Joaca de-a Dumnezeu devine periculoasa pentru omenire

Joaca de-a Dumnezeu devine periculoasa pentru omenire

Cartea lui Dan Brown “Ingeri si Demoni” ar putea deveni realitate. Cercetatorii de la Geneva au reusit sa capteze antimaterie. In romanul amintit, cateva grame de antimaterie puteau pune in pericol soarta intregii omeniri. Cel putin teoretic este cunoscut faptul ca o ciocnire intre materie si antimaterie produce o explozie catastrofala. Doar particulele identice de materie si antimaterie cand se intalnesc se anuleaza reciproc. Altminteri exista un imens pericol de vaporizare a spatiului imediat inconjurator exploziei.

Aceasta “joaca de-a Dumnezeu” cum au fost catalogate incercarile savantilor de a intra in intimitatea Creatiei, de la clonare, la celule susa, la reproducerea unor organe pe baza celulelor stem, la crearea in acceleartoare de particule a mini gaurilor negre, a unor minuscule Big-Banguri – daca se poate spune asa-, sau, mai nou, captarea de antimaterie, e drept pentru perioada extrem de scurta poate deveni extrem de periculoasa.

Nu conteaza cat de scurt e timpul cat a fost captata antimateria, ci conteaza cantitatea, spun cei ce sunt impotriva unor astfel de experimente. E suficienta si o fractiune cat de mica de secunda pentru a arunca in aer un continet intreg daca ai cantitatea necesara de antimaterie. Azi o particula, maine un grupa, apoi, cateva miligrame, cateva grame, iar la un kilogram deja se pune problema unui risc urias. Chestiunea este ca antimateria nu poate fi captata decat in conditii deosebite, in campuri eletromagnetice foarte mari, dar tehnologia poate evolua.

Pe de lata parte, spun cercetatorii, antimateria este un combustibil extraordinar care poate propulsa vehicole, poate conduce in spatiul cosmic nave spatiae cu viteze supercosmice, sau poate fi folosita la producerea de energie electrica, pentru caldura etc. Depinde din ce unghi privesti chestiunea, caci la fel de bine antimateria poate deveni o arma devastatoare, cu mai putin de cateva grame, de sute de ori mai puternica decat bomba atomica de la Hiroshima.

Oricum, de oricare parte a baricadei te-ai afla, trebuie consideratat o reusita pentru cercetatorii de la Geneva captarea in premiera a primului atom de antimaterie. Considerat pana acum un mister al stiintei moderne, atomul de antimaterie ii va ajuta sa inteleaga ce s-a intamplat in momentul Big Bang-ului, sustin oamenii de stiinta. In explozia primordiala s-a creat atat materie, cat si antimaterie, in cantitati egale. Dar nu se stie de ce a ramas doar materia.

Cu toate ca primii atomi de antihidrogen au fost creati in urma cu 15 ani, pana acum specialistii n-au reusit sa-i studieze pentru ca erau anihilati instantaneu. Insa de data aceasta, au reusit sa-i capteze peste o zecime de secunda, timp suficient pentru analiza. Iar cercetatorii ne anunta ca intervalul de captare, cu alte cuvinte pana la intrarea reactiei in instabilitate, va fi din ce in cemai mare, caci prin studierea atomului de antimaterie se va studia si modalitatea de captare si care ar fi cerintele unui aparat care sa tina captivi atomii. In cartea lui Dan Brown acest aparat nu era mai mare ca un termos obisnuit, generand campuri electromagnetice si tinand in captivitate cateva grame de antimaterie.

Sursa agentia.org

Citeste

Experimentul secolului

Dezvaluiri socante despre -CERN Geneva

Acceleratorul de particule a creat un „mini Big Bang”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s