Scandal în SUA: iaurtul Activia nu are beneficiile din reclame / Danone România: “Românii nu au de ce să îşi facă probleme”

Danone are 160 de fabrici

Comisia Federală pentru Comerţ a Statelor Unite ale Americii, instituţia care apără consumatorii americani, a decis la 15 decembrie că celebra companie Danone are reclame “exagerate”, “înşelătoare” şi a obligat-o să elimine de pe iaurturi şi din reclame orice referire la beneficiile pentru sănătatea cumpărătorilor.

Este demonstat ştiinţific că o porţie zilnică de Activia, care conţine Bifidus Regularis, ajută la reglarea sistemului digestiv în două săptămâni”, spune una dintre reclamele Danone incriminate în SUA. Dar Comisia Federală pentru Comerţ a spus că această reclamă nu are nicio bază ştiinţifică care să demonstreze afirmaţia., potrivit The Independent. A doua reclamă catalogată care “exagerează beneficiile medicale” este una în care se spune că Activia reduce riscul de răceală şi gripă. Danone a fost obligată să plătească 21 de milioane de dolari în acest caz în care au fost implicaţi 39 de procurori generali americani. În urma deciziei, Danone este obligată să elimine din reclamele de la TV, de pe Internet şi cele din ziare şi reviste orice referire la cele de mai sus, este interzis ca Danone să mai pretindă că orice fel de iaurt al său reduce riscul de a răci sau de lua o gripă şi este interzis ca Danone să mai facă vreo afirmaţie dacă nu are în spate dovezi ştiinţifice clare. Decizia originală, în engleză, pe site-ul Federal Trade Commision

Răspunsul Danone România:

adevarul.ro: Ce le transmiteţi românilor care cumpără produsele Danone şi poate sunt îngrijoraţi acum?

Bogdan Ioachim, directorul de comunicare de la Danone: Nu trebuie să îşi facă griji. În România avem o sursă imensă de informaţii atât în reclamă, cât şi pe site şi leaflet-uri, iar studiile există. Deci orice doctor, orice medic, le poate consulta. Noi le avem depuse, le avem şi la servici, le puteţi consulta şi pe site-urile noastre. Deci nu au de ce să îşi facă probleme.

Reclamele Activa din România nu sunt la fel, nu sunt identice şi noi funcţionăm sub o altă reglementare, regulamentul 1924 al Comisie Europene. Avem alte reglementări. Sub incidenţa acelei reglementări noi avem dosarele ştiinţifice şi am avut aprobările date de ţările membre. Dar pe bază ştiinţifică de data asta. Deci total diferit de ce este în America. Deci nu sunt la fel, să nu vă închipuiţi că avem aceeaşi reclamă în toată lumea, pentru că oamenii au percepţii diferite în funcţie de nivelul lor de cunoaştere, în funcţie de tradiţia din ţara respectivă.

Această Cameră de Comerţ a SUA în primul rând nu are atribuţiile legate de partea ştinţifică, ea nu evaluează din punct de vedere ştiinţific o reclamă. În schimb, evaluează din punctul de vedere al informării consumatorului.

Şi asta înseamnă că decizia lor au considerat că reclama la Activia nu aduce informaţii suficiente consumatorilor şi atunci decizia lor a fost ca aceea ca Danone să completeze toate reclamele, informaţiile din magazine, postere, leaflet-uri.

Deci ei nu decid dacă ai sau nu ai dovezi ştiinţifice. Sunt organism de reglementare. Sunt un fel de CNA în România, să facem o comparaţie.Danone trebuie să completeze toate reclamele.

Reclamele Danone, inclusiv reclamele Activia, Actimel, vor continua. Deci reclamele nu sunt oprite, este foarte important acest lucru. Ele trebuie doar adaptat astfel încât să informeze complet consumatorul.

————————————————————————————————————————————————————

Reclama din SUA este similară celei din România, unde Danone spune: “Consumat zilnic, Activia cu Bifidus Actiregularis iti ofera o solutie delicioasa pentru a-ti imbunatati confortul digestiv si a reduce senzatia de balonare”, potrivit site-ului Danone.

Un alt iaurt Danone care este comercializat în România este Actimel. “Actimel contine, pe langa fermentul L casei Defensis, si vitamina B6 care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Consuma Actimel in cadrul unei alimentatii echilibrate si diversificate si al unui stil de viata activ“, susţine Danone. În total, Danone comercializează în România 7 iaurturi: Activia, Actimel, Cremosso, Danonino, NutriDay, Danette.

Probleme şi în Europa

Grupul Danone a anunţat în luna aprilie a acestui an că renunţă la recunoaşterea efectelor benefice asupra sănătăţii a două dintre produsele sale: Activia şi Actimel, ambele prezente şi pe piaţa românească. Activia Natur cu Bifidus ActiRegularis „ajută la funcţionarea colonului, prin reducerea duratei tranzitului intestinal lent”, iar Actimel „ajută apărarea naturală a organismului”, datorită fermenţilor L Casei, susţin campaniile de promovare ale celor doua produse. Autoritatea europeană pentru securitatea alimentelor (EFSA) a decis în februarie 2010 că afirmaţiile Danone, potrivit cărora un ingredient denumit Immunofortis, prezent în produsele destinate copiilor, contribuie la întărirea sistemului imunitar, nu sunt sustinute ştiinţific.  Sursa : adevarul.ro

Citeşte aici răspunsul Danone referitor la acest caz

Publicitate

8 gânduri despre „Scandal în SUA: iaurtul Activia nu are beneficiile din reclame / Danone România: “Românii nu au de ce să îşi facă probleme”

 1. am facut o cura de activia cu cereale iar efectul a fost unul dezastruos stomacul meu de atnci nu mai e ca innainte pe perioada curei am avut diaree balonari groaznic de dureroase am ceva timp decand nu mai consum activia dar ceva s a scimbat iar stomacul e mai sensibil ma unflu repede si alte simtome inainte de a folosi iaurturile toti imi spuneau ca am un abdomen plat si nu aveam niciodata probleme cu stomacul ,aceasta cura am facu o de placere iaurtul avand un gust bun ,nu am crezut niciodata ca imi va da asa stomacul peste cap.

  1. Trebuie sa faci o revisare medica, aceasta bacterie provoaca un schimb in stomac si intestine, e o bacteria care nu are de ce sa fie present in stomac si poate provoca probleme de durata in stomac si in intestinul fin. Are solutie, dar trebiue sa faci neaparat o revizie. Sa ai sanatate, salut 🙂

  1. Sa mai ai grija si cu laptele praf pt copii care contin Vitamina K! Stiu, suna bine, doara e vitamina, nu? Ceea ce nu se stie e ca vitamina k se foloseste la cai, pentru ai dea mai mare energie si intr-un final se poate converti in drog, organismul cere mai mult si mai mult. Dar mamicile ce zicem cand , dupa ce bea lapticul, se pune cu o energie extraordinare, nu se mai opreste? Vai, ce bun e lapticul asta, asa-e? Sa aveti foarte multa grija, eu am gasit lapte praf pt copii si cu 300% de portia zilnica recomendata de vitamina k!

 2. iti multumesc ca existi activia mi ai redat sanatatea o spun cu mana pe inima sunt alexandra din mioveni de sapte ani ma luptam cu un colon iritabil constipatie balonare diaree nici eu nu mai stiu prin ce am trecut de un an de cand consum iaurt activia in fiecare dimineata simt ca traiescc si este ffffoarte bine il recomand la toata lumea sa nu credeti ca i fac reclama lucrez in uzina dacia deci nu am nici o legatura va multumesc

 3. Pentru Katinka , vitamina K nu exista in mod natural in natura , vitamiina K este SINGURA vitamina creata de organismul uman, mai exact vitamina K este sintetizata cu ajutorul unor bacterii in intestinul gros , vitamina care dupa aceea este absorbita de catre organism in functie de necesitati , restul ajunge in vasul de toaleta alaturi de alte materii fecale. Totodata bacteria care sintetizeaza vitamina K in organismul nostru , este considerata o bacterie destul de periculoasa dar cum organismul uman este extrem de complex , aceasta bacterie nu poate parasi intestinul gros , loc in care este tinuta in siguranta de catre „gardienii” din corpul nostru.

 4. RAHATII NAIBII aceasta bacterie provoaca un schimb in stomac si intestine, e o bacteria care nu are de ce sa fie present in stomac si poate provoca probleme de durata in stomac si in intestinul fin

 5. Am consumat din curiozitate Activia, in urma reclamelor tv si am avut diaree ču crampe âbdominale la catva ore dupa consumarea unei cutiute cu Activia.
  Exista laxative mai naturale si mai ieftine, ca fructele ( sau dulceata) de soc, gemul de prune, 2 linguri de stafide cu apa, pe nemancate. Asa ca, by -by Activia !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s