Un nou val de gripă A/H1N1 ar putea reveni în România din octombrie

Din octombrie, România s-ar putea confrunta cu al treilea val de gripă nouă AH1N1. Acum se menţine alerta maximă de gradul 6, dată de OMS, iar abia la sfârşitul lunii se va decide dacă aceasta se poate ridica, având în vedere că încă mai sunt focare de pandemie în lume. România mai are pe stoc peste 1.300.000 de doze de vaccin anti AH1N1.

Un al treilea val al epidemiei de gripă nouă AH1N1 ar putea să cuprindă din nou România, începând din această toamnă, atenţionează medicii.

Începând din lunile octombrie-noiembrie şi până la sfârşitul anului, ar putea să apară un nou val de gripă nouă, al treilea care ar afecta ţara noastră”, a atenţionat, la REALITATEA.NET, conf. univ. dr. Alexandru Rafila, vicepreşedintele Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii.

Mai sunt focare de AH1N1 în emisfera sudică

În acest moment, ţara noastră este într-o etapă de stagnare în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu virusul pandemic, însă situaţia nu este aceeaşi pe întreg globul. De aceea, la nivel mondial, se menţine încă nivelul de alertă 6, adică cel maxim, instaurat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

„Este adevărat că în România nu s-a mai înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu virusul pandemic AH1N1 de câteva luni, dar OMS nu a îndrăznit nici până acum să ridice nivelul maxim de alertă dat în cazul pandemiei de gripă nouă, deoarece încă mai apar cazuri de îmbolnăvire în emisfera sudică.

Şi în Europa este „linişte” din acest punct de vedere, dar, aşa cum am spus, sunt focare de AH1N1 în unele ţări din emisfera sudică„, a declarat, pentru REALITATEA.NET, prof. univ. dr. Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie şi, totodată, şeful Comitetului Naţional de Vaccinologie din Ministerul Sănătăţii.

În România, ultimul caz de gripă cu virusul pandemic AH1N1 a fost înregistrat la Bucureşti, pe 9 aprilie. Atunci, numărul total de cazuri confirmate era de 7.008, din care 122 cu deces, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Abia la sfârşitul acestei luni, OMS va decide dacă ridică nivelul de alertă dat în cazul pandemiei de gripă nouă.

„La întâlnirea comună a statelor membre ale Uniunii Europene, care a avut loc zilele trecute, OMS-ul european a decis că abia la sfârşitul acestei luni se va convoca boardul de comandă pe pandemie al OMS-ului şi atunci se va hotărî dacă ridică gradul maxim de alertă sau nu, în funcţie de cum evoluează gripa AH1N1 în continentul sudic, acolo unde încă se mai înregistrează focare”, a precizat prof. dr. Molnar Geza, preşedintele Comitetului de Vaccinologie din MS.

Vaccinul antigripal sezonier protejează şi împotriva virusului AH1N1

Totuşi, în cazul în care al treilea focar de gripă nouă va apărea în România, medicii spun că nu sunt foarte mari motive de panică, având în vedere structura vaccinului.

„În momentul de faţă, tulpinile recunoscute de OMS pentru a fi introduse în vaccinul antigripal sezonier conţin şi tulpina de virus AH1N1„, a explicat medicul Rafila, vicepreşedintele Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătăţii.

Peste 1,3 mil de doze de vaccin antiAH1N1, în stocul de rezervă

Până în această primăvară, în România s-au vaccinat împotriva gripei noi 1.649.000 de persoane. Din totalul dozelor de vaccin de aproximativ trei milioane, achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, în ţară au mai rămas 1,3 milioane de doze neutilizate, pe care s-au cheltuit 5,5 milioane de lei.

„În unele judeţe din ţară, au mai rămas doze de vaccin anti AH1N1 nefolosite, dar care sunt în termen. Ele au o valabilitate de 12-18 luni, iar noi l-am fabricat în noiembrie-decembrie 2009, aşa că este valabil cel puţin până la sfârşitul anului. În plus, ultimele şase loturi au fost făcute în luna ianuarie 2010, deci sunt valabile inclusiv în ianuarie 2011. Dar acestea sunt stocurile de rezervă antiepidemice, deci nu pe acestea le vom întrebuinţa în toamnă. Atunci, la sfârşitul lunii octombrie, intră în vigoare vaccinul antigripal sezonier„, a explicat prof. Molnar.

„În funcţie de recomandările OMS şi ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile) se va stabili strategia de vaccinare pentru sezonul următor”, precizează MS.

Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul noii gripe, Ministerul Sănătății a achiziţionat 3.080.000 de doze de vaccin antigripal cu tulpină pandemică A/H1N1, al căror cost de producţie a fost de 13.007.490 lei, informează Ministerul Sănătăţii. Dozele au fost fabricate de Institutul Cantacuzino la sfârşitul anului 2009.

Sursa realitatea.net

Vezi

Adevarul despre Vaccinul Gripei Porcine

Citeste

INTERVIU cu WOLFGANG WODARG, Preşedintele Comisiei de sănătate a Consiliului Europei, in care acesta ataca AFACEREA GRIPEI PORCINE

Medicii, obligaţi să se vaccineze contra gripei porcine

OFICIAL: Pandemia gripei porcine este FALSA. Firmele de medicamente au avut incasari uriase pe seama panicii, afirma Seful depart. Sanatate al Consiliului Europei

Vezi

Gripa Porcina – Depopulare prin Genocid

VIDEO – Evreul multimiliardar Bill Gates admite ca vaccinurile sunt folosite pentru reducerea populatiei

Un gând despre „Un nou val de gripă A/H1N1 ar putea reveni în România din octombrie

Lasă un comentariu