Colorantul minune al lui Danone

Multi il mananca, multi il apreciaza, insa putini stiu ce contine.

Ca foarte multe alte mancaruri pe care le consumam, iaurtul Casa Buna de la Danone, pe langa laptele praf, emulgatori, contine si….“fructe”…in poze, pentru ca in realitate contine doar colorant natural.

Pentru a nu speria consumatorii, producatorul Danone s-a gandit sa inlocuiasca denumirea standard E120 cu numele real Cosenilã.

Cosenila este de fapt o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (sau Coccus cacti) ce traiesc in Mexic, Peru pe anumite specii de cactusi. Din acesti gandaci se extrage un colorant rosu aprins, ce apoi este transformat in cosenila, carmin sau acid carminic.

Carmin – colorant produs din pulberea obtinuta prin zdrobirea femelei unei insecte numite: cosenila (coccus cacti) originara din Mexic sau din ouale (gogosi de cosenila) acesteia; a fost folosit de secole ca un colorant natural in tesatorii; in prezent este folosit si in alimentatie, in industria carnii, sau in patiserie. Este de un galben-portocaliu, in special rosu, mov sau roz. Se mai obtine si din planta numita carmaz (phytolacca decandra).

Problema este ca unii oameni sunt extrem de alergici la acidul carminic pe care il contine colorantul. Acest lucru a fost remarcat in 1998 in urma unor plangeri ale pasagerilor care consumau produse alimentare continand carmin, servite in timpul calatoriilor cu avionul.

FDA a cerut rapoarte asupra acestui “colorant adaugat“, in urma plangerilor consumatorilor de produse care contin carmin. FDA a incercat sa interzica acest produs dar CSPIS a replicat ca acest colorant este benefic pentru cei care sunt la o dieta ori pentru cei care au un regim de viata deosebit, cum ar fi: musulmanii, evreii sau vegetarienii.

In prezent carminul este ascuns sub denumiri gen “culoare adaugata” sau “colorant artificial“. Prin lege, producatorii sunt nevoiti sa tipareasca pe ambalaj daca produsul contine carmin de provenienta naturala (din cosenila) sau obtinut pe cale sintetica; din pacate multi producatori scriu doar: “contine carmin” (la carne tocata, jeleuri, prajituri s.a.). Atat FDA cat si CSPIS declara ca nu vor elimina total folosirea carminului pana nu se aduc dovezi clare ca reactiile alergice de care se plang consumatorii sunt produse de acest colorant.

Daca veti constata ca in urma consumului de produse alimentare care contin carmin apar reactii alergice, adresati-va medicului pentru un diagnostic corect.

  • Producerea colorantului natural

Acesta se poate extrage doar din gandacul femela .Deoarece cererea a devenit tot mai mare odata cu interzicerea de UE si SUA a colorantilor sintetici in alimente, in tari precum Mexic sau Australia au luat nastere ferme de gandaci cosenila.  Sub invelisul alb-cenusiu ca de bumbac corpul gandacilor este rosu. Ajunse la maturitate, aprox 90 zile, femelele sunt recoltate.

Sunt ucise prin innecare in apa, iar apoi sunt puse la uscare(artificiala sau solara).Cand ajung la aprox. 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. In functie de cantitate si alti aditivi colorantul poate lua mai multe nuante de la violet, rosu aprins pana la orange. Pentru producere unui kg de cosenila sunt necesare aprox 100.000-150.000 de insecte.

In trecut acest colorant era folosit doar pentru colorarea tesaturilor si de catre pictori. In prezent este folosit atat in industria cosmeticelor cat si in cea alimentara. In cosmetice, cosenila este folosita in fabricarea rujurilor, pudrelor, lipstick-urilor samd.

In industria alimentara este folosit in fabricarea sucurilor acidulate, “naturale”(vezi Prigat) sau orice bauturi ce au la baza “fructe”. De asemenea se gaseste si in mezeluri, salamuri, carnati, carne(vezi produsele Meda), colorantii de oua, iaurt(Danone-fructe), lapte(Fulga-fructe), produse de patiserie, deserturi, gemuri, gelatina, toppinguri, diverse varietati de branza.

  • Recomandari:

Deoarece este extras din gandaci/insecte, toate produsele ce contin acest colorant nu sunt recomandate vegetarienilor sau oamenilor carora religia le interzice(ex musulmanii). Nu este recomandat copiilor sau persoanelor cu hipertensiune. S-au constatat putine reactii adverse, in general alergii sau in unele cazuri aparitia astmului.

Pentru sanatatea dumneavoastra, e bine sa verificati eticheta produselor si sa le evitati pe cele care contin carmin. Sursa : financiarul.ro

Anunțuri

109 gânduri despre „Colorantul minune al lui Danone

  1. Nu mi se pare atat de grav pe langa alte minunatii cu care au fost acuzati cei de la Danone.. stiu ca e dintr-un gandac, procesat si aranajat… e macar de origine biologica si nu este atat de periculos ca glutamatul ala…spun asta nu ca sa iau apararea firmei, ca nici nu consum de la ei, ii evit 100%..spun ca e o solutie mult mai buna decat alte chestii

      1. ce firar…..habar nu ai cati mananci in fiecare zi fara stirea ta……sau ce….tu nu consumi din supermarket….stai pe undeva si mananci doar productia proprie?

      2. In Asia, se consuma gandaci prajiti ca si delicatesuri. Asta este specificul zonei. Daca se extrage carminul din gandaci, asta inseamna un lung proces tehnologic la mijloc, deci substanta obtinuta nu cred ca se mai poate numi gandac. Este logica aia cu pencilina se extrage din mucegai, deci hai sa boicotam antibioticele.

      3. Dar porcul cum il mananci??!!! E un gandacel si nu cred ca face rau mai mare decat carnea de pui care e plina de hormoni !

    1. Numai cunoscatori pe aici. Asiaticii folosesc glutamatul de mii de ani si nu mai au nimic. Glutamatul se întâlneşte şi în alimente naturale. Cele mai mari concentraţii de glutamat se găsesc în drojdie, ciuperci, roşii, brânzeturi şi extracte vegetale. (Asa ca nu mai mancati nici astea :-)) ) De aceea, unele semipreparate pot conţine valori periculos de mari de glutamat fără a fi „aditivate” Asa ca…stai jos! 4!

      1. glutamatul s-a inventat undeva la inceputul lui 1900, asa ca tu stai jos, ai un 2 de la mine 😉 faptul ca este continut de foarte multe alimente (pe cale naturala) nu are nici cea mai mica legatura cu glutamatul chimic si cel folosit in industria alimentara, ori chiar extractul de drojdie, vandut ca glutamat ‘seminatural’.

      2. Si am eu dreptate cand zic CA este necesar sa en intoarcem la mancarea bunicii Mancare de origine vegetala de anotimp sí din zona in caer traim

      1. eu consum lapte de vaca nefiert de cand m-am nascut (de peste 20 de ani) si nu am patit nimic niciodata si nici nu am auzit pe nimeni care sa se fi imbolnavit, sunt cazuri extrem de rare si acestea din cauza faptului ca cel care bea nu respecta indicatiile veterinarului (dupa vaccinare exista anumite riscuri).

      2. beau lapte din inertie,si ori de cate ori am ocazia beau lapte de la vaca,fara sa-l fierb.nu mai vorbi din auzite Maria,si nu dezinforma gratuit.Si da sunt bine,sunt in forma maxima,si nu ma duc la sala.Laptele natural e medicament,and i rest my case

      3. eu am baut de multe ori direct de la tata vacii si nu am mai ajuns la spital… voi chiar puneti botul la tot ce zic astia la televizor?

      4. Ei, da! Asta-i buna! Uite ca eu si familia mea consumam de 40 de ani lapte de vacuta , bineinteles fiert, si nu ne-am imbolnavit niciodata. Si nici alte persoane din satul meu nu s-au imbolnavit.

      5. ajunsul la urgente din cauza bacteriilor este mai mult vina celui care intretine animalul si nu are in atentie igiena acestuia. si sincer, laptele fiert de la tara e mult mai okay decat laptele procesat din cartoane..

      6. Am consumat o viata-ntreaga lapte proaspat,nefiert ,direct din hardaul in care s-a muls..si n-am avut nimic.Si ca mine,multa lume.Asa ne-am facut mari,cei mai multi …care am copilarit la tara cu zeci de ani in urma.Toata lumea avea o vaca sau 2-3 capre.Mergeam cu ele la pascut si ne intorceam seara.Pe camp,se bea laptele direct dela sursa.Organismul uman are resurse si sisteme de protectie impotriva agentilor patogeni din laptele proaspat,natural,nefiert.Numai ca,odata cu timpul modern,anticorpii nostri ne-au cam parasit.De ce?Pentru ca ne-am adaptat sa rezistam la alte otravuri..obtinute din sinteza,chimicale testate pe lumea a 3-a…ca noi.Ne-a slabit imunitatea pentru ca nu mai cosumam mancaruri naturale.

      7. Cucoana,am baut la viata mea si lapte de vaca si de capra fara sa fie fiert.La bunici,stateam si pazeam gainile si beam oua crude.De cand taranul de rand face concurenta magnatilor,tot ce e de la tara de periculos.Carnea de porc are pe dracu,laptele are pe dracu,oul are pe dracul,gaina are pe dracu.Toate inventiile de virusi tip vaca nebuna,gripa porcina,gripa aviara sunt inventii in laboratoare zioniste ce au obligat mii de oameni sa-si omoare pasarile de vii si animalele sa scape de ele doar doar sa nu ajunga si ei sa fie tratati ca acele animale.

      8. Ce artrita reactiva am facut eu de la niste oua de tara infectate cu Samonella…9 luni am crezut ca voi ajunge in scaunul cu rotile. E drept ca ouale si laptele de tara sunt pline de nutrienti, dar nu stii mereu cat de curata este sursa, nu sunt verificate igenic.

      9. Daaaaaaaaa ce ne facem noi acum ? ….. am consumat pana astazi cu totii inclusive TU Maria lapte natural si dintr-o data este plin de bacterii …of of of …..buncii nostrii care au trait pana spre 100 ani cu tot cu greutatile si ororile razboiului si cu tot cu consumul de bacterii din lapte….nu au avut nimic si noi ne temem si de umbra noastra ……Chimic de astzi este de 10000000 ori mai nociva decat practicile vechi….Apropos in iaurt sun foarte multe bacterii …… iaurt consume 🙂 lol

      10. maria eu cresc animale de 14 ani copii mei consuma lapte de 12 respectiv 6 ani si nu au avut probleme cu laptele . Deci i ti spun ca nu ai dreptate si sa ti mai spun una tare !!!….nu stiu daca ai auzit de LAPTE ACRU DE OI -este un iaurt foarte acru care se face vara in munte si se consuma iarna deci nu are termen de valabilitate si nu se tine la frigider iar daca danone va produce iaurt cu termen de val. 1 an sa ma anunti si pe mine !!!!!pofta buna la servit lapte praf din produsele danone!!!! hahaha

      11. Sint atitia care au baut si inca beau laptele proaspat muls, cald si nu nu au patit si nu patesc nimic. Dar cel mai bun e laptele crud acrit sau chefirul. Sau iaurtul facut acasa. Nu prea am auzit sa ajunga cineva la urgenta doar pt. ca a baut lapte nefiert. Eu beau uneori, mai rar, pt. ca prefer sa consum laptele sub forma de chefir. E mult mai bun pt. persoanele adulte.

    1. Laptele nu este sanatos punct! Suntem singurele mamifere ce consuma lapte dupa intarcare . In plus, facem asta consumand laptele unui alt mamifer, ale carui valori proteice ( daca ar fi in stare corecta) sunt de 4 ori mai mari decat cele din laptele matern. Ideologia imprastiata obsesiv cum ca este sanatos sa consumam lapte zilnic este doar o mascarada cu interese economice.

      1. pai nu consuma. cei care nu au enzima pt digerarea laptelui sa nu-l bea si sa taca din gura lasandu-i pe altii care nu patesc nimic s-o faca in continuare in pace.

      2. Dragul meu. Celelalte mamifere nu au acest privilegiu care i-a fost lasat omului. Cei mai mari intelepti ai lumii, vorbesc despre fiinte iluminate sau realizate spiritual consuma preponderent lapte. Pana si ascetii indiei sau marii yoghini. Despre nemuritorul Babaji se spune ca nu consuma decat orez in LAPTE. In tehnicile de Kaya Kalpa se foloseste LAPTE (fie fermentat , fie crud). Pana si acei intelepti Daci ce stateau retrasi in muntii nostri consumau doar branza (adica lapte fermentat) si miere. In biblie se spune „Taramul unde curge laptele si mierea” Insusi Zeus a fost crescut cu laptele caprei Amalteea, iar ascetii indiei obisnuiau sa tina o vaca pe langa ei ca sa se hraneasca cu laptele ei care pt ei nu era nociv. Ramana Maharishi insasi avea o astfel de vaca. Nu consumul de lapte e sursa suferintelor voastre ci felul in care il combinati in hrana voastra. Daca stii cum sa-l folosesti el devine cu adevarat hrana desavarsita. Nu intamplator in India dar si in alte locuri el se amesteca fie cu ghimbir, fie cu shofran fie se fierbe cu anumite plante ori se lasa la fermentat pt a se schimba chiar dosha, calitatile si chiar consistenta si actiunea lactozei care se modifica si devine usor asimilabila si hranitoare. Daca amesteci laptele cu biscuiti sau il bei dupa cartofi sau fasole… este cu adevarat o otrava dar altfel el poate deveni ELIXIR pentru cei intelepti ca Babaji de exemplu 😉

      3. Adevarat, dupa virsta de 3 ani nu mai dispunem de enzima necesare descompunerii proteinelor din lapte – caseina, albumina si globulina.
        La copilul mic exista o enzimă stomacală – presura – care la copilul mare şi la adult este înlocuită cu o enzimă pancreatică-chimotripsina. Presura este direct răspunzătoare de digestia laptelui, de aceea dupa vîrsta de 3 ani, laptele se administrează cu prudenţă.
        Cele mai bune sint preparatele din lapte gen lapte prins (acru), iaurt (simplu, ideal facut acasa fara aditivi si lapte praf), chefirul etc. In aceste produse proteinele din lapte sint deja descompuse in aminoacizii esentiali.
        Laptele prins este mai uşor digerabil decît laptele crud. Conţine „lactobacillus acidophillus“; acest acid lactic împiedică dezvoltarea bacteriilor de putrefacţie în intestinul gros.
        Proteinele din lapte fac parte din grupa proteinelor complexe, care contin toti aminoacizii esentiali nu numai in cantitati suficiente, dar si intr-o corelatie optima pentru alimentatia rationala; consumul a 0,5 kg de produse lactate [gen lapte prins (acru), iaurt (simplu), chefirul etc]
        satisface pe deplin necesarul organismului in aminoacizi esentiali pentru 24 ore. (http://chimie-biologie.ubm.ro/Cursuri%20on-line/GIURGIULESCU%20LIVIU/TEHNOLOGIE%20LAPTE%20PRODUSE%20LACTATE/Tehnologia%20laptelui.pdf)
        Deci ideal ar fi sa consumam nu lapte ci produse din lapte crud – iaurt, chefir (sau kefir) etc. Aici nu ma refer la brinzeturi, care sint in fapt grasimile din lapte, si ca atare trebuie consumate cu moderatie.
        Foarte bun si indicat pt. consumul uman este laptele de soia.
        O mare greseala este indicare consumului de lapte in cazul celor suferinzi de osteoporoza. Organismul uman pierde calciu încercînd să metabolizeze excesul de proteine adus de lapte şi derivatele sale. Aşadar, în loc să protejeze de osteoporoză, consumul zilnic de lapte determină demineralizarea oaselor.
        O teorie falsa este cea conform careia persoanele „a căror alimentaţie nu include lapte şi produse lactate prezintă un risc crescut de a suferi de osteoporoză”
        Este exact contrariul: laptele si produsele lactate dau calciu, dar sint aceleasi care produc desprinderea lui de pe oase si eliminarea prin urina. Cercetari stiintifice (nu de azi, de ieri) demonstreaza ca in tarile cu un consum minim, daca nu egal cu zero, de lapte si derivatele lui, osteoporoza nici macar nu exista. Calciul trebuie asumat prin consumul de verdeturi bogate in asa ceva (cele cu frunze foarte verzi) si alte alimente NATURALE si nu animale.
        Surse alternative sanatoase de calciu:
        – nuci, curmale, smochine, pătrunjel, orice vegetale cu frunze verzi (la urma urmei, vacile îşi iau calciul din ierburi)
        – mustul de struguri este la fel de bogat în substanţe nutritive ca şi laptele matern.
        Deci decit sa consumam iaurturi din comert cu fel de fel de fructe (gindaci), mai bine ori consumam iaurturi simple (fara asa zise fructe si alti coloranti) sau -ideal- daca avem posibilitatea sa folosim laptele crud si sa ne preparam acasa iaurtul sau chefirul.

  2. Dupa ce am citit cateva articole de pe acest blog, am inceput sa ma crucesc. E foarte trist ce ingeram. Desi incerc sa manac sanatos, constat ca ar trebui sa imi revizuiesc foarte drastic alimentatia.

    1. Pentru ca e plin de semidocti. Daca mai citesti mult (fara sa gandesti), o sa patesti ca magarul lui Strul… (o sa mori exact cand te-ai obisnuit sa nu mai mananci nimic) :-))))))

  3. Eu nu mai consum de mult nimic de la Danone:) Nu este prima oara cand produsele lor sunt puse la indoiala, nu mai stiu pe unde citeam acum ceva timp, ca in America tot ce inseama Activia de la Danone a fost interzis…Cel mai bine cumperi de la tarani, in cel mai rau caz cumperi lapte amestecat cu putina apa….

  4. Faceti acasa iaurt natural:la 1 l de lapte fiert si lasat aprox 2 ore la temperatura camerei sa se raceasca putin adaugi 3 linguri de smantana si amesteci bn cu telul, lasi 8 ore la temperatura camerei(sau peste noapte cum fac eu) si apoi ai iaurt 100% natural si poti sa l combini cu miere sau fructe.

    1. Laptele fiert lasat apoi sa se raceasca si amestecat cu smantana, acolo la mama lui se numeste ‘lapte covasit’. Iaurtul se obtine printr-o alta metoda pt. a fi mult mai acru.

  5. Inainte de a sari degeaba, mai bine ne-am intreba daca acest lucru conteaza.

    http://www.snopes.com/food/ingredient/bugjuice.asp

    „The „ewww!” factor notwithstanding, cochineal is a safe food colorant aside from a few rare cases of allergic reaction. ”

    http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfCFR/CFRSearch.cfm?fr=73.100&utm_source=fdaSearch&utm_medium=website&utm_term=cochineal%20extract%20carmine&utm_content=4

    „(c)Uses and restrictions. Carmine and cochineal extract may be safely used for coloring foods generally in amounts consistent with good manufacturing practice”

  6. Cel mai recomandat si sanatos este sa va cumparati o fabrica de lapte adica o vaca sau in cel mai rau caz o capra unde garantia este de suta la suta natural.

  7. In final e alegerea ta ce mananci, nu vad care e problema cu acest colorant natural… ca e vezi Doamne facut din niste gandaci. Ce daca? … sunt alte problemele mult mai grave cu alimentele, astea sunt doar asa sa distragi atentia de la ce e mai important… cum ar fi antibioticele din lapte si carne, nitratii de peste tot si preparatele din carne care contin mai mult os decat carne. PS: In final e alegerea fiecaruia, nu vad care e problema… nu te obliga nimeni sa cumperi si in plus de asta scrie ce contine, iti convine cumperi nu-ti convine nu cumperi…. e un articol platit de concurenta? astfel nu-mi explic inutilitatea lui.

  8. Numai cunoscatori pe aici. Asiaticii folosesc glutamatul de mii de ani si nu mai au nimic. Glutamatul se întâlneşte şi în alimente naturale. Cele mai mari concentraţii de glutamat se găsesc în drojdie, ciuperci, roşii, brânzeturi şi extracte vegetale. (Asa ca nu mai mancati nici astea :-)) ) De aceea, unele semipreparate pot conţine valori periculos de mari de glutamat fără a fi “aditivate” Asa ca…stai jos! 4!

  9. RUSINE CELOR CE COLOREAZA ALIMENTELE CU ASA CEVA–NU SE GANDESC MACAR LA COPILASI??…SA MANANCE CEI CE PRODUC ACESTE ALIMENTE….CA EU LE CONSIDER FOARTE SCARBOASE…

    1. Rușine celor care cumpără copiilor așa ceva. Alimentele produse industrial nu sunt indicate in alimentatia copiilor. Copiii au nevoie de mame gospodine care să le prepare o mancare cât mai sănătoasă din produse cât mai naturale. Aproape că nu mai există produse bio, dar din cele „rele” le putem alege pe cele mai puțin dăunătoare. Producătorii produc ce pot, comercianții vând ce pot, consumatorii cumpără ce vor, în măsura „creditului” disponibil.

      1. Daca am avea bani fara sa avem loc de munca, sa stam acasa, am fi gospodine linistit, sau daca ar avea barbatii mai multi bani, sa junga sa lucreze doar ei intr-o familie.
        Stiti ce nu inteleg??? Sunteti multi care scrieti parerile dumneavoastra dar FOARTE PUTINE persoane isi arat fata. Eu zic ca daca stiti ceva si tineti la ce stiti, nu are rost sa va ascundeti.
        E MAI CREDIBIL DACA VEZI CA NU UN PATRATEL ISI EXPRIMA PAREREA!
        Va multumesc.

    2. Tocmai că la ei se gândesc! Noi adulții trecuți de 40 suntem mai imuni de felul nostru dar ei nu. Industria farmaceutică trebuie să trăiască din ceva: din alergiile lor, din bolile lor cronice, din nevrozele lor, din handicapurile lor… lista ar putea continua. Așa că aveți grijă ce le dați să mănânce…

  10. Nu gasesc nimic nesanatos, e bio.Problema e, de fapt, antireclama in tot ceea ce ii priveste pe cei de la DANONE.Sunt produsele care merg cel mai bine pe piata, deci cineva are niste interese

  11. este ok carminul, kiar nu e problema…cea mai mare problema la astfel de ingrediente este BIOCHIMIA dintre ele…si nu numai la astfel de ingrediente..ci si la cele naturale bio eco organice pot exista reactii biochimice in organism de duc la multe alte boli si multe probleme de ne dau orgaismul peste cap…daca nu ne conserva alimentele…ne ucide lent stresul si banii. Doamne ajuta la intelepciune si sanatate va doresc tuturor.

  12. sistemul de ‘e’-uri nu este atat de nociv cum suntem ‘educati’ de mass-media sa credem. este doar un sistem de coduri pt a usura munca tuturor ce muncesc cu acele produce. si vitamina c este e300, si pana acum nimeni nu pare sa fie revoltat impotriva vitaminei c…

  13. Va recomand sa consumati produse care au la baza traditie de mai bine de 20 de ani si LOCALE…cele de baza cum sunt bradetul, covalactul, albalactul, napolactul, produsele naturale de la topoloveni (magiun, dulceturi, zacusca toate fara zahar si fara conservanti), toti producatorii astia folosesc ingrediente de origine naturala si se adreseaza unui public local in primul rand si apoi national sau international.
    Laptele de la tara direct de la vacuta, il pasteurizam prin fierbere dar cu toate astea poate provoca afectiuni gastrice GRAVE datorita reactiei biochimice dintre lactoza si cantitatea de grasimi mare din continut…asa ca vacutele trebuie sa isi faca propaganda numai unui anumit tip de consumatori :))) . Sanatate tuturor. Doamne ajuta

  14. Am dat din intamplare pe facebook de articol si cum public articole in domeniu, aveam ceva timp liber si am si ceva experienta, m-am gandit sa ma bag si eu in discutie – nu pot sa ma abtin:))

    Cine vrea sa ma injure sau sa afle alte lucruri despre carmin gaseste link-ul site-ului meu in semnatura :)) La fel si pentru cei care vor sa zica de bine (nu cred ca sunt prea multi).

    Stati linistiti nu este vorba de SEO, de reclama anti Danone sau de alte teorii ale conspiratiei ci doar de parerea umila a unui consumator cu experienta :))

    @alice – este un gandac „aranjat” cum zici tu, dar trebuie sa te gandesti daca ti-ar placea sa gasesti un gandac intreg in iaurtul tau – este cam acelasi lucru (acesta este doar stors).

    @ Maria Barbulescu – laptele de tara nu este sanatos ci foarte sanatos, insa depinde de modul in care este intretinut adapostul si de felul in care se face mulgerea (eu am mancat 15 ani lapte de vaca fara sa il fierb – fara probleme). Vezi ce a zis @ Lala (post 1).

    @sebdev – chiar daca ar fi o diferenta de 4 ori cum zici tu (desi nu este) nu vad care este problema -100 grame carne contin de 5 ori mai multe proteine decat 100 ml lapte si nu am auzit pe nimeni sa se planga. Trebuie sa ne luam si proteinele si calciul de undeva si produsele lactate sunt o sursa foarte buna. Trebuie doar sa nu faci exces. Bunicii mei au trait peste 75 de ani (4 bunici) (mai am o bunica de 92) si au mancat produse lactate din plin (produse de ei). Mai cauta pe google si despre efectele pozitive ale produselor lactate si nu doar despre cele negative:)) Asa totul este daunator. Trebuie sa existe un echilibru.

    @goldanu – partial ai dreptate insa jumatatea cealalta este total gresita. Acest lucru iti cam anuleaza comentariul. Sunt de acord cu tine cand zici ca alegi ceea ce mananci si ca trebuie sa te uiti pe eticheta, insa intreba si tu prietenii tai si vezi cati stiu ce inseamna cosenila sa vedem cati stiu ca este vorba de un gandac stors. D.p.m.d.v. acest art. nu este platit de concurenta Danone pentru ca ei stiu ca nu fac nimic prin asta. Danone este deja prea sus pentru a fi doborat (in Romania) – in timp poate se va schimba.

    @Liviu Petric – de acord:)))

    @nela – probabil esti angajata de Danone sa rezolvi problemele de imagine online (desi nu stiu de ce te deranjezi pentru ca romanii oricum inghit orice:)) – cum poti sa spui ca un gandac este bio si ca nu vezi problema? Asa si ciupercile otravitoare sunt bio. De ce nu consumi cateva? Daca iti storceam o rama in iaurt ce zici era tot bio?:)) Sau poate vrei un vierme:)) exemple sunt multiple.

    @ecco – cel mai bun comentariu!!! Da asa ar trebui sa se intample nu sa faci reclame la cola si margarina dedicate copiilor.

    @lala – ai avut doua comentarii ok dar la al treilea te-ai stricat rau – vitamina c din alimente nu are treaba cu cea obtinuta sintetic (la fel si celelalte vitamine sintetice ce se gasesc pe etichetele alimentelor gen Vita Start (mai bine mamanci o shaowrma;)) sau la Mc.). In plus cele obtinute sintetic mai au si o gramada de impuritati – metale grele, solventi etc.

    1. Liviu, de curiozitate doar, cum iti imaginezi ca scot albinele mierea? Iti zic eu, o regurgiteaza! Cool, nu? Sunt convinsa insa ca de acum incolo nu vei mai manca voma asta.

  15. mi se pare genial cum sta romanul si dezbate si se cearta si se rupe n bucati pana si despre nutritie pe internet..care de care mai informat..mai evoluat cand in realitate e forte simplu:in primul rand ar fi mult mai simplu sa nu mai credeti tot ce cititi. poate fi o simpla miscare anti marketing.in al doilea rand exista gandaci foarte „buni „pentru sanatate vezi doctor chuckri .in rest glutamatul e rau !asta sa va fie clar:)dar binili invinji asta o stiu toate moldovencele ori cat v-ati zbate devenim mutanti i murim la sigur:)

  16. Carminul este un colorant rosu natural. Nu este un colorant chimic si nu are efecte secundare asupra sanatatii. Ce nu inteleg este altceva … de ce se share-uiesc informatiile pur si simplu, fara o documentare mai inainte a articolelor? Ca publicatiile au nevoie de bani asta se stie:). Un articol interesant despre cum pleca informatia in online, gasiti aici: http://emilcalinescu.eu/social-media-summit-2014/ „Sesiunea a fost deschisa de Vali Petcu, care a pus intrebarea DE CE SE VIRALIZEAZA ARTICOLELE STUPIDE. Ca exemple erau date: Coca-Cola ucide, viermi la MC ori KFC si alte stiri alarmise de genul. Oamenii nu le citesc, nu le verifica si, pur si simplu, nu le pasa cat de adevarate sunt. Considera ca este de datoria lor sa le dea mai departe.”… no comment

    1. oameni buni toata copilaria mea am.baut lapte proaspat muls de la vacuta. de unde veniti cu tot felul de conceptii? oare vacuta de la tara sau ferma e.mov….

    1. doamne, de mult n-am mai ras asa. de fapt este vorba de o capra care a stat cu ciobanul cam mult, de aici si vorba ceea, mah animalule:)). asa, un fel de telenovela :)))

    1. Filosofia asta e din serie: daca e colorantul scos din cosenila (si trecut prin n procese tehnologice) atunci rezulta ca mancam gandacul. Tot in logica asta, daca pencilina e extrasa din mucegai, atunci inseamna ca atunci cand facem un antibiotic de injectam muceagai in vena….
      Si apropos, in anumite tari din Asia se consuma gandaci, prajiti, o delicatesa. Traditie veche. Cred ca acolo nu sunt comercializati sub numele Danone si de aceea nu se isterizeaza populatia pe formuri.

  17. E destul de simplu sa fac iaurtul din casa, mai ales ca iau lapte de la un fermier, deci nepasteurizat, ne-prelucrat, si cu smantana luata.

    Ce pot gati in casa, pornind de la produse primare, fac cu placere. Ce nu, nu ma stresez ca nu sunt sanatoase, imi place sa mananc relaxata. Intradevar, sunt multe prostii care le consum, dar imi place sa fiu informata de asta. A se vedea scandalul cu gelatina din iaurturi cu fructe, obtinuta din oase de vaci, suspectate ca ar fi vaci nebune 🙂 – eu atunci am descoperit ca pot pune in iaurtul propriu 2-3lingurite de gen de fructe facut asta vara, si sa obtin un produs asemanator, mai ieftin si mai aromat.

    Iar pt cine are intoleranta la lapte, imi pare rau de ei. Sunt numai 10-30% din planeta, functie de regiune.

  18. eu unu’ mananc iaurturi cu fructe, de toate .da’ niciodata nu m-am uitat pe etichete…dupa ce am citit pe aici de colorantii astia, am fost intr-un magazin sa vad cu ochii mei…unele aveau, altele n-aveau colorantul asta…pentru mine, recunosc, pretul e important…

  19. Gandacii se mananca in Asia, ca porcul la noi!
    Greieri, furnici, gandaci, viermi… prajiti, fierti, pane!!! Nu e nici o problema!

    Mirosul de mosc provine dintr-o secretie a „moscului” mascul. (Mamifer rumegător de mărimea unei căprioare, lipsit de coarne, cu caninii superiori foarte lungi, originar din Asia (Moschus moschiferus)

    Carnatii de casa au ca membrana intestinele de porc sau oaie.
    Branza de burduf este bagata intr-o vezica urinara de porc.

    Si probabil ca sunt sute de alte exemple!!! Asa ca nu vad nici o problema! Nu e ca si cum ar pune gandacii direct in iaurt, atunci poate ar fi o problema.
    Gandacii folositi in scopuri alimentare sunt crescuti in conditii sterile, nu sunt culesi dincurtea fabricii!!!

    1. tare raspunsul. as putea adauga si membranele din care se fac toba si drobul. delicatese de altfel dar pe care nu le-ar manca nimeni daca te iei dupa comentariile de aici.

    2. Bun argumentul….Nu stiu daca gandacii sunt crescuti in conditii sterile, dar atata timp cat sunt supusi unui proces tehnologic de extragere (temperaturi, deshidratare), substanta obtinuta nu are nimic de-a face cu gandacul in sine (ala de bucatarie mai ales)…..Si veninul medicinal se obtine de la albine sau vipere. Si matasea lenjeriei din viermi de matase.
      Argumentul cu carnatii de casa facuti in intestin de porc sau oaie e cel mai tare. Pentru cineva care a asistat la taierea porcului la tara este relevant. Sa vezi ce iese din ele la prima spalare…si spalarea nu se face in mediu industrial, cu apa din belsug. Au tehnica lor, cu multe spalari, dar cand ne gandim ce a fost inainte in acel intestin gros….ar trebui sa umplem blogurile contra carnatilor facuti in casa.

  20. FRATILOR TREZIREA! Dintotdeauna produsele bio au fost cele ale bunicii : gaina din curte, laptele de vaca chiar si nefiert, legumele si fructele din livada si altele. Pe cat posibil ar trebui sa le mancam si azi si sa lasam deoparte toate porcariile de pe piata cu bio si altele, sunt mituri sincer. Sustin intotdeauna produsele de la tara muncite cu sudoarea fruntii batranilor.

  21. ok de ce va contraziceti???in ziua de azi toate sunt pline de chimicale si pana la urma o viata avem haideti sa o traim ca toti o sa murim o data asa ca ce mai conteaza ce contin alimentele??/daca faci cancer si din cartoful pe care i-l cultivi in gradina…hai sa fim seriosi asta e………

  22. Iaurt cu fructe, rețetă simplă: se umple pe jumătate o cană cu iaurt și se adaugă după gust dulceață de căpșuni, caise, piersici, mure etc. Iaurtul ți-l poți face singur, dulceața la fel … gândacii și chimicalele să le mănânce ei cu lingura mare. Bio din curtea bunicii … e bună. Cârnați, tobă și salam am făcut și eu acasă … Dar azi suntem comozi mergem ca domnii la Supermarket că-i luminos și colorat, plasticul este plastic cu nume de firmă, măncarea la fel, nu mai știm să facem o pizza singuri, nuuuuuuuuuu aia congelată e mai bună, gustoasă cu E-uri bune. Cum să ne murdărim noi mânuțele și degețelele ca vezi că se murdărește tastatura sau ecranul de la i-pod (pardon, display-ul…) sau tabletă… Că generația viitoare va fi stearpă nu ne interesează! Bagă frate zero calorii și Aspartam în tine cât cuprinde! Și așa vrea Bill să reducă populația… să înceapă cu el insuși și după aia om vedea noi cum e… he,he,he…
    Poftă mare la iaurt!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s