Polul Nord magnetic s-a deplasat cu 64 de kilometri

Conform ultimelor studii, Polul Nord magnetic al Pamantului s-a deplasat cu aproape 64 de kilometri, practic a „fugit” din Canada spre Siberia, anunta radio „Europa libera”.

Polul Nord magnetic este cel pe care il indică busolele, instrumente incă folosite de navigatori, mai ales in zonele unde satelitii GPS nu functioneaza. Polul magnetic a fost descoperit in 1831, aproape de Polul Nord. Prima deplasare considerabila a polului magnetic de Nord a fost in 1904, de cand a inceput sa se deplaseze inspre nord-vest cu cate 15 kilometri anual. Miscarea s-a accentuat in 1989, iar din 2007, specialistii au confirmat o viteza de 55-60 de kilometri pe an, inspre Siberia. Miscarile polului magnetic sunt influentate de miezul magnetic al Pamantului si nu pot fi prevazute de specialisti, asa incat, in fiecare an, Polul Nordic indicat de busole ar putea fi in altă parte pe glob.

Sursa: agentia.org

Un gând despre „Polul Nord magnetic s-a deplasat cu 64 de kilometri

  1. Vesnic se face vorbire de procesele din zonele czlde ale interiorului globului terestru atunci cand se produc anumite fenomene magnetice. Miscarile magmei, mai mult presupuse decat observate nu au nici o legatura cu campul magnetic terestru (sau al altor planete). Oricum, punctul Curie al acestei materii e depasit de mult la temperaturile din miez, si deci nu poate avea proprietati magnetice (de tip fero). Cauza si geneza acestuia e in alta parte, in afara Pamantului. Dar cea mai mare aberatie e aceea cu „inversarea polilor”. Acest lucru este imposibil. Pentru asta e necesa schimbarea semnului unuia def factorii determinanti: fie sensul de rotatie al Pamantului; fie sarcina electronului (devenind pozitron). Si nu se pot produce de la sine.
    Pana la sfarsitul anului sper sa pot publica o comunicare stiintifica (sub egida unui institut de geofizica eminent) in acest sens.

Lasă un comentariu