Acceleratorul de particule a creat un „mini Big Bang”

Acceleratorul de particule a creat cu succes un “mini Big Bang” prin coliziuni de ioni de plumb. În timpul experimentului s-au atins temperaturi de 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mari decat în centrul Soarelui, informează BBC News. Reuşita acceletaroului este un semn că aparatul va putea realiza în anii care urmează ciocniri de electroni în cautarea “particulei lui Dumnezeu”.

Coliziunile de ioni de plumb sunt realizate la viteza apropiată de cea a luminii. Ciocnirea generează un sistem cu temperatura extrem de ridicată care seamănă cu o “minge de foc” . Acest sistem poartă numele de plasmă quark-gluon. Potrivit fizicianului Federico Antinori, citat de Le Monde, această plasmă exista şi în primele momente dupa naşterea Universului, înainte ca materia să fie în forma sa actuală.

După studierea plasmei, oamenii de ştiinţă speră să afle informaţii suplimentare despre aşa-munita “Strong force” (Forta Nucleară Tare) care păstrează integritatea şi stabilitatea protonilor şi neutronilor.

Acceleratorul încearcă să ofere o explicaţie asupra modului în care a luat naştere Universul prin crearea de condiţii similare momentelor de după Big Bang. LHC a fost construit în urmă cu 12 ani cu ajutorul a peste 7.000 de fizicieni şi investiţii de aproape 4 miliarde de euro.

Acceleratorul de particule va fi închis, la sfârşitul anului 2011, din motive de siguranţă. Oamenii de ştiinţă vor remedia anumite erori de construcţie care împiedică desfăşurarea în siguranţă a experimentului. Acceleratorul de particule a mai fost oprit, în urmă cu aproximativ un an şi jumătate, din cauza a două defecţiuni tehnice.

Sursa antena3.ro

Citeste

Experimentul secolului

Dezvaluiri socante despre -CERN Geneva

Mini Big Bangul creat in Acceleratorul LHC ar putea arunca in aer Terra

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s