WikiLeaks: SUA doreau pedepsirea statelor UE care au refuzat organismele modificate genetic


OMG

Site-ul specializat in publicarea de informatii confidentiale WikiLeaks a lansat un nou document suprinzator in care se arata diplomatii SUA au facut presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a permite intrarea Organismelor Modificate Genetic (OMG) in Europa. Ambasadorii americani au recomandat intocmirea unor liste cu statele membre ale Uniunii Europene (UE) care se opun produselor OMG provenite din SUA, transmite Adevarul.

Listele ar fi permis ulterior pedepsirea statelor care refuzau produsele modificate genetic. Cel putin asta isi dorea ambasadorul american de la Paris, dupa ce Franta a decis, in 2007, sa interzica o varietate de porumb modificat genetic, produs de compania americana Monsanto, scrie “The Guardian”, preluat de Adevarul.

Ambasadorul Craig Stapleton (prieten si partener de afaceri al fostului presedinte american George W. Bush) a propus inceperea unui razboi comercial cu oricare dintre membrele UE care nu accepta utilizarea OMG-uri­lor. “Trebuie sa trecem la pedepsirea acestor state pentru a le arata ca aceste tendinte pot afecta interesele UE si pentru a consolida in Europa vocile favorabile biotehnologiei”, scria Stapleton. Si ambasadorii americani din alte capitale ale lumii au presat guvernele tarilor-gazda sa accepte OMG-urile, o problema considerata un imperativ comercial si strategic american, asa cum rezulta din cele mai recente note diplomatice publicate de WikiLeaks.

Diplomati americani, in slujba Monsanto

Presiuni au fost facute si asupra consilierilor Papei, deoarece multe dintre arhiepiscopiile catolice s-au opus vehement acestor produse. Mai mult decat atat, unii diplomati ai SUA au lucrat direct pentru companii producatoare de OMG-uri, precum Monsanto, aranjandu-le afaceri in Spania. Iar Spania a incercat, impreuna cu SUA, sa convinga Europa sa nu inaspreasca legile privind biotehnologia. “Daca Spania va cadea, va cadea si restul Europei”, atragea atentia o nota trimisa de Ambasada SUA din Madrid, relateaza acelasi cotidian britanic. Notele indica nu numai ca guvernul spaniol a cerut SUA sa mentina presiuni asupra Bruxelles-ului, dar si ca Washingtonul stia dinainte cum va vota Spania in cadrul european.

Sursa : ziuaonline.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s