Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Ştiaţi că NU EXISTĂ NICIUN FILM ARTISTIC dedicat exclusiv lui Eminescu? Există o explicaţie decentă?

Are titlul “Eminescu, Veronica, Creanga” si este primul film documentar despre Eminescu. A fost realizat de Octav Minar in 1914. Filmul a fost descoperit la Arhiva Naţională de Filme de către Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Existenta si importanta nationala a acestui document a fost semnalata in presa (“Saptamana Financiara” si revista “Vreau bilet”) de jurnalistul Miron Manega.

Reconstituirile

Ne reţin atenţia imagini autentice, filmate la începutul veacului trecut, ce pot fi considerate adevărate documente istorice, înfăţişând meleagurile natale ale Poetului, diferite fotografii inedite (inclusiv o controversată poză a Poetului, împreună cu tatăl său), Casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iaşului, precum şi câteva clădiri pe unde paşii acestuia au poposit (Biblioteca Centrală, „Bolta Rece”, localul „Trei Sarmale” etc), rudele acestuia (Arhimandritul Ioachim Iuraşcu), Mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile lui Eminescu de la Dumbrăveni, Botoşani, din faţa Ateneului, fotografiile Veronicăi Micle, Teiul lui Eminescu, Grădina Copou, Mânăstirea Văratec, Mormântul Veronicăi Micle, rudele în viaţă ale lui Creangă. Dacă acest film ar fi fost studiat cu atenţie (sau doar studiat), reconstituirea casei memoriale a lui Eminescu de la Ipoteşti ar fi fost cât se poate de aproape de realitate! În al doilea rând, filmul acesta, avându-l ca autor pe mult hulitul şi blamatul Octav Minar, este unul dintre cele mai elocvente documente cinematografice păstrate în întregime şi prima încercare de a ilustra, cu mijloacele specifice celei de-a şaptea arte creaţia eminesciană.

(Miron Manega)

SURSA http://cidadededeus.wordpress.com/2010/01/16/primul-film-documentar-despre-mihai-eminescu/

Publicitate

3 gânduri despre „Primul film documentar despre Mihai Eminescu

  1. Exista un film artisrtic dedicat exclusiv lui Eminescu, pelicula „LUCRAFARUL” semnata de marele regizor Emil Loteanu, basarabeanul care a semnat intre altele regia filmelor „Satra”,”Ana Pavlova” si „Accident la vanatoare”. Merita vazut! Filmul este o adaptare cinematografica a unui balet – muzica Eugen Doga-, reprezentat cu mare succes la Balchoi!

  2. Vreau sa stiti ca Mihai Eminescu nu a fost un desfranat,asa cumau lasat sa se inteleaga comunistii.Pe vremea cand eram eu elev la scoala generala copii erau invatati ca Eminescu a suferit de sifilis,din cauza caruia ar fi si murit.Asta este o mare minciuna.Mihai Eminescu era un mare timid cu femeile,cel putin asa reiese din ceea ce a ramas scris despre el.Singura femeie de care s-a indragostit lulea a fost Veronica Micle.Probabil suferea mult din cauza timiditatii fata de femei si le punea pe un piedestal(ipotetic,desigur)care-l impiedica sa aiba o relatie normala cu ele.Cele mai multe femei stiu ce vor si probabil ca Eminescu li se parea un personaj interesant dar exagerat de complicat si probabil,ciudat.Eminescu era opusul lui IL Caragiale,care,se pare i-a tras si el clopotele Veronicai Micle,dar cu mai mult succes.De altminteri marele nostru poet nici nu avea prea mult timp,fiind mai mereu ocupat cu scrierea vreunui articol,sau studiind ori scriind.Ceea ce au omis sa spuna comunistii,desi se loveau cu caramida-n piept ca ar fi mari patrioti a fost faptul ca Mihai Eminescu a fost un mare jurnalist,poate cel mai mare al vremii sale.De ce au facut asta secaturile comuniste?Probabil la comanda rusilor.Ceea ce trebuie sa stiti este ca Eminescu avea un stil extrem de taios ca jurnalist si cum la vremea respectiva(ce ironie-ca si acum,de altfel)in Europa nu crestea nici iarba fara permisiunea imperiului german(austro-ungar,tot aia)articolele d-lui Eminescu au deranjat susceptibilitatile Vienei.Era un mare patriot,un jurnalist genial,un poiet supertalentat;pentru toate astea dar mai ales pentru faptul ca le arunca germanilor in fata toate mizeriile pe care le faceau la vremea respectiva a fost avertizat ca are gura cam mare.Si pentru ca nu se temea decat de Bunul Dumnezeu si de a nu parea las sau vandut in ochii cititorilor lui a fost internat la balamuc,pus in camasa de fosta,tratat impotriva vointei lui cu socuri electrice,cu dusuri reci si Dumnezeu sti cu mai ce.Cert este ca a fost sters ca persoana publica,ca ziarist,i s-au confiscat caietele si toate documentele personale,in fine,l-au terminat(la propriu).A fost tradat.A murit cu zile,in timpul celei de-a doua internari,si daca a avut cu adevarat vreo problema psihica asta s-a datorat tratamentului inuman la care a fost supus in timpul celor doua spitalizari.De stres ce sa mai spun.Si nenorocitii de dascali ne invatau la scoala ca a fost un curvar!Nu a fost asa.A fost omorat,oameni buni.Cine nu ma crede poate sa sape singur dupa adevar si va ajunge la concluzia mea.Dumnezeu sa-l ierte pe Marele patriot Eminescu si pe cei care i-au balacarit memoria,desi,sincer sa fiu, acestia din urma nu merita nici un scuipat.Lepre si cozi de topor.Istoria este una singura si nu uita niciodata.Sa auzim de bine.

  3. …A trebuit sa treaca peste un VEAC ,pentru a se „descoperi” acest film ? Acum,astazi, in 2021, ma mir ca nu a fost ars,sters de pe suprafata pamantului ROMANESC…
    Sufar de RUSINE….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s