In timp ce majoritatea natiunilor isi pun probleme de termen lung precum schimbarile climatice sau micsorarea rezervelor de apa dulce, doua cuvinte provoaca fiori de gheata pe “sira spinarii” oricarui guvern din lume: securitatea alimentara.
Dezastrele naturale, “picatura chinezeasca” catre insecuritatea alimentara

“O serie de dezastre naturale care au provocat dublarea sau triplarea pretului alimentelor la nivel mondial i-a trezit la realitate pe reprezentantii guvernelor” , a declarat Abdolreza Abbassian, unul dintre economistii Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) ce fac parte din Grupul Interguvernamental pentru Grane, informeaza CNN.
Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU va organiza o intrunire speciala la Roma pe 24 septembrie pentru a discuta aceasta problema, precum si volatilitatea recenta a preturilor alimentelor.
Intrunirea a fost stabilita dupa ce Rusia s-a hotarat sa interzica exporturile de faina dupa seceta cumplita din acest an care a distrus 25% din recoltele sale pe 2010. Decizia Moscovei a impins preturile in sus cu circa 5% in toata lumea. Pretul painii a atins cote inimaginabile in unele tari si a provocat revolte soldate cu morti in Mozambic. [Rusia scoate diamantele la vanzare pentru a scapa de foame]
Insa nu doar problemele din Rusia au afectat preturile alimentelor la nivel mondial, ci si inundatiile din Pakistan. Datorita acestor dezastre naturale cauzate in principal de incalzirea globala, aceasta tara si-a pierdut mare parte din recolta si a adaugat si mai multa incertitudine pe piata.
“Ritmul de crestere al preturilor s-a accentuat, desi nimeni nu se astepta ca pietele sa reactioneze asa de repede. (…) Au trecut doua luni si inca ne chinuim cu aceasta problema“, a mai spus Abbassian.
Volatilitatea pietei si securitatea alimentara

Securitatea alimentara, in putine cuvinte, este definita de ONU in urmatorul mod: “mancarea este disponibila in cantitati suficiente pentru a hrana toata populatia unei natiuni”, scrie CNN.
Volatilitatea pietei nu este ceva nou, mai ales cand vine vorba de marfuri. In timpul crizei din 2007-2008 (n.r. criza subprime care a determinat criza economica mondiala actuala), preturile au inregistrat o scumpire dramatica: pretul orezului a crescut cu mai mult de 200%, in timp ce faina si borumbul s-au scumpit cu peste 100%. Cauzele inca trebuie dezbatute, insa efectele au dus din Haiti si pana in Mogadishu, la proteste si la revolte soldate cu morti.
Insa conditiile de piata actuale sunt foarte diferite de cele de acum cativa ani, a declarat Hafez Ghanem, director adjunct pentru dezvoltarea economica si sociala din cadrul Organizatiei pentru Agricultura si Alimente (OAA) a ONU.
“In anii ce vor veni, probababil ca vom avea parte de mai multe turbulente decat in prezent, pentru ca pietele tind sa fie mai volatile pe termen mediu din cel putin trei motive:
a) zona Marii Negre devine un producator de cereale tot mai important, datorita fluctuatiilor tot mai mari ale recoltelor de la un sezon la altul;
b) cresterea asteptarilor ca tot mai multe fenomene meteo extreme vor avea loc datorita schimbarilor climatice;
c) o serie de actori non-comerciali de pe piata marfurilor devin tot mai importanti”, a explicat Ghanem intr-un interviu postat pe portalul OAA.
Cel mai prost scenariu: Foamete, razboaie si milioane de refugiati

Daca urmatorii ani vor fi si mai volatili in ceea ce priveste piata mondiala a alimentelor, urmatoarele decade vor cunoaste o scadere infricosatoare a recoltelor, scrie CNN. Totodata, ONU prezice ca pana in anul 2050 pe Terra vor fi peste 9 miliarde de persoane.
- Foametea care vine
“Cea mai urgenta problema care ameninta umanitatea in urmatorii 50 de ani nu este schimbarea climatica sau criza financiara, ci daca vom reusi si sustine o asemenea recolta (n.r. sub nevoile umanitatii)”, a declarat Julian Cribb, om de stiinta si autorul volumului “Foametea care vine” (n.r. “The Coming Famine”).
Intr-o prezentare recenta de la Congresul Mondial al Stiintei Solului, Cribb a declarat ca in urmatoarea jumatate de secol, in cel mai optimist dintre cazuri, cererea globala pentru alimente se va dubla.
Cel mai prost dintre toate scenariile posibile prezentate de Cribb, descrie o lume in care foametea a izbucnit in cateva locuri, ducand la razboie si la milioane de refugiati care cutreiera globul in cautare de adapost si alimente. Acest scenariu poate fi evitat, insa numai daca guvernele vor face schimbari de politica in ceea ce priveste abordarea agriculturii.
“In primul rand, trebuie sa acceptam ca investitiile in agricultura sunt de fapt cheltuileli de aparare. (…) Daca dorim sa prevenim razboaie, refugiati si o criza alimentara, atunci trebuie sa reinnoim investitiile globale in agricultura si in stiinta agricola. Agricultura a fost cea mai putin importanta prioritate pentru ultimul sfert de secol”, a explicat Cribb.
Bataia pe… ingrasaminte chimice

Eforturile recente ale companiei miniere australiene BHP Billiton de a cumpara compania canadiala de ingrasaminte chimice Potash Corp. au fost privite ca o incercare a australienilor de a castiga de pe urma cresterii importantei industriei agricole. In lupta pentru Potash s-au inscris si companii chineze in incercarea de a-si asigura stocurile de ingrasaminte chimice pentru propria piata agricola.
Alt indiciu ca industria agricola capata tot mai multa importanta este si declaratia televizata a unui faimos investitor Marc Faber. Acesta a aparut la CNN spunand telespectatorilor ca cea mai buna investitie pe termen lung din prezent sunt agricultura si actiunile care pot avea de castigat de pe urma penuriei de alimente si apa.
Cribb a spus ca spre deosebire de majoritatea tarilor, China este constienta de riscul potential al penuriei de alimente, motiv pentru care a inceput sa se pregateasca in aceasta directie. Acest lucru include si crearea de politici pentru asigurarea a rezervelor de apa. Insa Beijingul nu priveste doar in propria-i ograda, ci si in alte regiuni, precum Africa, incercand sa asigure rezerve de alimente si acolo.
“Trebuie sa reinventam modul in care facem agricultura si pe cel in care mancam daca dorim sa sustinem rezervele de alimente in perioadele de maxim ale populatiei globale si ale cererii (n.r de alimente)”, a mai spus Cribb.
Aceasta este de fapt marea provocarea care ii asteapta pe liderii lumii.
Asfel, la intrunirea de la Roma, Abbassian a declarat ca planuieste sa-l intrebe pe reprezentantul fiecarui guvern o intrebare simpla: “Tu te pregatesti pe tine pentru securitatea alimentara (n.r. a intregului pamant)?”
Sursa 9am.ro
este o minciuna gogonata pt ca mancare pt toata lumea este,dar nu se da la oameni pt ca ar trebui sa o vanda la un pret mai mic si atunci avari dupa bani,ca bancile si corporatiile,o arunca in apa si asa pot spune ca sa produs mai putin si trebuie sa ridice preturile din nou si tot asa pana cand cineva ii va opri daca cineva ii va opri.daca nu foame si razboaie de azi inainte pana cand vom ramane tot mai putini pt a fi controlati de iluminati si masoni.
nu numai ca nu e deloc o minciuna dar ar trebui sa fim mai atenti la noi;poate ca totusi putem face cate ceva ca sa incercam sa facem fata la ce va veni