Porumbul modificat genetic (MONSANTO)este toxic pentru organele interne. El este cultivat si in Romania cu sustinerea Guvernului

Agent Green cere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, sa protejeze sanatatea oamenilor si a mediului de riscurile OMG si sa interzica importul si cultivarea porumbului modificat genetic MON810. Agent Green a facut public un nou studiu realizat de Universitatile din Rouen si Caen care arata ca porumbul modificat genetic MON810 cultivat si in Romania prezinta semne de toxicitate pentru organele interne rinichi si ficat, precum si alte efecte asupra inimii, glandelor suprarenale si splinei pe animalele testate. Organziatia isi atribuie anunturile anonime publicate in ziarele nationale de saptamana trecuta prin care a exprimat intentia de a recruta in regim de voluntariat femei insarcinate si care alapteaza pentru a fi supuse testelor de toxicitate a porumbului MON810 produs de corporatia agro-chimica americana Monsanto.

“Cu exceptia angajatilor companiei Monsanto si a simpatizantilor acesteia din Guvernul si din Parlamentul Romaniei nu intentionam sa folosim drept cobai pentru OMG nicio fiinta vie de pe planeta. Vrem sa atragem atentia ministrului mediului ca acest porumb modificat se comercializeaza in Romania si ca este posibil sa fie consumat chiar si de catre femei insarcinate sau care alapteaza”, a spus Oana Suciu, coordonator proiecte Agent Green.

Agent Green a solicitat ministrului Mediului o intrevedere pentru inmanarea studiului si discutarea problematicii OMG, insa acesta a refuzat dialogul si a solicitat o prezentare a organizatiei desi aceasta fusese oferita in cererea de intrevedere, potrivit organizatiei.

Romania se numara printre ultimele state membre ale UE care inca permit cultivarea MON810. Bulgaria a anuntat saptamana trecuta (in 2010-n.r.) introducerea unui moratoriu de 5 ani la cultivarea de OMG. Sase state membre au interzis acest porumb, iar alte 15 state nu il cultiva deloc. Suprafata cultivata in tara noastra cu acest porumb in ultimii trei ani insumeaza 10 572 ha, dar locatiile culturilor sunt tinute in secret de Ministerul Agriculturii. Agent Green a dat in judecata ministerul, iar desecretizarea este in curs de realizare. Se estimeaza ca productia totala de MON810 obtinuta in ultimii 3 ani este de 44.000 tone, dar nu se stie la ce a fost folosita aceasta pentru ca aceste informatii sunt de asemenea secrete, spune Agent Green.

“In vremuri cand a devenit tot mai dificil sa alegem sa consumam altceva decat alimente produse industrial, plantele modificate genetic sunt doar un risc suplimentar atat pentru sanatate, cat si pentru productia ecologica care poate fi contaminata si compromisa total de OMG. Ministrul mediului si cel al agriculturii trebuie sa stie aceste riscuri si sa inteleaga ca cea mai buna optiune pentru Romania este sa continue cu agricultura conventionala si sa sprijine activ agricultura ecologica care ofera alimente sanatoase si deschidere pe piata europeana”, a incheiat Suciu.

1.000 de hectare de porumb modificat genetic au fost cultivate in 2009 in Insula Mare a Brailei de omul de afaceri Culita Tarata. Judetele Braila, Calarasi, Arad, Teleorman si Giurgiu sunt in topul zonelor in care se cultiva organisme modificate genetic (OMG).

Din cele 3.000 de hectare de porumb modificat genetic care au fost cultivate in 2009 in Romania, peste 1.000 apartin omului de afaceri Culita Tarata. „Am 1.000 de hectare cultivate. Totul e inregistrat la UE, de la cultura pana la consum. Sunt culturi acceptate in UE. Am fost in toata lumea si, din intalnirile mele cu agronomii, pot sa va spun ca sunt sigure pentru consum”, a spus omul de afaceri. El a precizat ca recoltele sale au fost exportate in Siria pentru a fi folosite ca furaje pentru animale.

„Cea mai mare parte a porumbului ameliorat genetic este pentru furajarea animalelor. Dar il putem manca si noi fara nicio problema. Nu ne creste nasul de la el. Eu il cultiv si il si mananc”, a spus omul de afaceri.

Un alt mare producator este Catalin Corbea, afacerist, dar si primar in localitatea Prundu, din judetul Giurgiu, acolo unde el cultiva aproape 300 de hectare. In Romania sunt inregistrati peste 50 de cultivatori de OMG, suprafetele cele mai intinse inregistrandu-se in judetele Braila, Calarasi, Arad, Teleorman si Giurgiu. Recolta de anul trecut a fost de 27.000 de tone, cea mai mare parte luand calea exportului, restul fiind folosit pentru furajarea animalelor. In 2008, suprafata cultivata a fost de doua ori mai mare ca anul trecut. Din 2007, Romania nu mai are voie sa produca soia modificata, insa anul trecut a importat peste 23.000 de tone.

„Americanii consuma si nu se vaita”

Cei care au ales sa cultive in Romania porumb modificat genetic in detrimentul celui conventional, au facut-o din mai multe considerente. „In cazul porumbului modificat genetic, productia la hectar este cu pana la patru tone mai mare. El e rezistent la daunatori foarte periculosi. In plus, are nevoie de numai patru kilograme de chimicale la hectar, fata de 25 cat are nevoie porumbul conventional”, spune Tarata. El sustine ca presiunea si lobby-ul care se fac pentru interzicerea porumbului modificat apartin firmelor de chimicale care-si vad afacerile amenintate. „Aici e vorba de bani, de extrem de multi bani”, spune Tarata.

Fostul director din Ministerul Agriculturii, Nicolae Hristea, acum director executiv al Agrobiotechrom, sustine la randul lui extinderea OMG. Asociatia pe care o conduce are printre membrii fondatori si compania Monsanto, producatorul international de seminte de porumb transgenic.

„Sunt atatia chinezi si americani care consuma porumb modificat si nu se mai vaita. Eu nu am auzit sa existe vreun caz in lume de om care a murit dupa ce a consumat porumb MON 810?, declara el.

Unii dintre biologi sustin insa ca sanatatea oamenilor ar putea fi pusa in pericol in urma consumului de OMG-uri. Un studiu recent, facut de Gilles-Eric Seralini, profesor la Institutul de Biologie al Universitatii din Caen, Franta, pe soarecii de laborator, a aratat ca, dupa numai cateva luni de la consum, au aparut boli de ficat si de rinichi din cauza pesticidelor continute.

„Daca studiul este valid la soarecii de laborator, atunci si la oameni ar putea aparea aceleasi efecte daca ar consuma organisme modificate genetic. Este insa o mare controversa in jurul acestor plante transgenice”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Potrivit Regulamentelor Parlamentului European si ale Consiliului nr. 1829-2003 si 1830-2003, in cazul produselor neambalate importate (furaje), eticheta trebuie sa contina cuvintele „Acest produs contine organisme modificate genetic”.

Furaje modificate, vandute ciobanilor

Directivele europene prevad ca doar pentru produsele care sunt cultivate ca OMG-uri sa se specifice acest lucru pe eticheta, nu si pentru derivate cum e cazul celor provenite de la animale hranite cu cereale modificate.

„Eu am vandut la ciobanii care au venit la mine si mi-au cerut. Am dat si la Avicola, dar si la alte societati pe care nu mi le mai amintesc acum”, a explicat Lucian Popovici, producator din Calugareni, judetul Arad.

Lantul OMG-urilor se continua in magazine unde ajung ouale, carnea si laptele provenite de la animalele astfel furajate. Intrucat produsele nu sunt etichetate ca atare, consumatorul nu stie ce cumpara. „Este adevarat ca legea nu impune operatorilor economici sa treaca pe eticheta mentiunea ca un anumit produs provine de la animale hranite cu OMG-uri, dar orice om are dreptul sa fie informat cu privire la ceea ce consuma. Trebuie sa-i fie respectat dreptul la alegere”, a explicat Mencinicopschi.

Porumbul mutant contamineaza

Ion Toncea, cercetator stiintific la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, semnaleaza o alta problema legata de cultivarea OMG-urilor. „Porumbul modificat genetic il contamineaza si pe cel conventional, si pe cel ecologic, prin polenul purtat de vant, dar si de albine. Mai ales ca distanta dintre loturi la noi e de doar 200 de metri si nu de cinci kilometri ca in alte tari”, a explicat Toncea. El a adaugat ca, in cazul in care se produce o contaminare foarte mare, pot exista pierderi pentru cultivatorii ecologici, care nu-si mai pot exporta marfa.

Ciolos: „Exista diferente de vederi intre regiuni si intre state

Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, explica intr-un scurt interviu care este pozitia sa fata de cultivarea OMG-urilor.

„Adevarul”: Seful Comisiei Europene a renuntat pentru moment sa impuna o politica europeana in privinta OMG-urilor. Ati sprijini o asemenea politica sau considerati ca fiecare stat european trebuie sa ia propriile decizii in aceasta privinta?

Dacian Ciolos: Pe acest subiect exista diferente de vederi intre regiuni, dar si intre statele membre. Sunt de acord cu pozitia presedintelui Barroso, sa exploram la nivel european posibilitatea de a lasa decizia de a cultiva OMG-uri statelor membre, atata vreme cat aceasta este fundamentata pe rapoarte stiintifice solide care sa demonstreze ca nu exista riscuri pentru mediu sau pentru sanatatea consumatorului si atata vreme cat nu sunt afectate concurenta si piata unica.

Aceasta politica intra si in portofoliul comisarului pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, John Dalli. De aceea, permiteti-mi sa nu dezvolt acest raspuns pana cand subiectul nu va fi discutat in Colegiu.

„Adevarul”: Romania cultiva si importa OMG, mai putin soia modificata, existand mari presiuni ale firmelor americane pentru a intra pe aceasta piata. Este inteleapta o permisivitate din partea autoritatilor romane, cata vreme nu s-a demonstrat ce efecte au plantele modificate genetic asupra organismului?

Dacian Ciolos: Nu sunt in pozitia in care sa comentez deciziile autoritatilor romane.

Decizie

Clubul Ecologic Transilvania a obtinut in 2010 in instanta anularea partiala a unor ordine date de Ministerul Agriculturii referitoare la comercializarea semintelor de cereale si plante oleaginoase modificate genetic. Curtea de Apel Cluj a decis ca semintele destinate vanzarii trebuie marcate in cazul prezentei OMG-urilor pentru ca agricultorii sa stie ce cumpara. Hotararea nu este definitiva si va fi atacata de reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Sursa : codexalimentarius.info

Cultivatori de porumb modificat genetic in 2009

Nume Judet Hectare

Culita Tarata, Braila 1.150
Petre Pitis, Teleorman 380
Catalin Corbea, Giurgiu 300
Costache Ion, Calarasi 150
Lucian R. Popovici, Arad 83
Ion Cotea, Arad 82
Gheorghe Dume, Calarasi 77
Const. Mocanu, Braila 40

Vezi :

MONSANTO si Marea Afacere A Geneticii

Genocidul planetar incepe in 2010

9 gânduri despre „Porumbul modificat genetic (MONSANTO)este toxic pentru organele interne. El este cultivat si in Romania cu sustinerea Guvernului

  1. un centru de cercetare in judetul IF este intre padurea Sinesti si comuna Movilita si scrie la intrare cu litere de-o schioapa „monsanto”.

  2. judetul este ialomita (si nu ilfov) iar asa zisul centru de cercetare este cel mai mare complex agricol din europa ce produce samanta de porumb . ce spui tu in ilfov (mai exact langa afumati) se gaseste pioneer o alta firma . inainte sa scriem prostii sa ne mai documentam si noi daca se poate

  3. poate sa fie si cel mai mare complex din lume atata timp cat produsele sale afecteaza sanatea noastra.monsanto este si va ramane unul din lideri criminali din lume poate ca a ajunge sa fie numero 1,da hei mancanti in continuare ca se pare ca va doare mana sa scrieti macar o petitie .

    1. Ai perfecta dreptate. Oamenii sint ignoranti. Isi dau parerea despre lucruri si nu stiu ce spun. Studiu facut pe soareci de Francezi denumit „Seralini study on rats” Daca te uiti la situl respectiv vei vedea ce dezastru produsele alimentare cum este porumbul, griul modificat Genetic au asupra sorecilor hraniti cu ele. Soarecii au dezvoltat niste tumori de aproape o patrime din masura corpului lor. Altii au murit pematur. Alimentele Genetic modificate au DNA modificat. Li s-au implimentat in gene pesticide denumite „round-up” ca sa omoare buruienile si ‘bacterii” care sa omore bolile care ar ataca planta. Ce Monsanto nu a luat in consideratie ori pur si simplu au ignorat intentionat este ca orice planta ori orice existenta are „adaptogens”. Ce inseamna asta? dupa un timp aceste pesticide si bacteri nu mai au efect si cantitatea lor trebuie marita. Si pina cind v-a fi marita? Este cineva care poate spune? In acest timp oamenii se vor inbolnavi, suferi si muri. Poate ca acesta este scopul care se urmareste. Am citit in internet ca in aproximativ 50 de ani vom vedea dezastrul generat de alimentele GENETICE.
      Ce este suparator este ca alimentele genetice nu sint identificate. Este ca si cum esti atacat pe la spate si nu stii. Traim intr-o lume falsa si criminala, unde cei puternici dispun de viata celorlalti.
      In 2013 in Ungaria, Ministrul Agriculturii a dat dispozitie sa se arda 1000 hectare cu porumb pentru care se folosisera seminte Monsanto. Este foarte curios cum Romania accepta asa de usor un lucru asa de distrugator.
      Mai sus se spune ca Americanii maninca GMO si nu se mai vaita. De unde stiti? Poate a-ti vorbit cu ceva ignoranti. In America de Nord este foarte multa lume nefericita din acest motiv si incearca sa cumpere produse naturale or organice. Din pacate sint foarte scumpe si in cantitate relativ mica daca te gindesti la cita populatie este.
      Monsanto se foloseste de avaritia unor persoane care vor sa se imbogateasca usor chiar daca omoara si nu se gindesc la copii nevinovati.
      Sper ca oamenii vor devenii constienti de pericol si vor opri acest genocid.

  4. Toate plantele sunt deja modificate genetic. Triticum araraticum, sau graul salbatic, nu seamana cu nimic cu ceea ce se cultiva astazi… sau, ca sa fiu mai explicit, nu seamana cu nimic din ceea ce se cultiva acum 100, 200, 300 de ani… etc.

    Ca sa citez: „Foods containing ingredients from genetically modified (GM) crops pose no greater risk than the same foods made from crops modified by conventional plant breeding techniques.” Fraza asta este repetata obsesiv de toate organismele internationale si nationale si toti oamenii de stiinta care s-au uitat la subiect.

    Plantele modificate genetic asigura o productie mai mare la hectar si o rezistanta mai mare la seceta si daunatori… atat…

  5. tot ce se spune in dif. comentarii despre omg sant pareri subiective functie de interese mai ales ECONOMICE, nimic demonstrat stiintific f. riguros de anumite academii de stiinte agromomice. Va dati seama daca s-ar cultiva omg in lume dar mai ales in EUROPA, cate firme producatoare de pesticide ar da FALIMENT. Este acelasi lucru ca si motorul care functioneaza cu apa, cate companii ce prelucreaza petrolul ar da FALIMENT????

  6. D-ASTA A CRAPAT TARATA IN CULITA CA A MANCAT PREA MULT PORUMB MODIFICAT GENETIC……………….MAFIOTUL DE BAROSSO SI BORBELY SI-AU TRAS PARTEA DIN AFACEREA ASTA PE SANATATEA NOASTRA…………….A MAI FOST UNUL SURDU CARE A PROCEDAT LA FEL SI CE SA VEZI CA OARBA CU COASA L-A CULCAT PE EL LA PAMANT INAINTE DE VREME…………………..

  7. Foarte ușor se poate devia de la subiect dând vina pe altceva, aici discuția este tratată din punct de vedere medical și nu economic. Ce faceți cu noi, chiar nu va pasa, mai sunt copii care mănâncă cu mare plăcere porumb?
    Oare de ce nu testați întâi pe voi și abia atunci va credem ca nu este porumbul modificat genetic dăunător.
    Mâncați voi măcar un an și sa vedem dupa aceea cum stați cu sănătatea.

  8. Ca sa nu mai vorbim și de alte produse făcute dintr-un astfel de soi de porumb cum este zaharul din porumb și cum este porumbul congelat pe care unii îl adora in mâncare.
    Credeți ca nu am pății nimic dacă am consuma pe tot parcursul anului aceste produse.
    Oare de ce dupa ce am făcut prăjitura si crema cu eritrit am avut dureri de cap spune-ți?
    Din aceasta cauza am renunțat sa mai consum produse pe baza de porumb,

Lasă un comentariu