Trupele ruse care sustin regimul separatist din Transnistria vor trebui sa plece acasa, iar teritoriul va trebui sa fie reintors sub conducerea noului guvern prooccidental de la Chisinau, scrie revista americana Time, intr-un comentariu privind vizita vicepresedintelui Joe Biden in R. Moldova.
Mica fosta republica sovietica nu s-a bucurat niciodata de vizita unui președinte american, nici macar a unui vicepreședinte. De aceea, sosirea lui Joe Biden la Chișinau a fost precedata de multa agitatie, noteaza revista Time, preluata de Unimedia.
Publicatia adauga insa ca bucuria moldovenilor nu a fost impartasita de oficialii de la Moscova. “Pentru ei, caracterul familiar al vizitei parea enervant, iar evenimentul o intoarcere in perioada președinției lui George W. Bush, in epoca asa numitelor revolutii colorate, neagreate de Kremlin”, comenteaza Time.
“Revolutia Twitter” din aprilie 2009 a adunat la Chisinau zeci de mii de oameni impotriva Partidului Comuniștilor, de orientare pro-rusa, care in curand a cedat puterea Aliantei pentru Integrare Europeana. Aici, sprijinul Washingtonului nu a fost atat de pronunțat așa s-a intamplat in cazul celorlalte revoluții colorate, noteaza Time. Dupa ce a vizitat Chisinaul, Biden a ramas cu ideea ca Republica Moldova a urmat exemplu minunat al Georgiei si Ucrainei, adauga publicatia americana.
Vizita lui Joe Biden la Chișinau nu va fi vazuta in mod necesar cu ochi buni de Rusia, aprecieaza Time, care adauga ca revolta moldovenilor, in opinia Moscovei, arata ca o alta incercare a Occidentului de a smulge fostul stat sovietic din sfera influenței rusești. Acest fapt este enervant pentru Rusia, deoarece in Republica Moldova inca mai exista contingentul militar rus, precum si un mare depozit de arme pastrat din perioada sovietica.
Premierul Vlad Filat s-a exprimat vineri, cu prilejul vizitei vicepresedintelui Joe Biden la Chisinau, destul de explicit – cea mai mare problema a Republicii Moldova este conflictul inghetat din Transnistria, unde se afla circa 1.500 de militari rusi. “Avem nevoie de sprijinul Statelor Unite in solutionarea conflictului transnistrean”, a declarat Vlad Filat, iar vicepresedintele american Joe Biden a promis in discursul sau din Scuarul Teatrului de Opera și Balet din Chișinau ca Statele Unite vor da o mana de ajutor Republicii Moldova in acest sens. “De fapt, acest lucru ar insemna ca trupele ruse care sustin regimul separatist din Transnistria vor trebui sa plece acasa, iar teritoriul va trebui sa fie reintors sub conducerea noului guvern pro-occidental de la Chisinau”, scrie Time.
“Aceasta situatie nu va fi acceptata cu usurinta de Moscova, mai ales daca Statele Unite se vor implica prea mult”, spune directorul adjunct al programului pentru Europa si Eurasia al Centrului Carnegie din Washington, Matthew Rojansky. “Daca Biden va insista in a spune ca America va lua sub aripa sa Republica Moldova, va atrage impotriva sa tot felul de forțe inamice din politica rusa”, considera expertul.
La randul sau, parlamentarul rus Konstantin Kosaciov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat de la Moscova, considera ca “administratia Bush isi urmarea interesele, ignorand aspirațiile Rusiei, obraznic și fara sa țina cont de parerea cuiva, insa echipa lui Obama incearca sa actioneze delicat si fara emfaza”. Kosaciov spune insa ca este foarte putin probabil ca Republica Moldova sa fie o piedica in resetarea relațiilor intre Rusia și Statele Unite. In primul rand deoarece sprijinul Transnistriei a creat mai multe probleme Rusiei decat s-a anticipat, “parca ai duce o valiza fara maner,” spune oficialul rus.
“Totuși, Moscova ar prefera in continuare ca Statele Unite sa nu se implice direct in aceasta problema”, adauga Kosaciov. “Ne putem descurca și fara americani”, mai afirma Konstantin Kosaciov. Intrebarea este acum daca Washingtonul se va multumi sa ramana pe tusa de aceasta data. “Dupa vizita lui Biden e puțin probabil”, conchide publicația americana.
Sursa : ziuaonline.ro