WIKILEAKS

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat: Este un atac asupra libertăţii de exprimare

 

Foto: Mediafax

Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat la Londra.  Australianul s-a prezentat de bunăvoie la sediul poliţiei din capitala Marii Britanii, unde a fost imediat reţinut, informeză AFP. Parchetul suedez a emis în luna noiembrie un mandat de arestare pe numele lui Julian Assange, care este acuzat de viol şi agresiune sexuală.

Autorităţile au confirmat faptul că Julian Assange a fost arestat, marţi dimineaţă. „Ofiţerii Poliţiei Metropolitane l-au arestat în această dimineaţă pe Julian Assange, suspectat de viol. Julian Assange, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat în jurul orei 9.30 (11.30, ora României), la o secţie de poliţie din Londra. Este acuzat de către autorităţile suedeze de viol şi agresiune sexuală, fapte comise în august 2010”, se arată într-un comunicat al poliţiei britanice, citat de The Guardian.

Fondatorul WikiLeaks urmează să fie dus în faţa judecătorilor în jurul orei 14.30, în cazul în care audierea nu va fi amânată. El este însoţit la secţia de poliţie de către avocaţii săi din Marea Britanie, Mark Stephens şi Jennifer Robinson.

Purtătorul de cuvânt al site-ului WikiLeaks,  Kristinn Hrafnsson, a clasificat arestarea lui Julian Assange drept „un atac asupra libertăţii presei, se arată pe contul de Twitter al BBC News.”Arestarea constituie un atac la adresa libertăţii presei, dar acţiunile grupului nostru nu vor fi oprit. Vom continua să publicăm informaţiile pe care le avem”.

Assange a transmis un mesaj prin intermediul unei publicaţii australiene

Cu puţin timp înainte de arestare, Assange a trimis un mesaj publicaţiei Australian. Ziarul a publicat pe site-ul său o parte din textul trimis de fondatorul WikiLeaks:

„În 1958, un Rupert Murdoch tânăr, la acea vreme proprietar şi editor al publicaţiei Adelaide`s the News, a scris: “în cursa dintre secret şi adevăr, adevărul va ieşi în mod inevitabil învingător.”

În mesajul său, Assange a mai vorbit şi despre libertatea de exprimare, de „zilele negre” din timpul guvernării corupte din Queensland, dar şi despre copilăria lui într-o localitate rurală, „unde oamenii spuneau cu sinceritate ce aveau pe suflet”.

Potrivit mesajului trimis de Assange publicaţiei Australian, politicienii „cântă în cor un refren fals”. „Întâi spun că informaţiile publicate de WikiLeaks nu au nici o importanţă, apoi susţin că pun în periol securitatea. Să se hotărască, nu pot fi valabile ambele variante”, spune Assange.

Julian Assange, acuzat de… “sex pe nepregătite”:

Fondatorul WikiLeaks Julian Assange este acuzat de două suedeze de viol şi agresiune sexuală. Fondatorul Wikileaks a negat acuzaţiile şi a declarat că relaţiile pe care le-a avut cu cele două femei au fost consensuale.

Incidentul a avut loc în luna august, când Assange a participat la un seminar patronat de Partidul Social Democrat suedez. El a locuit pe perioada evenimentului în apartamentul uneia dintre organizatoare, care ulterior l-a acuzat de “sex pe nepregatite”.

Potrivit unui raport al poliţiei publicat de tabloidul britanic Daily Mail, suedeza şi Assange au făcut sex şi au folosit un prezervativ, dar acesta s-a rupt. De la acest incident ar proveni acuzaţia de “sex pe nepregătite”.

Fondatorul WikiLeaks a ameninţat cu publicarea unui fişier secret

Arestarea vine la numai două zile după ce Assange a ameninţat cu publicarea unor informaţii secrete despre închisoarea din Guantanamo în cazul în care va fi ucis, arestat sau dacă site-ul pe care îl conduce va fi interzis.

În fişierul pe care Assange ameninţă că-l va publica s-ar afla date extrem de compromiţătoare despre penitenciarul din Guantanamo şi despre compania British Petrolium. Fondatorul Wikileaks spune că a distribuit deja documentul electronic la peste 100.000 de persoane din întreaga lume.

Momentan, documentul nu poate fi deschis, însă în cazul în care viaţa hackerul australian ar fi ameninţată, posesorii fişierului vor primi automat parola cu care să acceseze informaţiile.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a publicat un set de peste 250.000 de note diplomatice. Acţiunea este considerată “un atac la adresa comunităţii internaţionale” de către Departamentul de Stat american.

Hacker, jurnalist, publicist şi activist pe Internet

Julian Assange s-a născut la 3 iulie 1971, în Australia. A devenit cunoscut în întreaga lume pentru site-ul Wikileaks, al cărui fondator este. El şi-a făcut însă intrarea în lumea virtuală la 16 ani, în 1987, ca hacker. După ce a accesat ilegal mai multe site-uri, Assange fost prins de poliţiştii australieni în 1991 şi amendat. După acest moment, Assange trece în tabăra “băieţilor buni” din lumea IT. Din 1994, a lucrat ca programator. În paralel şi-a terminat studiile. În 2006, Assange a pus bazele proiectului Wikileaks.

În urmă cu câteva săptămâni, revista Time scria că Assange ar putea fi numit omul anului pentru că a făcut informaţiile secrete despre războaiele din Irak şi Afganistan mai accesibile publicului. Potrivit lui Assange, site-ul Wikileaks a publicat mai multe docmente secrete decât toată presa mondială la un loc.
Sursa antena3.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s