Clubul ocult al marii finanţe

Reprezentanţii celor mai puternice nouă bănci active pe controversata piaţă a derivatelor se întâlnesc,

în fiecare a treia zi de miercuri a fiecărei luni, şi decid singuri regulile unui joc de mii de miliarde de dolari.

În a treia miercuri a fiecărei luni, nouă persoane membre ale unei societăţi de elită din Wall Street iau loc în jurul unei mese, undeva în Midtown Manhattan, cartierul newyorkez al afacerilor, unde, sorbind din cafele, decid viitorul pieţelor financiare şi protejarea intereselor marilor bănci care activează pe piaţa derivatelor, una dintre cele mai profitabile şi mai controversate. Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, UBS, Deutsche Bank, Barklays, Credit Suisse, Citigroup şi Bank of America se reunesc în cadrul unui „club” foarte privat şi exclusivist instaurat după ce legea Dodd-Franck a vizat reglementarea unei finanţe instabile. Toţi sunt membri ai ICE, comitetul de risc, o nouă cameră de compensaţie a produselor derivate care are menirea să domine această piaţă dar şi ai altor comitete cum ar fi International Swaps şi Derivatives Association, un lobby internaţional care taie şi spânzură pe această piaţă specială.

Deloc întâmplător, aceste comitete de risc ale camerelor de compensaţii au fost investite cu puteri importante de legea Dodd-Franck pentru reglementare financiară. Băncile grupului, afiliate la ICE au dus o adevărată bătălie pentru a bloca intrarea altor bănci pe piaţă şi încearcă să oprească eforturile depuse ca orice informaţie privind preţurile şi comisioanele să devină disponibile pentru toţi. Întreprinderea de combustibil pentru încălzire, Robinson Oil, care foloseşte derivate pentru a crea tarife fixe pentru clienţii săi nu poate preveni variaţiile preţurilor petroliere pentru că nu ştie dacă preţurile sale pot fi mai mici din cauză că băncile nu dezvăluie cheltuielile asociate derivatelor.

Regula junglei

Cei nouă membri ai „clubului” discută despre piaţa produselor derivate, despre modul de a păstra sub control şi de a împiedica alte bănci să intre în sistem. Louise Story, de la New York Times, a realizat o anchetă incredibilă despre culisele unui sistem bancar care, salvat de stat (mai ales în SUA), a deturnat instanţele de reglementare financiară, realizând un „cartel” ce domină în secret piaţa financiară cea mai suculentă. Aşa cum arată autoarea articolului, grupul a fost format pentru a asigura integritatea acestei pieţe de câteva mii de miliarde de dolari. În realitate, serveşte menţinerii poziţiei dominante a marilor bănci. Ele influenţează regulile care guvernează produsele derivate prin intermediul mai multor grupuri industriale, în special camere de compensare ca ICE Trust, care ţine reuniuni lunare la New York cu cei nouă bancheri.

Pe această piaţă, comisioanele bancare nu sunt cunoscute, nimic asemănător cu piaţa bursieră unde cota¬ţiile oficiale sunt la dispoziţia jucătorilor la bursă. Băncile cumpără şi vând la preţuri ştiute doar de ele, fixând marjele după voinţa lor. Se pare că în prezent nici un domeniu financiar nu este atât de profitabil ca cel al produselor derivate şi secretul care acoperă această piaţă este un factor cheie major pentru profiturile realizate de bănci. Iar mijloacelede care dispun şi pe care le mobilizează pentru a se proteja sunt pe măsură.

Porţi închise

Puternicul fond de investiţii Citadel Group a dorit să intre pe această piaţă, dar „clubul” i-a interzis. Citadel Group a încercat să se lanseze prin joint venture cu Chicago Mercantile Exchange, dar a trebuit să renunţe după intense lupte de culise. Commodity Futures Tradig Commision (autoritate de reglementare) a încercat să strângă şurubul în ce priveşte plasamentele, dar acelaşi „club”şi-a folosit toată influenţa pe lângă republicani şi unii democraţi pentru a bloca Senatul spre beneficiul său. Măsurile nu sunt fără consecinţe pentru consumatori: prin extinderea portofoliilor derivatelor, marile bănci se joacă cu banii primăriilor, cu preţul produselor alimentare de bază (grâu, carne, etc).

Reforma financiară votată în iulie în Congresul american stabileşte că majoritatea produselor derivate urmează a fi negociate prin intermediul camerelor de compensare.

Dar, „parlamentarii republicani, din care mulţi au primit importante contribuţii financiare în campania electorală din partea băncilor, declară că intenţionează să blocheze majoritatea măsurilor reformei”.

Demascarea practicilor ilicite

Departamentul de Justiţie a declanşat o anchetă pentru verificarea existenţei eventuale a practicilor care cad sub impactul legii anti-trust, de notorietate pe Wall Street.

Mari afaceri privind delictul de iniţiere şi abuz de poziţie dominantă se înmulţesc în Statele Unite, autorităţile folosind mijloace din ce în ce mai sofisticate pentru a demasca aceste practici, chiar dacă legea este vagă în a defini limita dintre ilegal şi imoral. Delictul de iniţiere constă în divulgarea sau utilizarea informaţiilor confidenţiale privind societăţile cotate la Bursă şi anchetatorii exam¬i¬nează în special bancherii de la Goldman Sachs, unul din marile nume de pe Wall Street, care au dezvăluit informaţii legate de fuziuni în sectorul sănătăţii şi investiţiilor.

Sursa : romanialibera.ro

2 gânduri despre „Clubul ocult al marii finanţe

  1. BANCA BARKLAYS AM CUNOSCUT-0 IN SPANIA NU PREA VEZI LUME INTRAND IN EA. DEUTSCHE BANK AM CUNOSCUT-O PRIMA DATA IN SIBIU,PE URMA IN TERUEL SPANIA.CIND A FOST DESCHISA PRIMA OFICINA IN PARTEA DE JOS A VITRINEI ERA SCRIS ACTIONARII PRINCIPALI ,MARY LINCH, SI FINKESTEIN AM ZIS ,,CLARO”PE CONTESA DE FINKESTEIN O CUNOSCUSEM IN SIBIU ,ACEASTA VIZITASE SIBIUL PE TIMPUL LUI CEAUSESCU.DUPA O PERIOADA DE TIMP.INSCRISUL DIN PARTEA DE JOS A DISPARUT.DEUTSCHE BANK A FINANTAT PRIMA AUTOVIE SPANIOLA CE INTRA IN SPANIA PRIN GIRONA SI PINA IN ALMERIA.

Lasă un comentariu