Marko Bela are o satisfactie personala: Maghiarii vor studia limba romana ca pe o limba straina

marko-bela

Legea Educatiei le permite elevilor apartinand minoritatilor sa invete Istoria si Geografia in limba materna. In plus, limba romana va fi studiata de ei ca o limba straina. Este motivul pentru care UDMR a facut presiuni pentru a fi adoptata. Acum, dupa ce a fost promulgata, presedintele Uniunii, Marko Bella, spune ca faptul ca a fost declarata constitutionala este “o satisfactie personala”, iar noi il credem cand sustine ca nu prevederile privitoare la studiul in limba maghiara il satisfac, ci reforma generala pe care noua lege o preconizeaza. Despre reforma asta, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Andrei Marga, spunea recent ca este o lege prin care se vrea politizarea invatamantului. “Legea distruge statutul profesorului din invatamantul general si mediu. Romania va avea tot felul de profesori dependenti de directorasi numiti politic in scoli si licee. Aceasta lege e facuta impotriva profesorilor si nu cu profesorii”, atentiona fostul ministru al Invatamantului.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti, pentru Agerpres, ca decizia Curtii Constitutionale cu privire la Legea educatiei reprezinta o satisfactie personala, aratand ca majoritatea guvernamentala nu are nici-un motiv sa sustina proiectul referitor la acelasi domeniu aflat in dezbaterea Senatului.

“Pentru mine personal este o satisfactie, fiindca de la inceput am afirmat ca asumarea raspunderii Guvernului privind legea educatiei este constitutionala si iata ca decizia CCR dovedeste acest lucru, dar este foarte important ca avem o lege a reformei in domeniul educatiei si zilele urmatoare Ministerul Educatiei poate sa inceapa deja pregatirea implementarii acestei legi, ceea ce inseamna ca unele masuri pot fi aplicate imediat, altele incepand cu urmatorul an scolar”, a declarat Marko.

El a aratat ca pentru UDMR sunt importante prevederile referitoare la minoritati din acest act normativ, dar ca acestea nu sunt cele mai valoroase.

“Din punctul nostru de vedere sunt foarte importante acele cateva dispozitii care se refera la invatamantul in limba materna, dar nici pe de parte nu acestea sunt dispozitiile cele mai importante, ci cele care preconizeaza o reforma generala in intregul sistem de invatamant. Eu as sublinia in primul rand descentralizarea in invatamantul preuniversitar”, a precizat Marko Bela.

Cu privire la celalalt proiect de lege privind educatia aflat in dezbaterea Senatului, presedintele UDMR a subliniat ca majoritatea parlamentara nu are niciun motiv sa sustina aceasta initiativa.

“Legea educatiei adoptata prin asumarea raspunderii si declarata astazi constitutionala este o lege nu numai a Guvernului, ci a intregii majoritati guvernamentale si majoritatea guvernamentala nu are nici-un motiv sa sustina un alt proiect de lege a educatiei atunci cand intra in vigoare acest proiect”, a conchis liderul UDMR.

CCR a decis marti ca Legea educatiei este constitutionala, respingand sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD+PC si PNL. Decizia este definitiva, iar legea educatiei va merge spre promulgare.

Sursa : ziuaonline.ro

Vezi :

Un documentar cutremurator: A fost odata (in) Transilvania – de Manuela Morar. Marturii si filmari despre atrocitatile maghiare la ocuparea Ardealului

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s