Nu va imbolnaviti! E scris in acordul cu FMI

bolnavi

Rugati-va sa nu va imbolnaviti! Lista medicamentelor compensate si gratuite va fi redusa si inlocuite cu unele mai ieftine. Numarul paturilor din spitale va fi mai mic pana la sfarsitul anului. Toate sunt promise de Guvernul Boc in scrisoarea de intentie convenita cu FMI-ul.

Stabilirea numarului de medicamente generice pentru o afectiune trebuie facuta cu rigurozitate de specialisti, iar restrangerea listei de medicamente compensate si gratuite ar putea crea probleme bolnavilor, spune presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania (CFR), Dumitru Lupuleasa, transmite Mediafax.

“Restrangerea listei de compensate si gratuite care ar putea viza un numar mai mic de DCI-uri pentru fiecare afectiune ar putea crea probleme in tratamentele bolnavilor. Comisia de specialitate a ministerului trebuie sa analizeze cu responsabilitate numarul medicamentelor generice incluse pe liste pentru fiecare afectiune astfel incat tratamentul sa nu fie pus in pericol”, a spus, vineri, pentru Mediafax, presedintele Colegiului Farmacistilor.
Dumitru Lupuleasa a aratat ca in prezent lista este generoasa, dar ca orice schimbare trebuie analizata cu multa atentie.

“Includerea unor tratamente generice de calitate pe listele de compensate si gratuite nu afecteaza tratamentul bolnavilor, insa restrangerea listelor ar putea aduce prejudicii”, a spus Lupuleasa.
Potrivit acestuia, medicamentele generice care se gasesc pe piata din Romania in prezent sunt de calitate atat timp cat sunt autorizate de Agentia Nationala a Medicamentului. “Ar fi riscant daca pe piata, din cauza unor constrangeri, ar aparea falsuri. Pana acum, asa ceva nu exista, din cate stiu eu”, a adaugat presedintele Colegiului Farmacistilor.

Guvernul va revizui lista medicamentelor compensate sau eliberate gratuit, pentru a diminua numarul acestora si a le inlocui pe cele ramase cu medicamente mai ieftine, si va reduce numarul de paturi din spitale cu un total de 5.700, in doua etape, pana la sfarsitul fiecarui semestru al acestui an.
In acelasi timp, pachetul de servicii sociale din sistemul medical va fi “reformat” cu asistenta Bancii Mondiale, astfel incat sa nu mai fie finantate acele costuri cu sanatatea considerate neesentiale, releva scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, document obtinut de Mediafax.

“Vom revizui lista de medicamente compensate si gratuite stabilite prin hotarare de guvern in 2008, cu intentia de a reduce numarul acestor medicamente si de a ne indrepta spre medicamente generice (mai ieftine – n.r.), acolo unde este posibil. In cele din urma, vom revizui bugetele spitalelor si vom incepe sa implementam strategia de rationalizare a spitalelor, cu obiectivul de a reduce numarul paturilor de spital finantate, de la 135.200 la 133.000, pana la sfarsitul lunii iunie 2011, si la 129.500, pana la sfarsitul lunii decembrie 2011″, sunt angajamentele asumate de Guvern in document.
In vara anului trecut, Guvernul a decis, in urma intelegerii cu FMI, reducerea altor 9.200 de paturi in spitale si a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul a 373 de spitale in administrarea autoritatilor locale.

Tot cu asistenta Bancii Mondiale va fi revizuita si formula de compensare folosita la nivelul Casei Nationale de Sanatate, prin introducerea unui mecanism in care “banii vor urma pacientul”.
Pentru anul viitor, Guvernul isi anunta intentia de a controla costurile farmaceutice ale celor mai scumpe medicamente printr-un nou sistem electronic de prescriptii si pe baza unor proceduri mai stricte.
Clarificarea cadrului legal privind taxa clawback perceputa distribuitorilor de medicamente, eliminarea obligativitatii contractelor de mandat incheiate cu toate spitalele, stabilirea unor plafoane orientative pentru servicii trimestriale contractate cu spitalele si compensarea medicilor care respecta aceste plafoane sunt alte masuri incluse in scrisoarea de intentie.

Sursa : ziuaonline.ro

Citeste :

Doctorul FMI: Operatia a reusit dar pacientul Romania s-ar putea sa moara

Asasinul economic Jeffrey Franks a ucis si economia Argentinei

FMI este artizanul revolutiilor din Lumea Araba

Vezi :

„Argentina’s Economic Collapse” – cum distruge FMI o tara

Lasă un comentariu