Sarkozy: „Eu şi Merkel nu vom lăsa euro să cadă niciodată”

 

 

Preşedintele francez a venit la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia) cu un mesaj de susţinere fără echivoc a monedei unice şi a propus un nou sistem monetar internaţional

“Către cei care vor paria împotriva euro, fiţi atenţi cu banii pentru că suntem cu desăvârşire hotărâţi să apărăm euro. Doamna Merkel (cancelarul Germaniei – n.r.) şi cu mine nu vor lăsa niciodată – aţi auzit, niciodată – euro să cadă”, a spus, joi, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy.

El şi-a asumat rolul de apărător al euro în faţa celor peste 30 de şefi de stat şi de guvern şi reprezentanţi a circa o mie de companii de top la nivel mondial, reuniţi la Forumul Economic Mondial (WEF) din staţiunea elveţiană Davos. În acest an, Franţa prezidează G-8 (primele opt puteri economice ale lumii şi Rusia) şi G-20 (G-8 plus principalele economii emergente), iar Sarkozy a profitat de prestigiosul WEF pentru a-şi anunţa agenda.

publicitate

În primul rând, liderul francez a încercat, încă o dată, să spulbere temerile legate de ruperea Eurozonei. “Să vă imaginaţi că am abandona euro ar însemna să nu înţelegeţi nimic despre psihologia ţărilor europene care s-au luptat între ele în războaie pe parcursul a zeci de ani”, a spus Sarkozy.

El a insistat că “pentru noi, nu este doar o problemă economică, este o chestiune de identitate europeană”. Mai mult, preşedintele francez a avertizat iarăşi că “eşecul euro va avea consecinţe atât de catastrofale, aşa încât nici nu ne putem gândi la această idee”.

La scurt timp după discursul de la Davos, euro a recuperat 0,2% faţă de dolarul SUA pe Bursa de la Londra, după ce se depreciase cu 0,6% în urma scăderii ratingului de ţară pentru Japonia. Iar opinia managerilor europeni prezenţi la WEF pare să-i dea dreptate lui Sarkozy. “Suntem convinşi că euro va continua să existe ca monedă şi că ţările din zona euro îşi vor rezolva problemele”, a declarat pentru agenţia Reuters Dieter Wemmer directorul financiar al companiei de asigurări Zurich Financial.

“Dolarul rămâne valuta numărul unu”

Pe lângă angajamentul în favoarea susţinerii euro, Sarkozy a propus şi un nou sistem monetar internaţional, idee primită cu răceală în SUA. Prin urmare, atent să nu stârnească aversiunea Washingtonului, liderul francez a ţinut să precizeze în discursul său că “dolarul rămâne valuta numărul unu în lume”. La un moment dat, a spus şi că el însuşi rămâne “foarte ataşat” de prietenia cu SUA.

Departe de a scoate la iveală o convergenţă de păreri asupra dificultăţilor prin care trece economia mondială, primele zile ale WEF nu au contrazis “verdictul” dat de Sarkozy înainte de a pleca la forum. “Este imposibil să începem a găsi soluţii, dacă nu găsim un diagnostic comun”, declara el. “Lumea de astăzi este, înainte de orice, marcată de o schimbare extraordinară a echilibrului între puterile economice mondiale”, crede Sarkozy. În timp ce statele UE insistă asupra reducerii deficitelor bugetare, în SUA, preşedintele băncii centrale (Fed), Ben Bernanke, a amintit şi la Davos de necesitatea de a continua infuzia de 600 miliarde USD.

Sursa : Gandul.info

  1. ping wang
    August 27, 2013 la 8:44 pm

    Mai piticot …tu si jidanca ta comunista …carati va si lasati Franta si Germania sa traiasca libere …fara voi…nulitatilor…

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: