SUA are pregătit un plan de atac asupra Iranului

Şeful Statului Major Interarme al SUA, amiralul Mike Mullen, a declarat că armata americană are pregătit un plan de atac în Iran pentru a opri pretenţiile nucleare ale Teheranului. Totuşi, amiralul spune că este foarte îngrijorat de repercusiunile unei astfel de acţiuni.

Replica iraniană la comentariile oficialului militar american este vehementă şi dură. Teheranul promite “un răspuns ferm” oricărei acţiuni a armatei americane care “periclitează securitatea regiunii”, scrie The Telegraph în ediţia electronică.

“Ne vom apăra dacă America sau Israelul se vor deda la măsuri ostile valorilor noastre vitale”, a declarat Yadollah Javani, adjunctul trupelor iraniene de elită, Gărzile Revoluţionare. De altfel, Iranul a ameninţat în repetate rânduri că va ataca Tel-Avivul în cazul în care va fi obiectul unei acţiuni militare israeliene sau americane.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă armata SUA a pregătit un plan de atac împotriva Iranului, amiralul Mullen a răspuns: “Avem”. Şi apoi a adăugat: “Sper să nu se ajungă la asta, dar e o opţiune importantă şi e una foarte bine cunoscută”. Formularea folosită de Mullen reprezintă o ruptură faţă de luările anterioare de poziţie ale oficialilor americani care, de câte ori erau chestionaţi pe marginea unui eventual atac răspundeau “luăm în calcul toate posibilităţile”.

Amiralul nu a dat alte detalii despre planul despre care a vorbit, dar s-a grăbit să precizeze că un eventual atac ar putea avea “consecinţe colaterale greu de prevăzut în această incredibil de instabilă parte a lumii”. Totodată Mullen a spus că obţinerea de către Iran a armelor nucleare este inacceptabilă. “Ca să fiu sincer, sunt extrem de preocupat de ambele urmări”, a spus el, adăugând că speră într-o soluţie diplomatică.

Iranul insistă că programul său de îmbogăţire a uraniului are scopuri paşnice.

Sursa realitatea.net

Lasă un comentariu