Ambasadorul SUA: Românii trebuie să treacă de la „Asta e viaţa” la „Yes we can!”

„Schimbările pe care doriţi să le obţineţi în societate necesită viziune comună, curaj şi hotărâre”, le-a transmis românilor Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite în România.

Ambasadorul SUA la Bucureşti Mark Gitenstein a vorbit, în discursul rostit cu ocazia ceremoniei de Ziua Independenţei, despre eforturile României de reformare şi modernizare, recomandând înlocuirea expresiei pesimiste des folosite de români „Asta e viaţa” cu motto-ul lui Barack Obama „Yes, we can!”.

„Aici, în România, faceţi eforturi de reformare şi modernizare a statului şi a economiei. Totul pentru a împlini visul de a crea acea societate a oportunităţilor, pentru care şi-au dat viaţa tinerii patrioţi români în urmă cu 20 de ani. Nu ar trebui să existe diferenţe de opinii asupra acestor subiecte şi ştim că nu va fi simplu”, a spus ambasadorul, în discursul rostit cu ocazia Zilei Independenţei. El a adăugat că realizarea unor schimbări reale, de durată, nu este niciodată simplă.

„Aşa cum au demonstrat evenimentele recente, schimbările pe care doriţi să le obţineţi în societatea românească necesită viziune comună, curaj şi hotărâre. Şi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Statelor Unite, acest angajament faţă de idealurile noastre comune necesită o autoevaluare permanentă şi o dorinţă neobosită de perfecţionare” a spus el. Ambasadorul a adăugat că în acest sens va fi necesară şi „abandonarea completă şi fermă a pesimismului transmis de expresia «asta e viaţa», des folosită în România şi care sugerează că nimic nu se poate schimba”.

„Ea trebuie înlocuită cu motto-ul preşedintelui american «Yes, we can» («Da, putem!»)”, a spus Gitenstein.

La ceremonie participă câteva sute de persoane, printre care Ion Iliescu, Daniel Funeriu, Teodor Baconschi, Viorel Păunescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Oprescu, Andrei Chiliman, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, Adrian Severin, Dudu Ionescu, Iulian Fota, Simina Mezincescu, Florin Geoorgescu, Marian Tutilescu, Laura Codruţa Kovesi, Cătălin Macovei.

Sursa realitatea.net

Vezi

VIDEO – Barack Obama: „YES, WE CAN = THANK YOU, SATAN”, înregistrarea în sens invers a discursului presedintelui american

2 gânduri despre „Ambasadorul SUA: Românii trebuie să treacă de la „Asta e viaţa” la „Yes we can!”

Lasă un comentariu