Basescu, sah la Blaga: Seful vamilor, pus sub invinuire

 

Radu_Marginean

Seful ANV, Radu Marginean

Nu stiu daca ati vazut schema cu pionii si regina gandita de sindicatele din bransa apropos de cum luneca mita in sistemul vamal si nici cat de impresionati de arestari, retineri, elicoptere si recuzita folosita in arestarea vamesilor vor fi cei care decid daca ne primesc in Schengen, dar Basescu i-a dat un sah lui Vasile Blaga. Pentru ca seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, un apropiat al fostului ministru pedelist de Interne si proaspat candidat la sefia partidului, tocmai a fost pus sub invinuire in dosarul Vamii Halmeu. Candidatura lui Blaga este sustinuta pe fata de Adriean Videanu si Radu Berceanu, ceea ce presedintelui Basescu si aripii sale nu-I convine de fel. Asa se rezolva la noi cazurile de coruptie spre binele partidului presidential.

Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, a fost prezent, miercuri, la sediul DNA Oradea, unde procurorii i-au adus la cunoștinta faptul ca a fost pus sub invinuire in dosarul Vamii Halmeu pentru luare de mita, transmite corespondentul NewsIn.

Șeful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Marginean, a ajuns, miercuri la pranz, la sediul DNA Oradea. Marginean a fost citat de procurorii anticoruptie pentru a i se aduce la cunoștinta faptul ca a fost pus sub invinuire pentru luare de mita in dosarul in care au fost retinute alte trei persoane.

Doi oameni de afaceri și un fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu au fost arestati preventiv, vineri, in cazul fostului șef al Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu, suspectata ca ar fi strans peste 130.000 de euro de la camatari și contrabandiști de tigari pentru a-și cumpara functia.

Radu Margineanu a venit la sediul DNA insotit de doi avocati si a parasit cladirea dupa aproximativ un sfert de ora, fara a face nicio declaratie. Pentru a evita intalnirea cu jurnalistii prezenti in fata sediului DNA Oradea, Marginean si-a ascuns fata dupa o geanta diplomat, dupa care a rupt-o efectiv la fuga.

Radu Marginean a fost subalternul lui Vasile Blaga in perioada in care acesta era sef  la Vama din Oradea, iar in 2001 a devenit seful Vamii din Oradea. Din 2005, Marginean a detinut functia de director, respectiv director adjunct la Directia Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor.

Cine sunt politistii si vamesii retinuti

45 de politisti de frontiera si vamesi de la vamile si sectoarele de politie de frontiera din Caras-Severin si Timis au fost retinuti si urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile, informeaza Directia Nationala Anticoruptie. 15 dintre ei au primit deja mandate de arestare.

Astfel, primul lot de politisti si vamesi implicati in contrabanda cu tigari este format din 15 persoane, intre care 11 lucratori de politie de frontiera-trei ofiteri si opt agenti, si patru lucratori vamali, care si-au desfasurat activitatea in cadrul Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Naidas, judetul Caras-Severin.

Potrivit DNA, cei trei ofiteri de politie de frontiera sunt: seful PTF Naidas, Valentin-Ionica Baragan, respestiv Orlando-Gabriel Cean si Iota Herdi. Ceilalti opt agenti de politie de frontiera sunt: Ion Bilba, Victor Chiritoiu, Claudiu Ciubotaru, Ion Dagalita, Adrian-Ilie Junc, Sabin Muntea, Adrian Ilie Radu si Cristian Daniel Luca. De asemenea, cei patru lucratori vamali de la Naidas care au fost retinuti de DNA sunt: Camelia Mihaila, Gheorghe Verdet, Ovidiu Gelu Tinte si Dalibor Iovanovici.

Celelalte doua loturi de politisti de frontiera si vamesi, in total 33 persoane, care sunt cercetate penal de DNA provin de la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moravita, Sectorul Politiei de Frontiera (SPF) Deta, PTF Foeni din cadrul SPF Cruceni, toatre structurile apartinand Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Timis. Astfel, sunt cercetati penali doi ofiteri de politie de la PTF Moravita: seful de tura, Catalin Teodor Tanase, respectiv Catalin Felecan. De asemenea, alti 19 agenti de politie sunt cercetati de procurorii anticoruptie: Danut Antoni, Darius Apostol, Florentin Ardelean, Petrisor Banut, Ciprian Marius Mates, Stoian Petcov, Ciprian Porav, Francisc Tocaciu, Razvan Marincu, Oliwer Cheveresan, Vasile Cojocaru, Ovidiu Barbosu, Vasile Tanase, Marius Manciu, Ilie Alexoaiei, Ioan Barjovanu, Valentin Biliuz, Cornel Budris si Liviu Danut Butta.

In aceeasi cauza, se efectueaza cercetari penale si fata de seful Postului de Politie Moravita, Ion Alin Caramatrac, dar si fata de comisarul de politie Ioan-Cornel Popa, sef de tura la PTF Foeni, agentului de politie de la SPF Deta, Mihai Adrian Sutea, si agentilor de la PTF Foeni si Andrei Tapardea, Constantin Moales. In acelasi dosar, mai sunt cercetati si 4 lucratori vamali de la Biroul Vamal Moravita, respectiv Sorin Chirculescu, Claudiu Uiuiu, Velimir Stoian si Cristian Braga.

Alte doua persoane sunt cercetate penal in acest caz pentru trafic cu tigari.

Toti cei 48 de politisti de frontiera si vamesi cercetati penal de DNA sunt invinuiti de comiterea infractiunilor de luare de mita in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat.

Fata de 45 dintre aceste persoane, procurorii anticoruptie au luat masura retinerii pe o perioada de 24 de ore iar la aceeasi data urmeaza sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In acelasi timp, fata de cinci invinuiti, respectiv Lucian Duduman, Ioan Marian Darie, Gheorghe Verdet, Emil Turlea si Dumitru Bratosin, procurorii au propus masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul P.T.F. Moravita si P.T.F Foeni din cadrul I.J.P.F. Timis, in contextul existentei unui grup infractional organizat,  ofiteri si agenti de politie de frontiera impreuna cu lucratori vamali au actionat in vederea strangerii de sume de bani sub forma de mita, in schimbul nedenuntarii si neconstatarii unor infractiuni sau contraventii comise de persoane care traficau tigari sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a Romaniei.

Alegerea momentului favorabil pentru declansarea activitatilor infractionale si stabilirea duratei de derulare a acestora se facea numai dupa ce seful de tura al lucratorilor vamali si seful de tura al politistilor de frontiera luau legatura cu ceilalti membri ai grupului infractional si primeau confirmarea ca intreaga zona este supravegheata, astfel incat orice fel de controale facute de institutiile statului ar fi fost semnalate.

Sub coordonarea superiorilor, dupa introducerea ilegala a marfii, unii dintre politistii de frontiera au inlesnit introducerea tigarilor in tara si au intreprins actiuni de protejare a transporturilor de marfa ale traficantilor pe traseul de deplasare pana la locurile de depozitare a marfii.

Prin modul de operare utilizat de membrii gruparii criminale era stabilit ca, intr-o prima etapa, banii si foloasele remise de traficanti sub forma de mita sa fie colectate de catre lucratorii vamali, de cele mai multe ori, in tonetele acestora amplasate pe sensul de intrare in tara. Acestea erau impartite, in mod egal, de regula, la sfarsitul programului de lucru, intre seful de tura al vamesilor si seful de tura al politistilor. Ulterior, acestia din urma imparteau banii lucratorilor vamali si politistilor de frontiera.

Pentru a evita riscul descoperirii activitatii infractionale cu ajutorul camerelor de vederi amplasate in perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare si iesire din tara, in situatia in care exista banuiala unui transport de marfa mai substantial, lucratorii vamali si politistii nu mai efectuau controlul autovehicul ci, in virtutea experientei profesionale, apreciau cantitatea de tigari care ar fi putut fi depozitata in respectivul autoturism si, uzand de pozitia de forta conferita de atributiile de serviciu, impuneau mituitorului sa remita o suma de bani estimata in raport de cantitatea de marfa apreciata a fi depozitata in respectivul autovehicul.

Din probele administrate pana in prezent au rezultat urmatoarele aspecte privind activitatea infractionala a inculpatilor: pentru a trece frontiera cu un bax de tigari, traficantii dadeau  50 de euro, iar pentru un cartus de tigari 1 euro, astfel incat o singura persoana ajungea sa inmaneze lucratorului vamal si sume de 750 euro.

In mod similar, la P.T.F. Foeni si PTF Moravita, gruparea infractionala constituita actiona pe acelasi tipic pentru a inlesni patrunderea in mod ilegal pe teritoriul Romaniei a unor produse precum tigari si alcool.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I. – Directia Generala Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Inspectoratul General al Politiei de Romane, Jandarmeria Romana.

Sursa : Ziuaonline.ro

Citeste :

DNA: Mita de la Vama Halmeu mergea la un partid politic

Lasă un comentariu