NASA A DESCOPERIT CEA MAI TANARA GAURA NEAGRA IN APROPIEREA TERREI

NASA  a observat, cu ajutorul satelitului Chandra X-ray Observatory, un “obiect excepţional” în spaţiul cosmic din apropierea Terrei.


Oamenii de ştiinţă au descoperit ceea ce se crede că este cea mai tânără gaură neagră aflată în apropierea Terrei, care este foarte luminoasă, motiv pentru care se crede că aceasta “înghite” foarte multă materie şi se încălzeşte, fiind astfel foarte luminoasă. Această gaură neagră are masa cam de cinci ori mai mare decat a Soarelui.

Gaura neagră se află la circa 50 de milioane de ani de Pământ şi a fost formată din supernova SN1979.

E posibil să fie vorba despre un magnetar (stea foarte densă, aparută în urma fenomenului de supernovă), deoarece emite raze X mult mai puternice decât în mod normal.

Mai există posibilitatea ca aceasta să fie prima dată când o gaură neagră s-a format dintr-o supernovă altfel decât se ştia până acum. Cu această ocazie, oamenii de ştiinţă pot să urmărească evoluţia unei găuri negre şi vor putea să afle exact ce se întâmplă cu o supernovă care explodează şi ce bucăţi din ea devin găuri negre, prin implozie, şi altele care devin neutroni.

“Probabil sunt milioane de găuri negre, dar nu le ştim vârstele. Altele au vârste de milioane de ani, dar acum ştim vârsta acesteia şi o vom putea analiza să vedem cum se dezvoltă. Nu avem nici o dovadă cum se produc exact găurile negre prin colapsul a două supernove sau dintr-una singură care se roteşte foarte repede. În plus, nu s-a mai întâmplat să avem una atât de aproape. SN1979 era o supernovă ciudată, numai câteva bucăţele din ea poate produce găuri negre, restul de bucăţi transformându-se în neutroni. Acum vom putea înţelege cum se pot produce găurile negre şi cum este divizată materia în găuri negre şi neutroni, care explozii duce la crearea unora şi care a celorlalte. Acum putem afla toate acestea pentru că avem o gaură neagră “în grădina noastră”, a declarat pentru NASA astronomul Alex Fillipenko.

“Fie că e o nebuloasă, gaură neagră sau alt corp ceresc ne va ajuta să înţelegem mai bine ce se întâmplă în Spaţiu”, a adăugat cercetătorul.

Sursa libertatea.ro

Calin Alexa, de la Institutul de Fizica, Bucuresti, explica pentru Hotnews.ro  ce sunt gaurile negre:

A black hole with gas spiraling into it

“Gaurile negre sunt unele dintre cele mai interesante “obiecte” ale universului nostru. In principiu, stim despre ele ca sunt la origine niste cadavre stelare: anumite stele isi incheie activitatea printr-o explozie atat de puternica incat ceea ce ramane in urma este un obiect mult mai dens si mult mai greu decat tot ceea ce este cunoscut.

Atat de dens si de greu incat “prinde” totul in campul sau gravitational, inclusiv lumina. In plus, un camp gravitational atat de puternic deformeaza spatiul si timpul in moduri stranii, care-i fascineaza pe astrofizicieni, matematicieni sau specialisti in cosmologie. In interiorul gaurii negre exista asa numitele “singularitati”: regiuni in care ecuatiile fizicii noastre inceteaza sa functioneze.

Citeste si  :

Dezvaluiri socante despre -CERN Geneva

Vezi

Acesta este un documentar in 3 parti, facut de Brian Greene, un bun fizician, care ofera pe intelesul tuturor o initiere in fizica, in special in cea cuantica (poate asa as fi invatat si eu fizica in scoala) .
Lucrurile abstracte sunt acum mai usor de inteles si ne putem face si noi, o imagine despre locul in care stiinta moderna a ajuns in cautarea adevarului stiintific modern, a acelei formule a totului, formula campului unificat universal care ne-ar face sa intelegem cu adevarat lumea in care traim. Teoria ultima, Big Bangul, Gaurile Negre, Stringurile, MultiDimensionalitatea, Branele, Teoria M, toate sunt acum mai usor de inteles acum …

Prima Parte : Einstein’s Dream (Visul Lui Einstein)

A II-a Parte : Strings the Thing (Chestiunea Stringurilor)

A III-a Parte : Welcome To The 11th Dimension (Bine Ati Venit în a 11-a Dimensiune)

Lasă un comentariu