WORLD WAR III

Al Treilea Război Mondial este o noţiune care desemnează un eventual război global care ar fi purtat la scară globală şi care ar fi o continuare a celui de-al Doilea Război Mondial.

Acest război a fost anticipat şi plănuit de autorităţile civile şi militare din mai multe ţări şi, de asemenea, este un subiect foarte des întâlnit în literatura de ficţiune. Se presupune că se vor folosi arme atomice care vor duce la distrugerea Pământului.

Holocaustul nuclear este asociat cu Al Treilea Război Mondial.

În perioada conflictului dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietica, denumit generic Războiul Rece, se credea că este posibil ca al treilea război mondial sa izbucnească ca urmare a rivalităţilor dintre aceste două puteri.

Momente cheie care ar fi putut declanşa al treilea război mondial

Criza rachetelor din Cuba, în 1962 este considerat de specialişti cel mai riscant moment în care ar fi putut izbucni al treilea război mondial.

În continuare sunt prezentate câteva evenimente de risc maxim din perioada războiului rece:

  • 1948 : Blocada Berlinului. Trupele sovietice opresc complet comerţul în Berlinul de vest, cauzând o criză politică şi umanitară. Drept răspuns, aliaţii occidentali au trimis provizii aeriene.
  • 29 august 1949 : Uniunea Sovietica efectuează cu succes primul test cu bombă atomică
  • 12 august 1953 : Uniunea Sovietica testează cu succes prima sa bombă cu hidrogen.

28 octombrie 1962 Criza rachetelor din Cuba – Elicopter american urmărind un submarin sovietic

Diverse

După încheierea războiului rece au mai apărut diferite evenimente interpretate de unii specialişti ca fiind posibile motive pentru izbucnirea unui viitor presupus război mondial.

  • Războaiele din Golf. Pe 2 august 1990, Irakul, condus de Saddam Husein a invadat emiratul Kuweit şi l-a anexat. O.N.U. a condamnat agresiunea şi a instituit un embargo commercial împotriva Irakului şi, faţă de refuzul Bagdadului de a-şi retrage trupele, a declanşat la 3 ianuarie 1991, o operaţiune militară (Operaţiunea „Furtună în deşert”), grosul forţelor aeriene fiind asigurat de Statele Unite.
  • Conflict diplomatic dintre Iran şi Statele Unite a generat câteva speculaţii în legătura cu posibilitatea declanşării unui ipotetic al treilea război mondial. Statele Unite fiind deja implicate într-o lupta contra terorismului internaţional purtată militar in Afganistan si Irak, încercuind de fapt Iranul.
  • Lupta contra terorismului internaţional, pornită oficial de Statele Unite şi alte naţiuni după atacul din 11 Septembrie 2001 asupra World Trade Center şi alte clădiri americane.
  • Testele nucleare efectuate de Coreea de Nord. Pe 26 august 2009 Rusia decide sa amplaseze rachete antiaeriene S-400 în extremul orient rusesc, pe fondul îngrijorărilor legate de testele nucleare si de rachete efectuate de Coreea de Nord. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite condamnă periodic testele efectuat de Coreea de Nord şi menţine regimul de sancţiuni împotriva sa.

Sursa : Wikipedia.org

6 gânduri despre „WORLD WAR III

  1. Exista persoane care afirma ca un al treilea razboi mondial are deja loc si a inceput de mai multi ani. Poate ne-am obisnuit cu ideea ca un razboi sa fie purtat pe cale armata, insa imi aduc aminte cum profesorii de la facultate explicau cum un razboi poate fi purtat pe numeroase cai.

Lasă un comentariu