Ce se întâmplă când preotul “deschide Cartea”

Preotul Budean a putut fi fotografiat doar de la mare distanţă, cu teleobiectiv puternic, fără ca el să bănuiască

Preotul Budean a putut fi fotografiat doar de la mare distanţă, cu teleobiectiv puternic, fără ca el să bănuiască

Preoţii ortodocşi se feresc să vorbească despre „deschiderea Cărţii”, deoarece, susţin ei, această practică este împotriva tuturor canoanelor bisericeşti.

Faima preotului Petru Budean, din localitatea clujeană Bonţ, s-a răspândit în toate colţurile ţării pentru faptul că „deschide Cartea” şi rezolvă miraculos problemele credincioşilor care apelează la el. Cu câteva zile în urmă, reporterii „Adevărul de Seară” Cluj au fost blestemaţi crunt de preot chiar în biserică.

Cu privire la practica preotului Petru Budean, profesorul conferenţiar universitar doctor Ştefan Pomian susţine că este vorba despre o reminiscenţă precreştină care se află în legătură directă cu zodiacul, cu datele personale ale celui căruia i se „deschide Cartea” şi cu poziţia astrelor. „Mai există preoţi despre care umblă vorba că se ocupă cu astfel de practici. Deschiderea Cărţii nu face parte din ritualul creştin ortodox”, precizează profesorul Pomian.

„Ghicitoare” în chirilice

Când preotul „deschide Cartea” este vorba despre Pravilă sau despre Evanghelii. „Pravila este rânduiala după care se conduce biserica. De cele mai multe ori, aceasta este tipărită cu litere slavone, dar în româneşte. Omul care apelează la astfel de preoţi, mai ales dacă este bulversat de necazuri, nu pricepe oricum nimic chiar dacă se uită în acea carte deschisă de preot”, explică părintele Viorel Bud, de la Catedrala Episcopală din Baia Mare. Potrivit acestuia, dacă preotul care „deschide Cartea” nu deţine o Pravilă, atunci apelează direct la Evanghelii. „Şi Sfintele Evanghelii pot fi tipărite tot cu litere chirilice şi, atunci, omul care vrea să-şi afle rezolvări la necazuri crede că preotul deschide cine ştie ce carte. E un păcat mare o asemenea practică”, adaugă preotul.

Viorel Bud mai spune şi că există, într-adevăr, preoţi înzestraţi cu harul de a citi sufletele oamenilor. „Aceştia nu caută să obţină niciodată vreun beneficiu material”, continuă părintele Bud. „În schimb, cei care practică asta cu scopul de a obţine beneficii se joacă cu mintea omului. Îi întreabă data naşterii, cunosc puţin zodiac şi, toate astea coroborate cu mărturisirile credincioşilor, ajung să le spună acestora cam ceea ce vor ei să audă”, încheie părintele Bud.

Pentru această practică, ce nu este conformă cu canoanele Bisericii Ortodoxe, au fost cazuri în care preoţii prinşi că „deschideau Cartea” au fost caterisiţi de către episcop – li s-a luat harul de slujire. „Bineînţeles, această decizie o ia comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiilor”, mai spune preotul Viorel Bud. Sursa :adevarul.ro

Vezi mai multe detalii AICI

Publicitate

11 gânduri despre „Ce se întâmplă când preotul “deschide Cartea”

  1. preoţi înzestraţi cu harul de a citi sufletele oamenilor. „A

    Citi sufletele oamenilor? Glumiti. Nu stiti ce este acela un suflet.
    Sigur. Ei … Nici atit.

  2. …unii dintre preoti au darul preziceri…nu va puneti cu preotii ca, daca intrati in gura lor…foarte greu scapi …am mai spus eu undeva ca, cu DUMNEZEU NU TE POTI PUNE CA TOT CE FACE NU-I DELA EL CI CHIAR CEL DE SUS IL POTE INDEMNNA …SI SA MAI STITI UN LUCRU DACA TE BLESTEMA UN PREOT , DUMNEZEU IL AUDE SI , PREOTUL .E OMUL LUI DUMNEZEU SI TE POATE DISTRUGE IN CEL MULT 40 DE ZILE DACA VA TOT LEGATI DE PREOTI …CA, SI EI SUNT TOT OAMENI SI GRESITI CA -SI NOI ASTILALTI NU-L JUDEA TU CA ARE CINE SA-L JUDECE …DUMNEZEU ,E O MINCIUNA DOAMNA,BLA, BLA,?

  3. Pai sigur ca exista,tataie,sa nu te undoiesti nici o clipa de asta!Problema e ca nu are nici o legatura cu Cel la care se refera biserica:si nu vorbesc doar de de cea crestina.De 2000 de ani ne acuza retroactiv ca Iisus s-ar fi sacrificat pentru noi.Si noi ar trebui sa ne simtim vinovati pentru asta?Este asta corect?Cineva este ucis acum 2000de ani si nimeni nu-i condamna pe adevaratii autori in schimb toata umanitatea trebuie sa se simta vinovata si sa mai si multumeasca victimei(prin reprezentantii ei,desigur)

    1. Umanitatea chiar este vinovata de toateacele caracteristici cum sunt cruzimea, aroganta iresponsabilitatea, lipsa de compasiune…ar mai fi multe.Chiar daca nu am trait in acele timpuri suntem vinovati atata timp cat manifestam acele caracteristici indiferent de timp si asupra cui le manifestam.Isus s-a sacrificat atunci pentru noi ca sa putem evolua spiritual,s adus cu el constiinta cristica care a ramas inscrisa aici pentru cei care doresc si pot, sa o acceseze.Atunci cand intelegi asta,sacrificiul, iubirea…viata, vor avea o alta semnificatie.Mantuirea inseamna altceva decat a astepta la nesfarsit sa vina cineva sa-ti stearga greselile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s