Stiati ca mancati banane si rosii tratate cu etilena?

Banane, rosii, ardei mari si luciosi. De la export. Sunt in piete, in supermarketuri, mai peste tot. Ieftine si tratate cu etilena. Un hormon natural de maturare a fructelor si legumelor. Realitatea Tv a realizat un reportaj cu camera ascunsa la depozitul de la Buftea unde bananele sunt coapte cu etilena, mai mult sau mai putin, in functie de cum le merg vanzarile. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, e senin. Procedura e folosita pentru fructe si legume aduse de peste hotare. Nu au cum sa reziste altfel. Atat doar ca poate ar trebui sa si scrie pe ele ca sunt(em) tratati cu etilena. De aia zic, mancati romaneste!

Exista 7 grade de maturare a bananelor. In functie de cat sunt de coapte, bananele primesc aceste numere. In primul stadiu bananele au o culoare verde inchis. In stadiul 7, pe coaja bananei incep sa apara mici pete maronii. In functie de cum le merg vanzarile, magazinele comanda de la importatori banane mai coapte sau mai putin coapte. Ce se stie mai putin este ca fructele in general sunt culese cand sunt verzi, iar coacerea lor nu este una naturala.

Depozitul din Buftea este inchis in weekend. Aflam, insa, detalii despre ingenioasa metoda chiar de la portar. Procesul se desfasoara in incaperi intunecate si etanse. In instalatiile artificiale de copt banane, etilena este dozata computerizat si pompata din butelii. Paznicul spune ca procesul de maturare dureaza numai trei zile.

Ministrul Agriculturii da asigurari ca nu e niciun pericol pentru cei care consuma banane. Procedura de tratament cu etilena este folosita pentru diferite fructe si legume care sunt aduse din tari indepartate. Totusi produsele care sunt supuse tratamentelor ar trebui etichetate.

“Nu stiam de depozitul de la Buftea, dar de procedura stiam. E o procedura care se foloseste si la rosii si la alte legume. E folosit si la rosii si la alte fructe depinde de perioada recoltare. Trebuie vazut procedurile cum se fac. Nu e vorba de o procedura, e vorba de a marii coacerea sau aspectul cum e la rosii. In nici un caz cele care se produc in Romania, cu mici exceptii la rosii, nu sunt expuse acestui procedeu, toate se coc natural. La banane ele se aduc de la distante mari nu pot fi transportate la maturitate. Orice tratament care se face asupra produselor agro-alimentare trebuie evidentiat. Ar fi bine ca cei care vin in piata cu banane sa spuna si procedura de depozitare. Nu e vorba de gazare, e vorba de tratament cu etilena. Nu e niciun pericol pentru populatie”, a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, la Realitatea Tv.

Coacerea bananelor a devenit o afacere si pentru ca, statistic vorbind, un roman mananca 3 kilograme de banane pe an.

Sursa : Ziuaonline.ro

5 gânduri despre „Stiati ca mancati banane si rosii tratate cu etilena?

  1. Buna ziua,
    Mai intai de toate vreau sa va asigur ca acest articol este foarte prost documentat si nu face in nici un fel cinste celor care l-au publicat.
    Simplul fapt ca va raportati la o discutie cu portarul unui depozit de stocare si coacere a bananelor da dovada de gradul minim de seriozitate si profesionalism.
    Pentru a lamuri cat de cat aceste aspecte a coacerii bananelor o sa va explic pe scurt acest proces si substanta folosita.
    Spuneti in articol ca bananele sunt tinute in camere intunecate si etanse, credeti ca ar fi cazul sa tinem lumina aprinsa???? avident ca etanseitatea este o cerinta foarte importanta pentru o camera frigorifica, cu atat mai mult pentru un a presurizata cum sunt cele de coacere.
    ETILENA este un hormon natural secretat de toate fructele si legumele in mod NATURAL in cantitati mai mari sau mai mici in functie de soi si varietate.
    Etilena este hormonul care declanseaza in mod natural procesul de coacere in care amidonul este transformat in zahar.
    In procesul natural de coacere etilena este produsa de seminte.
    In toata lumea bananele sunt coapte in sistem artificial cu Etilena, aceasta fiind singura varianta in care o persoana care nu locuieste in apropierea ecuatorului sa savureze acest minunat fruct.
    Bananele coapte prin procesul natural sunt moi si nu au aceeasi aroma deosebita ca in cazul celor coapte cu Etilena.
    Bananele calatoresc timp de 3 saptamani cu vaporul din America de Sud pana in Romania, dupa care ele vor trebui pastrate in depozite inca alte 3 saptamani pana la epuizarea stocului. Cum va imaginati ca un fruct copt sa poata rezista atata timp???

    Sfatul meu este sa va documentati riguros inainte sa scrieti articole ce pot avea impact serios asupra sanatatii populatiei.
    Bananele sunt un aliment important in alimentatia zilnica a oamenilor si nu se cuvine sa ve jucati cu informatii eronate.
    Va asigur ca nu sunt un portar al unui importator de banane si va invit sa va documentati pentru a va confirma cele spuse de mine mai sus.

    O zi minunata.

  2. Iar sfatul meu este să menționați pe etichetă obligatoriu procedeul și riscurile pe care le presupune pentru sănătatea noastră! Pentru că avem acest drept ca și consumatori, iar voi ar trebui. pe cale de consecință , să aveți obligația de a ne informa !
    PS De ce nu le aduceți cu avionul, coapte, ca să nu vă mai înjure nimeni!
    Sigur eu nu voi mai mânca de acum banane și voi învăța și pe alții despre ce e vorba.

  3. Esti prost de bouni mai alex deme!!! Ce riscuri ai vrea sa scrie pe banana? Nu intelegi ca e un procedeu care in mod normal se intampla si fara interventia omului? Esti bolnav! E plina lumea de paranoici. DA! Stiu ca exista si modificari genetice cu care oamenii se joaca de-a Dumnezeu, dar asta NU e din categoria aia. In fine… du-te la magazin si alege-ti banane verzi, apoi tine-le intr-o punga innodata la gura. Cand vezi cand au culoarea care iti place, si apoi poti sa le scoti si sa le consumi. Sau ia avionul si du-te in America de Sud. In felul acesta nu te mai injura nimeni.

  4. Va rog foarte mult nu mai injectati bananele sunt foarte periculoase pentru organismul uman. Acesti omani care tot asa fac cu bananele si alte fructe si legume ar trebui penalizati si dati afara cu desfacerea contractului individual munca cu litera I.

Lasă un comentariu