Nikola Tesla

Nikola Tesla, savantul misterios…

Nikola Tesla (Никола Тесла, n. 10 iulie 1856, satul Smiljan, în apropiere de Gospić, Croatia, pe atunci in Imperiul Austro-Ungar – d. 7 ianuarie 1943, New York) a fost un inventator, fizician, inginer mecanic si inginer electrician american de origine sârbă. Aceasta este biografia sa oficiala. Exista insa unele surse care spun ca era de origine istro-romana…
Tesla este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari oameni de știintă ai sfârsitului de secol 19 și începutului de secol 20.
În Statele Unite ale Americii, faima lui Tesla rivalizează în istorie și cultură populară cu cea a altui mare inventator Thomas Edison.
Cu numele său a fost botezată unitatea de măsură a inducției magnetice din Sistemul Internațional (1 Tesla = 1T).

 

Marele savant Nikola Tesla, considerat de canalul Discovery ca fiind unul dintre „cei mai mari 100 de americani”, este geniul sub care sta dezvoltarea actuala a omenirii. El a fost un mare vizionar, multe din ideile sale nefiind întelese nici astazi si constituind o permanenta sursa de disputa între marile puteri.
Ciudatele schimbari de clima si cutremure care s-au constatat în ultima vreme sunt considerate rezultatul unor aparate care au la baza descoperirile acestui mare inventator. Tesla a ajuns la concluzia ca vremea ar putea fi controlata cu ajutorul energiei electrice. In primavara lui 1898, Tesla demonstreaza public dirijarea prin radio, la mare distanta, a unui vas fara echipaj. De numele sau se leaga celebrul experiment Philadelphya si primul contact cu alte civilizatii, savantul receptionând din spatiu un semnal radio repetat. Pentru aceasta descoperire a fost ridiculizat de contemporani.
Tot lui îi datoram si primul sistem de comunicatie wireless, primii roboti, prima telecomanda, ideea de vehicul cu decolare verticala s.a. Tesla a propus o schema care arata ca un science-fiction: un sistem global de comunicatii fara fir pentru a transmite mesaje telefonice dincolo de ocean; pentru a transmite stiri, muzica, rapoarte privind piata bursiera, mesaje private, a securiza comunicatiile militare, si care tranmitere de imagin în orice colt al lumii. „Când comunicatia fara fir va fi aplicata pe scara larga, pamântul va fi transformat într-un creier urias, capabil sa raspunda în oricare colt al sau”. Aceasta viziune a sa nu a fost realizata nici astazi, la peste 60 de ani de la moartea sa. Nici marile sale realizari privind transmiterea energiei electrice fara fire nu au fost puse în practica. Mileniul acesta este fara îndoiala mileniul Tesla.
Anii tineretii
Cand zici Nicola Tesla te gandesti la istro-romanul devenit cetatean american, omul de stiinta si inventatorul prolific in domeniul electro si radiotehnicii, descoperitorul campului magnetic invartitor. Tot el a inventat si sistemul bifazat de curent electric alternativ si a studiat curentul de inalta frecventa. El a construit primele motoare asincrone bifazate, generatoarele electrice, transformatorul electric de inalta frecventa etc. In atomistica, a cercetat fisiunea nucleelor atomice, cu ajutorul generatorului electrostatic de inalta tensiune.
Este considerat de biografii americani ca fiind un emigrant de origine sârba. În realitate el a fost istro-român, nascut in noaptea de 9 spre 10 iulie 1856 ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea si al Gicai Mandici. Familia tatalui era de graniceri antiotomani, in fostul imperiu austro-ungar. Numele initial de familie era Draghici, dar el a fost inlocuit in timp, prin porecla de Teslea, dupa meseria transmisa in familie, de dulgher (teslari).
Henri Coanda il prezinta pe marele inventator Tesla ca roman banatean din Banatul sarbesc, dar realitatea era ca prietenul sau Nicolae era istro-roman din Croatia. Coanda afirma: « Daca acum, sa zicem, 150 de ani, s-ar fi spus, ar fi venit cineva sa ne spuna cum spunea Teslea Nicolae, Teslea, romanul din Banat: “Voi face lumina electrica, adica lumina, voi face asta miscand o bucata de fier in fata unui fir de arama”, lumea l-ar fi inchis ca nebun”. Provincia Lica era locuita compact de istro-romanii morlaci, inca din sec. XV-XVI. Gospici se afla la cativa kilometri de tarmurile Marii Adriatice, iar satul Similian la 12 km de Gospici, satul fiind patria lui Tesla. Tatal sau dorea ca el sa devina preot, cu toate ca el se simtea atras de stiintele exacte. La 17 ani, Tesla s-a îmbolnavit de holera si a obtinut o concesie din partea tatalui sau: batrânul Tesla i-a promis ca daca va supravietui, va primi permisiunea sa urmeze cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz (1875-1881), unde avea sa îsi înceapa seria descoperirilor. Lucreaza apoi la Budapesta, la Paris, in cadrul Companiei Edison (1882), Strasbourg (1884), dupa care pleaca în America.
Tesla a fost în intreaga sa viata obsedat de ideea electricitatii. La vârsta de 24 de ani are si primul mare raspuns. El însusi povesteste: “Într-o dupa-amiaza, vesnic prezenta în mintea mea, faceam o plimbare în parc, alaturi de un prieten, recitând poezii. Pe atunci, stiam carti întregi pe de rost. Una dintre acestea era Faust a lui Goethe. Soarele tocmai apunea, amintindu-mi de un pasaj celebru; ideea mi-a venit ca o strafulgerare de lumina, si într-o secunda adevarul era dezvaluit. Cu un bat, am desenat pe nisip diagrama pe care 6 ani mai târziu am prezentat-o în cadrul alocutiunii de la Institutul American de Inginerie Eelectrica”. Era motorul cu curent alternativ, o descoperire tehnologica care în curând avea sa schimbe lumea.
Sosirea în America
Tesla ajunge în America având la el doar o scrisoare de recomandare din partea unui prieten al lui Edison din Europa. La sosire se arata complet socat: “Ceea am lasat în urma era frumos, artistic si fascinant sub toate aspectele; ce am vazut aici era lipsit de finete si inatractiv. America e cu un secol în urma Europei”.
Electricitatea a fost introdusa în New York la finele anilor 1870. Lampa incandescenta a lui Edison a facut ca cererea pentru curentul electric sa explodeze. Fabrica sa de curent direct din Pearl Street (Manhattan) devenea rapid monopol. Edison stia prea putin despre curentul alternativ si nu vroia sa învete mai mult. L-a angajat totusi pe Tesla, oferindu-i 50.000 pentru perfectionarea generatoarelor si motoarelor electrice Edison. Tesla si-a îndeplinit sarcina dar… nu aprimit nici un cent în afara de urmatorul comentariu: “Când vei deveni un american complet matur vei sti sa apreciezi o gluma americana”. Socat si desgustat, Tesla a demisionat imediat.
Ideile sale privind curentul alternativ pe care-l folosim azi aveau sa se materializeze fiind sprijinit de un investitor. Patentele i-au fost apoi cumparate de compania Westinghouse alaturi de care va continua pâna la realizarea “orasului luminilor”. Cu prilejul Târgului International de la Chicago deschis pe 1 mai 1893, cei 27 de milioane de vizitatori au vazut cum s-au aprins sute de lumini incandescente. Aceasta doar datorita inventiilor sale privind sistemele de curent alternativ. Era abia începutul luptei sale cu Edison…
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s