Rezervele de petrol ale Arabiei Saudite – supraestimate cu 40%

Saudiţii nu ar avea de unde să pompeze mai mult ţiţei, dacă cererea mondială ar creşte, consideră un expert din această ţară, citat de un diplomat american, al cărui mesaj către Washington se află între cele divulgate de WikiLeaks

Cel mai mare producător mondial de petrol nu este un stat atât de bogat în “aur negru” pe cât a lăsat să creadă comunitatea internaţională. În realitate, rezervele sale sunt cu 40% mai mici decât cele anunţate şi “luate de bune” în lumea întreagă, iar această opinie aparţine chiar unui expert saudit.

Suspiciunea Washingtonului că rezervele de ţiţei ale Arabiei Saudite i-au fost confirmate de către un specialist saudit unui diplomat american aflat la Riyadh. Mesajul oficialului SUA către Departamentul de Stat (DoS) se numără între cele circa 251.000 de note diplomatice (“cabluri” – denumire păstrată din vremea când se transmiteau prin cablu telegrafic) divulgate, din noiembrie 2010, de WikiLeaks.

Astfel, rezervele saudite ar fi mai mici cu 300 miliarde barili de ţiţei decât se susţine oficial, iar opinia îi aparţine lui Sadad al-Husseini, geolog şi fost şef al direcţiei de explorare petrolieră din cadrul companiei saudite Aramco (monopol de stat).

Al-Husseini credea, în 2007, că Arabia Saudită va atinge cantitatea maximă de ţiţei extras zilnic în zece ani. Geologul era de părere că regimul saudit nu va putea să oprească creşterea preţului la petrol prin mărirea capacităţii de extracţie, ceea ce şi avea să se întâmple.

În iulie 2008, preţul barilului de petrol a ajuns la un record al tuturor timpurilor (147 USD). În 2009 avea să scadă la mai puţin de jumătate din această sumă, iar în februarie 2011, preţul barilului fluctuează în jurul a 100 USD.

Pentru a tempera creşterea preţului – care duce, invevitabil, la o diminuare a producţiei – Arabia Saudită ar avea nevoie de o producţie zilnică de 12 milioane barili ţiţei. Însă, potrivit al-Husseini, statul arab nu are cum să atingă această cantitate.

Sursa :  gandul.info

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s