Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că inflaţia s-a plasat peste ţinta propusă de instituţia pe care o conduce, ca urmare a majorării TVA, a scumpirii alimentelor şi petrolului.
Iată cele mai importante declaraţii ale guvernatorului:
* ”Inflaţia în trimestrul al patrulea a evoluat conform aşteptărilor. S-a situat semnificativ peste intervalul de variaţie ţintit de BNR din cauza majorării TVA de la 1 iulie 2010.”
* ”Inflaţia anuală din ianuarie va scădea sub 7%.”
* ”Noi previzonăm o reluare a dezinflaţiei începând cu trimestrul I al acestui an.”
* ”Nu previzionăm o majorare a accizelor la produsele din tutun.”
* ”Persistenţa deficitului de cerere a contribuit la dezinflaţie.”
* ”Estimăm o creştere moderată a preţului petrolului şi o stabilizare a situaţiei în zona euro’.’
* ”Am prognozat că sunt sunt modificări în ceea ce priveşte preţul volatil al alimentelor faţă de raportul din august 2010. Am luat în considerare sensibilitatea preţurilor la alimente la evoluţia preţurilor externe. Stocurile la floarea soarelui şi la grâu, unde sunt cele mai mari discuţii privind creşterea chiar explozivă a preţurilor, sunt în media ultimelor 10 ani.”
* ”Sondajele în rândul tuturor producătorilor de alimente, nu a celor care îşi expun punctul de vedere la televizor, arată că aşteptările lor sunt mai degrabă de scădere a preţurilor decât de creştere. Nu validăm sub nicio formă această atmosferă de creştere rapidă a preţurilor la alimente.”
* ”Preţurile internaţionale la alimente vor creşte foarte mult (…) Credem că efectele (asupra pieţei româneşti) vor fi limitate.”
* ”Dinamica preţului petrolului va rămâne o sursă de presiune inflaţionistă. Influenţa evenimentelor din Africa şi Orientul Mijlociu vor rămâne în ţinta noastră.”
* ”Majorarea salariilor ar conduce la creşterea preţurilor şi a inflaţiei. Presiunile de pe piaţa muncii asupra ţintei de inflaţie sunt limitate
Rata anuală a inflaţiei a urcat la nivelul de 7,96% în luna decembrie 2010, în linie cu prognozele băncii centrale, însă mult peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei de inflaţie.
Ţinta de inflaţie pentru anul trecut a fost de 3,5% plus/minus un punct procentual.
“Creşterea ratei anuale a inflaţiei în anul 2010 (de la 4,74% în decembrie 2009) a fost în principal consecinţa majorării cotei standard a TVA, alături de care au contribuit şi influenţele adverse ale evoluţiei preţurilor produselor alimentare şi combustibililor pe plan internaţional”, au explicat reprezentanţii BNR în comunicatul publicat în urma şedinţei Consiliului de Administraţie.
Dezinflaţie din 2011
Potrivit prognozelor actuale ale BNR, există perspectiva reluării dezinflaţiei la începutul anului 2011.
În acest context, BNR îi revine rolul “ancorării ferme a anticipaţiilor inflaţioniste, pentru a contracara riscul manifestării efectelor de runda a doua ale şocurilor inflaţioniste ale ofertei”.
Cu toate acestea, BNR trebuie să menţină o politică monetară prudentă, din cauza riscurilor factorilor care nu pot fi influenţaţi de banca centrală.
Este vorba despre ajustările preţurilor administrate, consecvenţa continuării consolidării fiscale şi a reformelor structurale, evoluţia viitoare a preţurilor externe ale materiilor prime şi ale produselor agroalimentare, precum şi a mediului economic internaţional.
Raportul trimestrial asupra inflaţiei evaluează contextul macroeconomic recent, analizează perspectivele inflaţiei şi identifică principalele provocări şi constrângeri cu care se va confrunta politica monetară în perioada următoare.
Sursa : capital.ro
Mai mugurel pui de jidovel spurcat mars la fratiorii tai de praduieli si lasane in pace lipitoare imputita !!!!