Giganții tehnologiei vor plăti 10 miliarde de dolari taxe din cauza concedierilor masive

Amazon, Meta, Alphabet și Microsoft vor suporta împreună peste 10 miliarde de dolari în taxe legate de concedieri în masă, imobiliare și alte măsuri de reducere a costurilor, în timp ce marile companii din domeniul tehnologiei dezvăluie prețul mare pe care îl suportă pentru a limita cheltuielile.

Companiile americane care au pus în aplicare cele mai mari reduceri de personal din sectorul tehnologic au dezvăluit costurile ridicate legate de eforturile lor de restructurare în declarațiile de venituri publicate în această săptămână.

Giganții tehnologiei au anunțat concedieri masive

Cele patru grupuri anunțaseră anterior reduceri de 50.000 de locuri de muncă pentru a convinge Wall Street că se îndreaptă spre un „an al eficienței”, după cum l-a descris Mark Zuckerberg, directorul general al Meta. Această tendință vine după mai mult de un deceniu de cheltuieli mari, în contextul unei concentrări pe o creștere agresivă a cifrei de afaceri.

În ciuda costurilor iniţiale ridicate ale companiilor, cum ar fi plăţile compensatorii, investitorii par încurajaţi de măsurile luate.

De când şi-au anunţat oficial reducerile, companiile au adăugat împreună peste 800 de miliarde de dolari la capitalizările lor bursiere. Meta, cea care s-a mişcat cel mai devreme dintre grupurile Big Tech, şi-a văzut valoarea aproape dublată de când şi-a detaliat reducerile de personal în noiembrie.

În timp ce economiile ar fi putut fi realizate prin implementarea unor reduceri de costuri mai graduale, companiile de tehnologie au fost recompensate de pieţe pentru că „au smuls bandajul”, a declarat analistul Wedbush Dan Ives.

„Big Tech a cheltuit bani ca nişte vedete rock din anii ’80 în ultimii patru-cinci ani”, a spus el. „Se simte ca şi cum ar exista adulţi în cameră acum”.

Procesul de eficientizare în urma presiunilor macroeconomice contrastează puternic cu boom-ul de angajări din perioada pandemiei, în care numărul de angajați a crescut rapid în companiile de tehnologie care răspundeau la creșterea cererii de produse și servicii digitale, transmite Financial Times.

Apple, singura compania care nu a anunțat concedieri

Apple rămâne singura mare companie tehnologică care nu a anunțat nicio reducere de personal sau un program de reducere a costurilor, deși a raportat joi primul declin al veniturilor trimestriale din ultimii trei ani și jumătate.

Potrivit Layoffs.fyi, un sistem de urmărire care înregistrează cazurile de concedieri din domeniul tehnologiei, aproape 250.000 de angajați au fost concediați în întregul sector de la începutul anului trecut.

Printre cele mai recente, din această săptămână, se numără grupul de software Okta, care a concediat 300 de angajați, compania de analiză de date Splunk, cu 325, și rețeaua socială de partajare de imagini Pinterest, care a anunțat că vor concedia 150 de amgajați.

Sursa : https://www.capital.ro

Lasă un comentariu