Şeful FMI cere o nouă monedă, care să scape lumea de dolar

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, vreo o nouă monedă, care să scape lumea de dominaţia dolarului american şi să o protejeze de viitoarea instabilitate financiară.

Şeful FMI este de părere că “dezechilibrele globale s-au întors, cu aceleaşi probleme care ne îngrijorau şi înainte de criză: fluxuri de capital mari şi volatile, presiuni pe ratele de schimb, creşterea rapidă a rezervelor valutare în exces” iar dacă aceste lucruri nu sunt rezolvate, de aici ar putea pleca următoarea criză.

“Când spunem că ne preocupă deficienţele sistemului financiar internaţional, suntem îngrijoraţi mai ales în legătură cu volatilitatea. Există sentimentul că, uneori, fluxurile de bani sunt prea volatile iar statele au nevoie de un mediu mai stabil şi mai predictibil pentru a prospera” a spus Strauss-Kahn, citat de presa internaţională.

Sugestia lui: introducerea unor monede din ţările emergente, cum ar fi yuanul, în coşul de monede administrat de FMI, instituţia putând astfel oferi mai multă stabilitate sistemului global. Nu este nici un secret că Strauss-Kahn îşi doreşte un rol mai puternic pe plan global al monedei FMI, DST (drepturi speciale de tragere-SDR), care este deocamdată un coş de monede ce include dolarul, lira sterlină, euro şi yenul. “Folosirea DST în tranzacţii comerciale globale şi denominarea activelor financiare (în DST-n.red.) pot oferi un tampon în calea volatilităţii ratelor de schimb” crede şeful FMI, care este de părere că “emiterea de bonduri denominate în DST ar putea duce la apariţia unor noi clase de active de rezervă”

Luna trecută, preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că monedele din ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) ar trebui incluse în coşul de monede al FMI. Preşedintele francez a declarat, tot atunci, că yuanul ar trebui inclus în calculul DST, Obama răspunzând că ar fi de acord cu o astfel de mişcare “în viitor”.

Declaraţiile lui Straus-Kahn survin cu o săptămână înaintea debutului întâlnirii miniştrilor de Finanţe din G20, de la Paris.

Sursa : money.ro

Vezi :

Criza economica si prabusirea dolarului, un moment perfect pentru AMERO ! Vezi noua bancnota

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s