Traian Basescu a iesit duminica pe posturile de televiziune cu un anunt care a luat prin surprindere opinia publica. Presedintele Romaniei a motivat ca vroia de sambata sa faca aceasta declaratie importanta dar a preferat sa o amane dupa accidentul de ma mina Uricani, soldat cu 5 morti. Basescu a anuntat ca noul acord cu Fondul Monetar International (FMI), cu Uniunea Europeana si Banca Mondiala, s-a incheiat cu succes, iar acesta va fi unul de precautie, pe doi ani, prin care Romania va avea la dispozitie o suma de 5 miliarde de euro.
Nu numai opinia publica a fost luata pe nepregatite, dar si cei din stafful sau. Basescu ne-a obisnuit cu decizii imprevizibile, pe care sa le anunte in momente de tensiuni sociale, de incordare maxima pe fondul nemultumirilor legate de nivelul de trai. Se teme Basescu de o ampla revolta populara, ca in Tunisia sau Egipt?, se pune intrebarea, cu atat mai mult cu cat a fost huiduit recent la Iasi si la Focsani. Pe de alta parte, opinia publica incepuse sa perceapa prezenta FMI in tara ca pe una nefasta, aducatoare de mari belele. De altfel, Jefrey Franks era vazut ca adevaratul conducator al Guvernului. Franks incepuse sa se amestece si in politica ministeriala, in strategiile macroeconomice, incepuse sa ia urma banilor disparuti de pe vremealui Adrian Videanu si a lui Radu Berceanu, era foarte aproape sa ajunga la nucleul Boc-Udrea.
In plus, pe langa amestecul in ministerul Economie, Franks tintea si zona Energiei. Asa ca lui Basescu i-a venit usor sa joace rolul de apostol al neamului si sa anunte ca rupe contractul cu Fondul si cu Banca Mondiala. Interesant e ca ultimul “Amendament Franks” a fost ca Guvernul sa dea inapoi populatiei banii de la FNI. Un fel de FMI versus FNI. Cateva zeci de milioane bune de euro, daca nu chiar sute. Bani dati in numele CEC-uluicare a preluat datoria de la FNI, ca girant. Cel putin in ochii pagubitilor FNI faptul ca Basescu a dat afara pe usa din dosa FMI-ul nu e privit cu ochi buni, insa presedintele prefera sa sacrifice cateva sute de mii de persoane pentru a-si asigura linistea din partea celor multi. Asa ca Basescu poate sa doarma linistit. FNI inca lucreaza pentru el, in dauna FMI.
Prezentam in continuare principalele puncte ale declaratiei presedintelui, asa cum au fost ele culese de media romaneasca din transmisiunea televizata.
In urmatoarea perioada, tara noastra ar urma sa realizeze consolidarea economica, dupa ce a iesit din zona de risc de “derapaj economic”, a mai adaugat presedintele, duminica, de la Palatul Cotroceni. Traian Basescu a mai precizat ca Romania nu va mai lua ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, pentru ca situatia nu o mai cere, urmand sa traga doar ultima transa de la Comisia Europeana. “Economia a fost stabilizata si s-au luat masurile necesare pentru iesirea din criza. De asemenea, dupa evaluarile incheiate de curand, pot afirma fara nicio rezerva ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica durabila.
Stiu foarte bine ca unele masuri au fost extrem de dureroase pentru o mare parte a populatiei. Stiu ca nici eu, nici Guvernul, nici majoritatea parlamentara nu am luat aceste masuri cu placere. Dimpotriva, le-am luat cu gandul la cei care sunt afectati de masurile de reducere a veniturilor, si totusi au fost absolut necesare petnru a ajunge la rezultatul de astazi – o economie iesita din zona de risc de derapaj”, a explicat presedintele Basescu. Presedintele a mai declarat ca etapa care urmeaza acordului cu FMI este “de consolidare a situatiei economice si o etapa de prefigurare a cresterii economice viitoare”.
Noul program cu FMI, care va incepe in aprilie, va fi unul de precautie, a precizat presedintele, urmand ca FMI si Uniunea Europeana sa puna la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro (3,6 miliarde de euro de la FMI si 1,4 miliarde de euro de la UE). Banii nu vor fi accesati decat in caz de urgenta, iar Romania nu va plati comision pentru acesti bani, a adaugat presedintele. Presedintele Basescu a explicat ca acordul cu FMI lanseaza “o viziune de modernizare a statului si a serviciilor sale si materializarea acestor obiective nu se poate realiza intr-un singur an”. In plus, presedintele spune ca a fost adeptul realizarii unui acord pe doi ani cu FMI pentru ca in Romania exista un risc politic cauzat de alegeri.
“In Romania exista un risc politic, daca privim la alegeri si la experientele 2007 si 2008. De aceea am insistat pentru un acord care sa acopere 2 ani, ceea ce va pune orice partid care si-a propus sa pacaleasca electoratul cu populisme intr-o situatie penibila. (…) Cei care vor sa faca promisiuni ca in 2007 si 2008 vor fi etichetati ca mincinosi sau vor fi nevoiti sa anunte ca Romania iese din acorduri cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana sau Banca Mondiala. Cred ca si acest risc trebuia prevenit, eu fiind un presedinte care a avut experienta unui exces din 2008 si stiu care au fost riscurile acestui populism in 2008 si 2009″, a declarat presedintele Basescu.
Programul ar urma sa aiba cateva obiective fundamentale, a precizat Traian Basescu, acestea urmand sa fie in acord cu obiectivele generale ale UE si care contin elemente ale strategiei UE pana in 2020. “Primul si cel mai important este consolidarea macroeconomica, adica am iesit din zona de risc de derapaj, ceea ce inseamna ca populismele nu pot functiona si aste trebuei sa intelaga toate partidele”, a declarat presedintele, adaugand ca de acum este nevoie de politici de crestere economica sustenabila.
“Avem experienta unei cresteri economice nesustenabile bazata pe un consum excesiv, mult peste veniturile populatiei si un consum in domeniul imobiliar care nu mai avea nimic in comun cu realitatile economice. Romania nu mai merge pe astfel de sisteme de dezvoltare, optiunea este dezvoltare economica sustenabila bazata pe proiecte, pe crestere solida temeinica, nu pe speculatii si nu pe consum excvesiv”, a declarat presedintele.
Presedintele a adaugat ca Guverul se va concentra pe cateva sectoare cheie ale economiei, care pot genera crestere economica, iar acestea ar fi transporturile, unde este nevoie de dezvoltarea infrastructurii si restructurarea CFR, energia, unde este nevoie de stimularea investitiilor publice si private (modernizarea termocentraleleor, a hidrocentralelor si a reactoarelor nucleare), dar si extinderea facilitatilor IT pentru firme si populatie, pentru reducerea birocratiei.
“O alta zona de maxima concentrare este legata de utilizarea fondurilor europene. Analizele nationale, dar si ale expertilor UE arata ca o utilizare buna a fondurilor europene ar adauga 1 sau 2% crestere economica peste cea prognozata”, a spus presedintele Traian Basescu. Traian Basesu a adaugat ca, potrivit noului acord, reformele vor continua in educatie, justitie si in sanatate si ca se va implementa noua lege a pensiilor. Presedintele a precizat ca lupta anticoruptie va continua, indiferent cat vor “tipa partidele de Opozitie”.
“Oricat ar tipa partidele de Opozitie, indiferent care sunt ele si orice atmosfera ar crea trusturile de presa ale lui Voiculescu si Vantu, lupta anticoruptie va continua fara menajamente”, a avertizat presedintele. Intrebat de jurnalisti daca noul acord cu Fondul Monetar International va impune si masuri de disponibilizare, presedintele a raspuns: “Vom continua ajustarile, pentru ca s-a dovedit ca avem excedent de cheltuieli de personal, nu atat prin veniturile pe care le primeste fiecare salariat din sectorul public ci prin numar. Daca acceleram si introducerea serviciilor IT pentru popoulatie – si sper ca in martie, sistemul sa-mi permita sa-mi platesc taxele cu cardul – se creaza diminuarea de personal”,a declarat presedintele.
Basescu a adaugat ca este nevoie de reforma si in Sanatate, unde medicii ar trebui sa aiba un contract cu spitalul, iar unele servicii medicale sa fie platite. “Eu sunt convins ca medicii trebuie sa aiba contract cu spitalul si sa nu fie un slujbas de stat, sa se stie exact ce este acoperit de bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ce se plateste”, a explicat presedintele.
Sursa : agentia.org