Sarkozy: „Eu şi Merkel nu vom lăsa euro să cadă niciodată”

 

 

Preşedintele francez a venit la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia) cu un mesaj de susţinere fără echivoc a monedei unice şi a propus un nou sistem monetar internaţional

“Către cei care vor paria împotriva euro, fiţi atenţi cu banii pentru că suntem cu desăvârşire hotărâţi să apărăm euro. Doamna Merkel (cancelarul Germaniei – n.r.) şi cu mine nu vor lăsa niciodată – aţi auzit, niciodată – euro să cadă”, a spus, joi, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

El şi-a asumat rolul de apărător al euro în faţa celor peste 30 de şefi de stat şi de guvern şi reprezentanţi a circa o mie de companii de top la nivel mondial, reuniţi la Forumul Economic Mondial (WEF) din staţiunea elveţiană Davos. În acest an, Franţa prezidează G-8 (primele opt puteri economice ale lumii şi Rusia) şi G-20 (G-8 plus principalele economii emergente), iar Sarkozy a profitat de prestigiosul WEF pentru a-şi anunţa agenda.

publicitate

În primul rând, liderul francez a încercat, încă o dată, să spulbere temerile legate de ruperea Eurozonei. “Să vă imaginaţi că am abandona euro ar însemna să nu înţelegeţi nimic despre psihologia ţărilor europene care s-au luptat între ele în războaie pe parcursul a zeci de ani”, a spus Sarkozy.

El a insistat că “pentru noi, nu este doar o problemă economică, este o chestiune de identitate europeană”. Mai mult, preşedintele francez a avertizat iarăşi că “eşecul euro va avea consecinţe atât de catastrofale, aşa încât nici nu ne putem gândi la această idee”.

La scurt timp după discursul de la Davos, euro a recuperat 0,2% faţă de dolarul SUA pe Bursa de la Londra, după ce se depreciase cu 0,6% în urma scăderii ratingului de ţară pentru Japonia. Iar opinia managerilor europeni prezenţi la WEF pare să-i dea dreptate lui Sarkozy. “Suntem convinşi că euro va continua să existe ca monedă şi că ţările din zona euro îşi vor rezolva problemele”, a declarat pentru agenţia Reuters Dieter Wemmer directorul financiar al companiei de asigurări Zurich Financial.

“Dolarul rămâne valuta numărul unu”

Pe lângă angajamentul în favoarea susţinerii euro, Sarkozy a propus şi un nou sistem monetar internaţional, idee primită cu răceală în SUA. Prin urmare, atent să nu stârnească aversiunea Washingtonului, liderul francez a ţinut să precizeze în discursul său că “dolarul rămâne valuta numărul unu în lume”. La un moment dat, a spus şi că el însuşi rămâne “foarte ataşat” de prietenia cu SUA.

Departe de a scoate la iveală o convergenţă de păreri asupra dificultăţilor prin care trece economia mondială, primele zile ale WEF nu au contrazis “verdictul” dat de Sarkozy înainte de a pleca la forum. “Este imposibil să începem a găsi soluţii, dacă nu găsim un diagnostic comun”, declara el. “Lumea de astăzi este, înainte de orice, marcată de o schimbare extraordinară a echilibrului între puterile economice mondiale”, crede Sarkozy. În timp ce statele UE insistă asupra reducerii deficitelor bugetare, în SUA, preşedintele băncii centrale (Fed), Ben Bernanke, a amintit şi la Davos de necesitatea de a continua infuzia de 600 miliarde USD.

Sursa : Gandul.info

3 gânduri despre „Sarkozy: „Eu şi Merkel nu vom lăsa euro să cadă niciodată”

Lasă un comentariu