FMI a alimentat criza din Europa de Est ca să forţeze statele să-i ceară ajutorul, apreciază un oficial ceh

Viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei spune că Fondul a accelerat degradarea economiilor estice pentru că avea nevoie de bani.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a alimentat anul trecut criza economică din Europa emergentă, pentru a crea o situaţie care să determine statele din regiune să ceară ajutorul instituţiei, a declarat viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei, Mojmir Hampl.

Fondul a interpretat eronat anumite date, deoarece “căuta de lucru” odată cu schimbarea managementului , a afirmat reprezentantul băncii centrale de la Praga într-un interviu acordat ziarului austriac Der Standard, preluat de Reuters.

” Este ridicol că tocmai FMI a accelerat criza. A fost o încercare clară de a provoca bailout-ul unei întregi regiuni . Înaintea crizei, FMI practic nu avea clienţi. Odată cu criza şi cu noul management condus de Dominique Strauss-Kahn (directorul general al FMI – n.r.), Fondul şi-a găsit de lucru şi a obţinut mai mulţi bani”, a arătat Hampl în materialul publicat vineri.

Acesta a continuat explicând că, asemenea altor observatori, FMI a pus accentul pe date care exagerau expunerea băncilor vest-europene pe pieţele emergente din Europa Centrală şi de Est, însă ignorau realitatea că împrumuturile subsidiarelor grupurilor bancare occidentale erau acoperite în mare parte de depozitele locale.

“Interpretarea greşită de către FMI a fost neplăcută în particular, şi au fost nevoiţi să corecteze acele date odată ce am intervenit”, a spus viceguvernatorul băncii centrale a Cehiei.

România, Ungaria, Letonia şi Ucraina au încheiat, la sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009, acorduri stand-by cu FMI. Polonia a contractat anul trecut o linie de credit  de la Fond.

România are un acord stand-by pe doi ani cu FMI, semnat în martie 2009, pentru un împrumut de 12,95 miliarde de euro de la instituţie. La program mai participă UE, BM, BERD şi BEI, valoarea totală a creditului extern angajat de România de la instituţiile financiare internaţionale fiind de 19,95 miliarde euro.

Sursa : realitate.net

Un gând despre „FMI a alimentat criza din Europa de Est ca să forţeze statele să-i ceară ajutorul, apreciază un oficial ceh

  1. stiam de mult timp ca f.m.i. este o camatarie mondiala si din cauza ca romania e condusa de vanzatori de tara si tradatori din 1990 incoace am ajuns sa avem asemenea datorii, acestia au semnat niste tampeni de asa zise contracte de ori ce fel, mai ales cel cu codex alimentar contractul cu otravuri sintetice bagate in alimente,incet cu incet ne extermina pe toti. nu uitati ca toate aceste porcari se face cu ajutorul guvernelor care sau perindat si al altor foruri sau companii internationale.[nu toate] dau dreptate guvernatorului banci cehiei care condamna f..m.i.ul. pt. tot ce se intimpla in lume. sint tari care au respins imprumuturi de la f.m.i. si o duc bine fara ei.pacat ca tara are multe resurse si pamant bun pt, agricultura dar guvernanti vind tot sau obliga lumea prin orce mijloace mirsave [legi] s-a vanda pamantul stramosesc,romania a avut numai hoti, tradatori, mincinosi,la conducerea tari. mai sint f. multe de spus.dar poate mai informati si voi toate porcariile care se intampla in tara trebuie oprit toate nelegile care omoara incet incet romania.

Lasă un comentariu