze antiracheta in Polonia

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s