Iranienii, despre scutul din Romania: Pana in 1989 ati avut un stapan – Rusia, acum aveti altul

Comentatorii iranieni sustin ca decizia Romaniei de a gazdui scutul antiracheta o transforma intr-un pion al Statelor Unite si ca Teheranul nu are de ce sa traga cu rachete spre Europa, cu atat mai putin catre tara noastra.



„Propaganda Statelor Unite impotriva Iranului a crescut in intensitate, si asta doar ca sa poata justifica instalarea scutului antiracheta. Romania este un simplu pion. Pana in 1989 ati avut un stapan – Rusia, acum aveti altul.

Iranul este singur impotriva tuturor de zeci de ani si tot nu s-a plecat in fata nimanui, asa ca mi se pare rusinos un asemenea compromis, Iranul a fost intotdeauna prietenos cu Romania”, a declarat Hamed Esmaili, de la ziarul conservator „Kayhan”, pentru Evenimentul Zilei.

Mai mult, iranienii sustin ca in afara de Hagi, Mutu si tractoare nu stiu mai nimic despre Romania, ba chiar unii cred ca inca este o tara comunista.

Zarva creata Iran in legatura cu scutul american antiracheta este vazuta de analisti doar parte a propagandei antiamericane si ca scutul este contra Rusiei, nu impotriva Iranului.

Scutul antiracheta din Romania va fi instalat pana in 2015

„Langa voi sunt rusii. Stim cu totii ca URSS a disparut, dar Rusia a ramas. Nici iranienii nu iubesc in mod deosebit Rusia, chiar daca guvernul nostru este protejat de Moscova in Consiliul de Securitate ONU. Este o protectie conditionata: cand nu vor mai avea nevoie, ne vor arunca ca pe un pantof vechi”, e de parere Mohsen Rezaie, e la ziarul „Etemaad-e Melli”.

Statele Unite mai au cale lunga pana cand Rusia va depasi scepticismul legat de scutul american antiracheta, dar acest lucru nu afecteaza eforturile de „resetare” a relatiilor dintre cele doua state, a declarat adjunctul ministrului american al apararii, Alexander Vershbow, insarcinat cu afaceri de securitate internationala.

Moscova a cerut in repetate randuri clarificari la Washington privind forma concreta pe care o vor avea planurile sale de aparare antiracheta in Europa, exprimandu-si surprinderea atunci cand Romania s-a oferit in februarie sa gazduiasca pe teritoriul sau interceptoare racheta.

Sursa : ziare.com

3 gânduri despre „Iranienii, despre scutul din Romania: Pana in 1989 ati avut un stapan – Rusia, acum aveti altul

  1. Scutul anti-racheta american, amplasat pe teritoriul Romaniei, nu protejeaza absolut de loc teritoriul Romaniei, nici al SUA si nici pe cel al statelor din Europa, impotriva rachetelor iraniene. Spre deosebire de romani, polonezii au analizat atent programul spatial iranian si au procedat in consecinta.
    1. Primul zbor test iranian sub-orbital a avut loc pe 4 februarie 2008, utilizind racheta cu doua trepte Kavoshgar-1 ( derivata din racheta balistica Shahab-3), care a urcat la altitudinea de 200 km. Dupa 300 secunde, racheta a reintrat in atmosfera. La 17 august 2008 ultima treapta a rachetei iraniene Safir, fara nici o incarcatura utila, a fost pusa pe orbita la 650 km altitudine. Obiectul devenind satelit artificial si executind circa 6 rotatii ale Pamintului la fiecare 24 de ore. Pe 2 februarie 2009, Iranul a plasat pe orbita ( perigeu 245, apogeu 361 km, inclinare = 55 grade, rotatie completa la fiecare 90 de minute ), primul sau satelit de comunicatii numit Omid ( 27 kg ). Lansarea s-a efectuat cu racheta SAFIR-2 ( 22 m lungime, 1,25 diametru, masa = 26 tone ).
    http://www.mediafax.ro/externe/primul-satelit-iranian-plasat-pe-orbita-video-3855352
    Prima treapta a rachetei Kavoshgar-1 functioneaza 90 de secunde si are rolul de a-i imprima o viteza de 2 km/s, necesara strabaterii atmosferei dense, ridicind-o astfel la altitudinea de 40-50 km. Trebuie mentionat ca pe masura ce combustibilul de la bord se consuma, masa rachetei scade si prin urmare creste acceleratia sa. Cea de-a doua treapta, urca racheta pina la altitudinea de 200 km, ii inclina traiectoria paralel cu suprafata Pamintului si o accelereaza pina la viteza de 7,9 km/s (29.000 km/h ) . Aceasta este numita si prima viteza cosmica, intrucit la aceasta valoare forta centrifuga a rachetei egaleaza forta atractiei gravitationale si aceasta devine satelit al Pamintului. Satelitii cu altitudini joase sunt plasati de regula pe orbite la unghiuri apropiate de 90 de grade fata de Ecuator ( 57-86 de grade ), evitandu-se astfel intrarea in centurile de radiatii Van Allen.
    La 3 februarie 2010, o racheta iraniana Kavoshgar-3, transportind o capsulă experimentala cintatind 330 kg, cu organisme vii la bord ( soareci si testoase ) a efectuat un zbor la 500 km altitudine, pe orbita Pamintului. http://www.antena3.ro/stiri/externe/iran-a-lansat-cu-succes-in-spatiu-o-racheta-ce-transporta-soareci-si-testoase_91233.html
    Ca o similitudine, al doilea satelit artificial al Pamintului, Sputnik-2, lansat la 3 noiembrie 1957, cântarea 508,3 kg şi avea un pasager: căţeluşa Laika. După 163 de zile, timp în care satelitul a efectuat 2370 de rotaţii circumterestre, a intrat în atmosferă terestră.
    2. Asadar, Iranul dispune de rachete capabile sa zboare pe orbite joase deasupra Pamintului. Procedeul de lovire prin zbor cosmic fractionat ( Fractional Orbital Bombardment System -FOBS) a fost introdus in terminologia militara de catre sovietici ca urmare a testelor din perioada 1962-1969 ( efectuate cu sistemele R-36, inzestrate cu rachete 8К69 ) si consta in plasarea unei rachete balistice intercontinentale pe o orbita joasa a Pamintului, de unde, la comanda, dupa citeva rotatii sau dupa citiva ani, reintra in atmosfera terestra si lovea un anumit obiectiv inamic.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_Orbital_Bombardment_System
    Avantajul consta in faptul ca nu existau limite in ceea ce priveste raza de actiune a rachetei, iar predictibilitatea obiectivului vizat era imposibila pina la inceperea reintrarii in atmosfera. Asadar, racheta era lansata de exemplu in directia polului Nord si orbita apoi deasupra polului Sud, apropiindu-se de teritoriul SUA de la sud catre nord, pentru a reinta in atmosfera din orice directie, inclusiv din directia opusa celei in care era orientat lantului de alarmare indepartata- NORAD. Rachetele iraniene Kavoshgar au dovedit ca sunt capabile sa se plaseze pe orbita Pamintului si sa execute un zbor cosmic fractionat. Circa 40 de sisteme R-36 M2 (RS-20V) ramin in serviciu in armata rusa pina in 2019. Cam tot atitea sisteme ar trebui sa aiba in inzestrare sau déjà pe orbita si SUA.

  2. Daca era adevarat ca RUSIA era stapana ROMANIEI , Ceausescu era si acum in viata ,nu-i asa ??? SUA nu a fost si nu va fi NICIODATA stapana nimanui cum au fost prin colonizari ANGLIA, FRANTA ,PORTUGALIA, OLANDA, ITALIA, SPANIA, RUSIA, TURCIA,GERMANIA doar poate o mica POLITIE INTERNATIONALA . De ce internationala ??? Pentru ca SUA este alcatuita din LOCUITORI de pe toate continentele , nu-i asa ??? IRANUL are o CENTRALA ELECTRICA NUCLEARA construita de RUSI , are arme conventionale de la RUSI si de ce nu ar fi si o ALIATA secreta a RUSIEI , nu-i asa ??? si toate astea de cand EUROPA a hotarat ca IRANUL sa fie una din tarile asiatice ce va alimenta conducta NABUCCO proiectata in 1995…1995 este anul ce la ales RUSIA pentru a incepe un RAZBOI SECRET si INVIZIBIL pentru multe tari din LUME …

Lasă un comentariu