Israelul este capabil să atace Iranul fără ajutorul SUA, potrivit site-ului Wikileaks

Israelul ar putea conduce o operaţiune împotriva Iranului fără ajutorul SUA, dar succesul acesteia nu este asigurat, i-a spus secretarul american al Apărării, Robert Gates, omologului său francez, Herve Morin, în luna februarie, potrivit unui document publicat de Wikileaks.

Întrebat de Morin în legătură cu capacitatea Israelului de a ataca Iranul fără ajutorul militar american, Gates a răspuns că nu ştie “dacă ar reuşi, dar că Israelul poate conduce o astfel de operaţiune”, se arată într-o transcriere secretă a discuţiilor de la o reuniune între cei doi oficiali, dezvăluită duminică de site-ul Wikileaks.

Conform acestui document, Gates a minimizat totuşi efectul unei operaţiuni militare împotriva Iranului.

Referindu-se la programul nuclear iranian, secretarul american al Apărării i-a spus ministrului francez că “este de părere că un atac convenţional efectuat de orice ţară nu ar face decât să întârzie planurile Iranului cu unul până la trei ani, dar că el ar solidariza pentru totdeauna populaţia iraniană împotriva atacatorului”.

Gates a subliniat public în repetate rânduri riscurile unei acţiuni militare împotriva Iranului şi a pledat în favoarea unor sancţiuni economice şi diplomatice.

Sursa mediafax.ro

Citeste

Wikileaks: Arabia Saudita a indemnat SUA sa atace Iranul

WikiLeaks: România, printre țările ce n-ar fi dorit sancționarea Iranului

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s